Viemäriksi muuttunut Manilan Pasigjoki puhdistetaan

Kuolleeksi todetussa virrassa on sittenkin elämää, vaikka roskalauttojen päällä voi paikoin kävellä.

Teksti: Kara Santos

KARA SANTOS
Filippiinien pääkaupungin halki virtaavan Pasigjoen rannat
pursuvat elämää, mutta joki todettiin kuolleeksi 1990-luvulla.
IPS — Filippiinien pääkaupungin Manilan halki virtaava Pasigjoki muuttui vuosien saatossa lähes kuolleeksi ja löyhkääväksi viemäriksi. Nyt sitä on ryhdytty elvyttämään.
Pasigjoella on mittaa 19 kilometriä. Se yhdistää Kaakkois-Aasian kolmanneksi suuriman järven, Laguna de Bayn, Manilanlahteen. Joki julistettiin 1990-luvulla biologisesti kuolleeksi, mutta vuonna 2008 tehty tutkimus paljasti joidenkin lajien sinnittelevän hengissä.
Suurimpina syyllisinä Pasigin alennustilaan pidetään jokivarteen ahtautuneita hökkelislummeja. Joen saasteista 60 prosenttia on käsittelemätöntä kotitalousjätettä, Filippiinien ympäristöministeriön perustama Pasigin elvytyskomitea arvioi.
Komitea käynnisti viime vuonna laajan ruoppauksen, jossa joki syvennetään kolmesta metristä kuuteen metriin.
Kolme neljäsosaa ruoppauksesta on saatu tehtyä reilun puolen vuoden aikana, komiteaa johtava Deogracias Tablan kertoo.
Hänen mukaansa pohjasta on nostettu kokonaisia autoja ja veneitä ja kaikkea muuta mahdollista roinaa.
Aikoinaan joessa uitiin ja kalastettiin
Ben Galindo, 66, kertoo oppineensa lapsena uimaan Pasigissa, jonka vesi oli vielä silloin puhdasta.
”Kun perheeltä puuttui ruokaa, isä meni verkon kanssa joelle ja hankki päivälliskalat”, Galindo muistelee.
Galindon kotiseudulla oli silloin vain 20 taloa, mutta 1960-luku toi maaltamuuttajien tulvan ja joen partaat täyttyivät hökkeleistä. Viemäreistä ei ollut tietoakaan, joten ihmiset rakensivat vessan tekemällä joen yllä olevaan lattiaan reiän, Galindo kertoo.
Muutamassa vuosikymmenessä Pasigista tuli viemäri, jonka roskalautoilla lapset hyppelivät. Kalojen sijasta virrasta saalistettiin kierrätyskelpoisia pulloja ja muovipusseja.
Joen puhdistamisen ja kulkukelpoisuuden parantamisen ohella ruoppauksen toivotaan ehkäisevän tulvia. Viime syksynä Filippiineille iskenyt taifuuni Ketsana aiheutti pahimmat tulvat 40 vuoteen.
Ruoppauksen jälkeen Pasigin vettä ryhdytään puhdistamaan biologisilla menetelmillä. Tablan huomauttaa, ettei siitä ole suurtakaan hyötyä, jos asukkaat jatkavat joen likaamista.
Suunnitteilla on myös tuhansien perheiden siirtäminen joen partaalta muualle asumaan. Hanketta vetää viestintäyhtiö ABS-CBN:n perustama säätiö, joka on rakentanut köyhille alueille yhteisvessoja ja jätteenlajittelukeskuksia.
”Asukkaat saavat käyttää vessoja, jos tuovat kierrätettävät jätteensä tänne”, hanketta johtava insinööri Richard Penaflor kertoo.
Syyllisiä on monia
Earth Day Network -järjestön edustaja Elisea Gozun varoittaa syyllistämästä jokivarren köyhiä, koska muutkin manilalaiset likaavat jokea.
”Manilan metropolialueella asuvat ja työskentelevät 12 miljoonaa filippiiniläistä osallistuvat vesistöjen saastuttamiseen, koska vain pieni osa kodeista on viemäröinnin piirissä”, Gozun sanoo.
Lisäksi teollisuusjäte muodostaa reilun kolmanneksen Pasigin saasteista.
Pilkkapalkinto yrityksille
Filippiiniläinen Pelastakaa Pasig -järjestö on vuodesta 1995 jakanut vuotuisen Myrkky-palkinnon yritykselle, joka saastuttaa jokea eniten.
Liikkeen johtaja Myrna Jimenez vakuuttaa, että palkinnolla on ollut vaikutusta, sillä sen saajat ovat ryhtyneet siistimään tapojaan.
Esimerkiksi paikallinen pikaruokaketju Jollibee ansaitsi oikean ympäristöpalkinnon rakentamastaan jätteenkäsittelylaitoksesta vain vuosi saamansa Myrkky-palkinnon jälkeen.
Jimenezin mukaan Pasigjokeen päätyvän teollisuusjätteen määrä on kutistunut 15 prosenttia Myrkky-palkinnon perustamisen jälkeen.
Filippiinit on saarivaltio Kaakkois-Aasiassa

Asukkaita 92 miljoonaa

Alle 2 dollarilla päivässä eläviä 45,0 prosenttia

Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 6,6 prosenttia

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 105/182
(Lähde: YK)

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu