Kosovon nuoret ahdingossa

Nuorisossa on tulevaisuutemme, viestii Kosovon valtio kansainvälisessä mainoskampanjassaan.
Tosiasiassa hurja nuorisotyöttömyys kalvaa Kosovoa ja saattaa olla uhka jopa maan yhteiskuntarauhalle.

Teksti: Apostolis Fotiadis

IPS — Kosovo aloitti loppusyksyllä kansainvälisen mainoskampanjan, jonka otsikkona on ”Kosovo: nuoret eurooppalaiset”.
Kampanjaan liittyvä videopätkä esittää kosovolaisia nuoria rakentamassa kotimaansa karttaa kuin valtavaa palapeliä.
Helmikuussa 2008 itsenäistynyt Kosovo on väestöltään Euroopan nuorin maa. Yli puolet sen 1,8 miljoonasta asukkaasta on alle 27-vuotiaita.
”Serbia on propagandallaan pilannut Kosovon mainetta vuosikaudet. Meidän kampanjamme tarkoitus ei ole pelkästään taloudellinen eli uusien investointien saaminen, vaan myös poliittinen”, mainoskampanjaa Kosovon johdossa vetävä Memli Krasniqi kertoo.
Ylikansallisen Saatchi & Saatchi -mainostoimiston tuottama mainos maksoi 5,7 miljoonaa euroa, ja sitä esitetään kansainvälisillä tv-kanavilla BBC:tä ja CNN:ää myöten.
Työttömyys jopa 75%
Mielialat Kosovon nuorten – niin albaanien kuin serbienkin – keskuudessa poikkeavat kuitenkin jyrkästi mainoskampanjan tunnelmista.
”Olen istuskellut kahviloissa viisi viime vuotta”, Krenar Hysa sanoo.
Kosovon pääkaupungissa Pristinassa asuvan nuorukaisen mukaan elämän näköalattomuus raivostutti aluksi, ”mutta asteittain siihen alkaa tottua”.
Kosovon kokonaistyöttömyys on pysytellyt jo pitkään yli 40 prosentissa ja osoittaa lievää nousua. Nuorison osalta työttömyysaste saattaa olla kuitenkin jopa 75 prosenttia, arvioidaan IPS:n toimittajan näkemässä, Euroopan unionin sisäisessä paperissa.
Valtaosa pääkaupunki Pristinan nuorista pyörii Krenar Hysan tavoin toimettomina baareissa ja kahviloissa. Uusia työpaikkoja syntyy heikosti siitä huolimatta, että viiden vuoden sisällä Kosovon työmarkkinoille tulee 200 000 nuorta lisää.
Nuorten itsemurhat lisääntyneet
Nuorten terveysongelmia ratkovan Kosova Health Foundationin jäsen Godfried Didden varoittaa, että työttömyys on ongelmista vain jäävuoren huippu.
”Nuoret tuntevat olonsa koko ajan eristetymmäksi vanhakantaisessa yhteiskunnassa”, hän sanoo.
”Perheiden sisällä on kommunikaatiovaikeuksia eikä hankalia asioita käsitellä.”
Diddenin mukaan tytöillä on erityisen vaikeata sukupuolisuhteisiin ja pukeutumiseen liittyvien asioiden kanssa.
”Ehkäisyvälineiden osto ja niistä puhuminen jopa lähimpien ystävien kanssa on lähes mahdotonta leimautumisen pelossa”, Didden kertoo.
Nuorten itsemurhat ja huumeidenkäyttö ovat lisääntyneet Kosovossa. Diddenin mukaan Pristinassa on virallisesti satakunta heroiiniriippuvaista, mutta todellinen luku voi hipoa 3 000:ta.
Vaarana uusi etninen konflikti
Kuluttamista suosivan kulttuurin vahvistuminen lisää nuorten rahantarvetta. Se puolestaan velkaannuttaa ja ajaa nuoria mukaan alueen lukuisiin rikollisjengeihin.
Pohjois-Kosovon serbialueen Mitrovicassa asuva opiskelija Milos Babovic vakuuttaa, että myös serbinuorten elämä on vaikeutunut. Ja turhautuminen lisää nuorten aggressiivisuutta.
”Katutappeluita on aiempaa enemmän, ja pikkurikollisuus on yleistynyt nuorten keskuudessa. Vaikka se voi kuulostaa oudolta, tunnen oloni ulkona nyt turvattomammaksi kuin muutama vuosi sitten”, Babovic sanoo.
Pahin pelko on, että nuorison työttömyys yhdessä yhteiskunnan köyhyyden ja alikehityksen kanssa ajaisivat alueen uuteen etniseen konfliktiin.

Kosovo

Balkanilla sijaitseva Kosovo julistautui itsenäiseksi keväällä 2008, mutta Serbia pitää sitä yhä omana maakuntanaan.
Kosovon 1,8 miljoonasta asukkaasta oli 2000-luvun alussa 88 prosenttia albaaneja ja 7 prosenttia serbejä. Köyhyydessä elää 45 prosenttia väestöstä. (Lähde: Maailmanpankki)
Yli puolet kosovolaisista on alle 27-vuotiaita.
Kosovon kokonaistyöttömyys on yli 40 prosenttia, mutta nuorten keskuudessa jopa 75 prosenttia.

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu