Asianajaja Polly Higgins ei säästellyt sanoja puhuessaan vaihtoehtoisessa ilmastokokouksessa torstai-iltapäivällä Kööpenhaminassa.
”Minun ehdotukseni viralliselle kokoukselle on, että repikää luonnoksenne ja aloittakaa kokonaan alusta.”
Ympäristön puolestapuhujana tunnetuksi tulleen Higginsin mielestä ilmastoneuvottelut ovat kokonaisuudessaan väärillä raiteilla, sillä niissä keskustellaan ”oikeuksista saastuttaa”. Hänen mukaansa maapallo nähdään neuvotteluissa ylipäätään liiaksi pelkkänä luonnonvarana eikä jonakin, josta pitäisi pitää huolta.
Higginsin mielestä saastuttaminen pitäisi yksinkertaisesti kieltää.
”Eihän kukaan ehdottanut orjien pitäjillekään aikanaan, että miten olisi, jos orjuuttaisitte vähän vähemmän.”
Higgins puhui huippukokouksen toiseksi viimeisenä päivänä tilaisuudessa, jossa piti alun perin kuulla myös valtionpäämiesten mielipiteitä virallisen kokouksen aikaansaannoksista. Itse neuvottelut nytkähtelivät torstaina eteenpäin, mutta liikkuminen kokouspaikalle ja sieltä pois oli edelleen hyvin hankalaa.
Keskustelutilaisuuden puheenjohtaja lupaili vielä kokouksen alkuvaiheessa, että esimerkiksi Venezuelan presidentti Hugo Chavez tulisi kyllä puhumaan. Lopulta yksikään valtionpäämies ei kuitenkaan saapunut paikalle.
Kaikuja 200 vuoden takaa
Higgins painotti, että ihmisten käsitykset siitä, mikä on oikeudenmukaista ja mikä ei, voivat muuttua rankastikin ajan kuluessa.
”Niin kävi ihmisten orjuuttamisen suhteen, ja niin pitää käydä myös planeetan orjuuttamisen suhteen.”
Lontoolainen Higgins löysi myös muita mielenkiintoisia vertailukohtia ilmasto- ja orjuuskysymyksen väliltä. Hänen mukaansa orjuuden lopettamista vastustettiin hyvin samanlaisin perustein kuin päästörajoituksia nykyään.
”Silloin sanottiin, ettei orjuutta voi lopettaa, sillä se olisi taloudelle vahingollista ja veisi paljon työpaikkoja.”
Orjakaupalla elävät yritykset olivat muutosten suurimpia vastustajia, ja Higginsin mukaan ne yrittivät tarjota kieltojen vaihtoehdoiksi orjien olojen parantamista, itsesääntelyä ja markkinamekanismeihin luottamista.
Edellisten keinojen sijaan Higgins uskoo, että vahingollisesta käyttäytymisestä tulee tehdä laitonta ja sen taloudellinen tukeminen tulee lopettaa.
Ilmaston asianajajana Higgins on tunnettu vaateistaan, joiden mukaan maailma tarvitsee ”planetaaristen oikeuksien julistuksen”, jolla tunnustettaisiin maapallon lailliset oikeudet voida hyvin, ihmisoikeuksien tapaan.
Terveisiä Meksikoon
Valtionpäämiehiä odotellut yleisö eli täysi urheiluhallillinen väkeä eri puolilta maailmaa kiitteli vuolaasti Higginsin ideoita ja esitteli omia näkemyksiään siitä, millainen tulevan ilmastosopimuksen pitäisi olla. Suurin osa puhujista oli hyvin pessimistisiä sen suhteen, että päättäjät saisivat höylättyä perjantaina aikaan paperin, joka kannattaisi allekirjoittaa.
Ilmastoneuvotteluita jatketaan näillä näkymin ensi vuoden marraskuussa Meksikossa. Higgins vaati, että silloin neuvotteluiden pitäisi olla läpinäkyvämpiä.
”Nyt neuvottelut käydään suljettujen ovien takana, vaikka meillä on kaikki tarvittava teknologia tehdä neuvotteluista avoimia.”
Lisäksi hän vaati, että kansalaisyhteiskuntaa pitäisi kuulla paremmin.
Ja jotta ihmisten ääni kuuluisi, heidän tulee pitää itsestään kovempaa meteliä, Higgins muistutti.
Lisää tietoa aiheesta
Kepan uutinen: Onko Suomen ilmastoraha ”uutta” vai ”vanhaa”?
Kepan uutinen: Onko tanskalainen Samsøn saari ratkaisu ilmasto-ongelmiin?
Kepan uutinen: Naistutkijat: Ilmastonmuutos voi lisätä tasa-arvoa eteläisessä Afrikassa
Kepan uutinen: Öljylobbaus jarruttaa USA:n ilmastopolitiikkaa
Kepan uutinen: Etelän järjestöt: Ilmastoraha ei ole apua vaan velanmaksua