ESA SALMINEN
Yhä useampi lapsi pääsee kouluun, selviää Unicefin juhlaraportista.
Alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuus on vähentynyt 12,5 miljoonasta lapsesta vuonna 1990 vajaaseen yhdeksään miljoonaan vuoteen 2008. Tuhkarokkokuolemat ovat pudonneet 2000-luvulla 87 prosentilla ja rintaruokinta on yleistynyt.
Nämä ovat esimerkkejä siitä, kuinka lasten oikeuksia toteutetaan maailmassa yhä paremmin. YK:n Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 20 vuotta marraskuun 20. päivä.
Haasteitakin riittää. Vaikka koulutielle pääsee yhä useampi lapsi, edelleen noin 90 miljoonaa lasta vuosittain jää koulujen ulkopuolelle. Yli 50 miljoonaa lasta jää rekisteröimättä ja 150 miljoonaa tekee haitallista työtä. 24 000 lasta kuolee päivittäin helposti hoidettaviin sairauksiin, kuten hengitystieinfektioihin ja ripuliin.
Pahin tilanne on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa.
Ilmastonmuutos ja talouskriisi uhkina
Ilmastonmuutos ja väestöjen liikkeet asettavat lasten aseman paranemisen vaaraan, huomautetaan Unicefin 19. marraskuuta julkaisemassa raportissa ”The State of the World’s Children”. Unicef muistuttaa, että ilmastonmuutoksella ja talouskriisillä voi olla sukupolvia kestäviä seurauksia.
Epävarmat ajat voivat olla myös mahdollisuus: kun politiikkaa ja toimintatapoja joudutaan tarkistamaan, on mahdollista edistää kestäviä parannuksia.
Unicefin mukaan ei ole politiikkaa, jolla ei olisi vaikutusta lapsiin. Lapset tulisi pitää kaiken keskiössä, ja koulutusta ja tiedonvälitystä lasten oikeuksista pitää koko ajan vahvistaa. Lasten oikeuksia kunnioittavia kulttuurisia arvoja pitää tukea koko maailmassa, ja työtä lasten oikeuksien eteen on tehtävä kansainvälisesti.
Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa maat edistämään lasten asemaa mahdollisimman täysimääräisesti. Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki huomautti Unicefin raportin julkistamistilaisuudessa, että tästäkin huolimatta teollisuusmaista vain viisi on saavuttanut YK:n tavoitteen antaa 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan kehitysyhteistyöhön.
”Kehityspoliittisiin ohjelmiin lapset pääsevät yleensä sanoina, mutta eivät tekoina”, Hetemäki moitti.
Suomen Unicef järjestää lukuisia tapahtumia Lapsen oikeuksien sopimuksen syntymäpäivänä 20. marraskuuta. Päätapahtuma järjestetään Finlandia-talossa. Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) vierailee lasten oikeuksien merkeissä lasten luona – Habbo-hotellissa.
Lisää tietoa aiheesta
Suomen Unicefin verkkosivut