IPS — Pakistaniin kaavailtu kertaluontoinen vero tulvauhrien auttamiseksi on saanut tyrmäävän vastaanoton. Syynä on läpimädäksi koettu verotusjärjestelmä.
”Vastustan jyrkästi ja kierrän tulvaveron, jos suinkin voin”, kirjanpitäjä Munaf Lakda kivahtaa.
Suuttumuksen aiheuttaa se, että Pakistania hallitseva rikas eliitti ei maksa juuri lainkaan veroja, joten verotaakka on jo ennestään keskiluokan harteilla.
”Tämä on taas uusi konsti köyhän keskiluokan kynimiseksi”, nuori toimittaja Fouzia Mapara säestää.
Kyse ei ole kylmäsydämisyydestä katastrofin uhreja kohtaan. Pakistanilaiset ovat auttaneet mahdollisuuksiensa mukaan elokuussa alkaneista tulvista kärsineitä maanmiehiään, joita on arviolta 18 miljoonaa.
Kolme miljoonaa veronmaksajaa
Presidentti Asif Ali Zardarin ehdotus tulvaverosta osui erittäin huonoon saumaan. Tuoreiden tietojen mukaan moni ministeri – mukaan lukien pääministeri Yusuf Raza Gilani – maksaa veroja vain kansanedustajan palkastaan, vaikka useimmat ovat myös suurmaanomistajia.
Joidenkin ministerien vuotuinen tulovero on jäänyt alle sataan euroon.
Yhdysvaltalainen Carnegie-tutkimuslaitos raportoi, että Pakistanin 180 miljoonasta asukkaasta vajaat kolme miljoonaa maksaa tuloveroa. Verot muodostavat vain yhdeksän prosenttia kansantuotteesta.
Yhdysvalloissa verojen bkt-osuus on 27 prosenttia, Suomessa 43 ja Tanskassa 48 prosenttia.
”Asianmukaisen verotusjärjestelmän puute on johtanut Pakistanissa yleiseen veronkiertoon. Se on luonut kestämättömän velkataakan ja vienyt pohjan kehityspyrkimyksiltä”, raportin laatinut pakistanilainen ekonomisti S. Akbar Zaidi arvioi.
Kansainvälistä painostusta
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ilmoitti syyskuussa jäädyttävänsä Pakistanille luvatun kahdeksan miljardin euron hätälainan, ellei maa tehosta verotustaan.
Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton on myös sanonut, ettei apua voida jatkaa maille, jotka eivät verota omaa eliittiään.
Niinpä Zardar ehdotti tulvaveroa tuhojen korjaamiseen tarvittavien 31 miljardin euron kokoamiseksi. Hän osasi tuskin odottaa vastalausemyrskyä puhuttuaan kauniisti hädänalaisten veljien auttamisesta.
”Kaikki suuret veronkiertäjät Zardaria, Gilania ja kansanedustajia myöten pitäisi panna kotiarestiin, kunnes he maksavat rästinsä”, kansalaisjärjestössä työskentelevä Najma Sadeque puuskahtaa.
Jos rikkaat maksaisivat veronsa, mitään erityiskeräystä ei tarvittaisi, hän uskoo.
Vain jumalanpilkka ajaa kaduille
Yritys lypsää tämäkin vero keskiluokalta aiheuttaa levottomuutta, Quaid-e-Azam -yliopiston professori Pervez Hoodbhoy varoittaa.
Hänen kollegansa Q. Isa Daudpota ehdottaa, että hallitus lopettaisi sotilaslentokoneiden ostamisen ja käyttäisi rahat tulva-apuun.
Herald-lehden toimittaja Badar Alam tarjoaa maltillisempaa ratkaisua: prosentin kulutusvero yli 10 000 rupian (84 euron) kertaostoille.
Hoodbhoyn mielestä kiinteistö- ja maaomaisuudelle voitaisiin lätkäistä kertavero, joka olisi prosentti käyvästä markkina-arvosta.
Hän epäilee verokapinan jäävän lyhytikäiseksi.
”Lakimiesten liikehdintää lukuun ottamatta kansa lähtee kaduille vain, jos epäillään jumalanpilkkaa tai jokin muu uskonnollinen tai lännen vastainen liike ottaa tulta”, Hoodbhoy sanoo.
”Liike taloudellisen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta puuttuu, joten verovarkaat, tilanherrat ja muut kansan viholliset pääsevät pälkähästä tälläkin kertaa”, hän arvioi.
Pakistanin faktat
Valtio Etelä-Aasiassa
Asukkaita 180 miljoonaa
Alle 2 dollarilla päivässä eläviä 60,3 %
Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 45,8 %
Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 141/182
(Lähde: YK)