TONI SANDELL
Kauppasopimuksen vastustajat marssivat EU:n komission lähetystölle Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa viime perjantaina.
EU:n ja Keski-Amerikan kuuden valtion (Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama) neuvottelijat ovat parhaillaan Brysselissä hieromassa kompromissia vielä auki olevista kauppakysymyksistä, erityisesti banaanin, lihan, sokerin, rapujen ja rommin tuontikiintiöistä EU:hun.
Kansalaisjärjestöjen arvioiden mukaan sopimus syntyy tällä kierroksella, kunhan Keski-Amerikan suurten vientifirmojen tarpeet saadaan sisään sopimukseen.
Mitä lähempänä EU:n ja Keski-Amerikan kauppaneuvottelut ovat päätepistettään, sitä vaikeampaa on Keski-Amerikasta löytää puoltajia sopimukselle. Ennen tätä neuvottelukierrosta jopa Keski-Amerikan kauppakamarit olivat epävarmoja, kannattaako sopimusta allekirjoittaa.
Euroopassa erityisesti Espanja puskee nopeaa neuvottelujen loppuunsaattamista. Tavoitteena on saada sopimus allekirjoitetuksi tällä viikolla Brysselissä ja kilistellä shampanjalaseja toukokuussa EU:n ja Latinalaisen Amerikan huippukokouksessa Madridissa.
EU kovempi kuin USA
Julkinen keskustelu sopimuksesta on lisääntynyt Keski-Amerikassa. Nicaraguassa kansalaisjärjestöjen verkostot järjestivät viime viikolla kauppasopimuksesta seminaarin sekä luovuttivat EU:n Keski-Amerikan suurlähettiläälle ja Nicaraguan kauppaministeriölle vetoomuksen, jossa vaaditaan neuvottelujen keskeyttämistä.
”Kilpailu on mahdollista vain silloin, kun olosuhteet ovat suurin piirtein samanlaiset”, entinen kansanedustaja, taloustieteilijä Salvador Arias huomautti seminaarissa. Keski-Amerikan kuusi pikkuvaltiota ovat kärpänen maailman suurimman talousalueen rinnalla.
Arias veti vakuuttavan tilastoesityksen, joka osoittaa, että neljä vuotta sitten Yhdysvaltain kanssa solmittu vapaakauppasopimus CAFTA on romahduttanut El Salvadorin riisinviennin. Parempaa ei ole luvassa, sillä EU on osoittautunut vielä kovemmaksi neuvottelijaksi kuin Yhdysvallat. EU:n kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti palvelut, patentit ja tekijänoikeudet sekä luonnonvarat.
”EU pitää CAFTAssa sovittuja ehtoja joko kattona tai lattiana, mikä kulloinkin parhaiten heille sopii”, arvioi seminaarissa puhunut Victor Campos Kepan kumpppanijärjestöstä Centro Humboldtista.
Samalla vaikkapa työntekijöiden oikeudet ja kestävä kehitys ovat saaneet neuvotteluissa aivan liian vähän huomiota osakseen.
”Epäilemättä CAFTAa neuvoteltaessa kestävään kehitykseen kiinnitettiin paljon enemmän huomiota, vaikkei siinäkään riittävästi”, Campos vertasi.
Sopimuksesta ”assosiaatio” kaukana
EU ja Keski-Amerikka neuvottelevat niin sanottua assosiaatiosopimusta, jossa kaupan lisäksi neuvotellaan poliittisesta ja kehitysyhteistyöstä. Järjestöjen mielestä mannerten välisen ”assosiaation” muodostavat lähinnä ylikansalliset yritykset, jotka operoivat Atlantin molemmin puolin.
”Euroopan ay-liike ei tee mitään Keski-Amerikan työläisten suojelemiseksi ja Euroopan maanviljelijät taas keskittyvät puolustamaan tukiaisiaan. Minkä tyyppisestä yhdentymisestä (assosiaatiosta) tässä oikein puhutaan”, kysyi Via Campesina -liikkeen edustaja José Adán Rivera.
”Neuvottelijat tappelevat tällä kierroksella lähinnä sokerin ja rommin kiintiöistä. Kuka niiden viennistä hyötyy”, Rivera kysyi retorisesti. Yleisö hyvin tiesi, että yksi Nicaraguan rikkaimmista perheistä omaa monopolin näihin tuotteisiin.
Nicaragua umpikujassa
Vapaakauppasopimus on Nicaraguan hallitukselle kivi kengässä, sillä maan presidentti Daniel Ortega on peräänkuuluttanut ”villin kapitalismin” pistämistä kuriin. Maa kuuluu Venezuelan johtamaan vaihtoehtoiseen talousliitto ALBAan.
”Tämä sopimus ei ole suotuisa Keski-Amerikalle”, sanoi varaulkoministeri Coronel Kautz seminaarissa.
Samalla Kautz puolusteli hallitustaan parhain kääntein ja sanoi, että Nicaraguan uhkana on joutua liian erityksiin, sillä muut Keski-Amerikan maat ovat sopimuksen allekirjoittamassa.
”Jopa yksi vallankaappaus vietiin läpi, kun yksi valtio yritti luoda vaihtoehtoista polkua”, Kautz perusteli Nicaraguan vähäistä liikkumavaraa ja viittasi viime kesäkuiseen vallankaappaukseen Hondurasissa.
Nicaragua on vaatinut poliittisia, taloudellisia, ympäristöllisiä ja alueelliseen liittoutumiseen liittyviä suojalausekkeita sopimukseen. Kuumin peruna on niin sanottu kompensaatiorahasto, jota Nicaragua ajaa kuromaan umpeen niin EU:n ja Keski-Amerikan välisiä kuin Keski-Amerikan sisäisiä kehityseroja.
”Ilman rahastoa ei tule allekirjoitusta”, Kautz ilmoitti toimittajille.
Vuosi sitten Nicaragua käveli ulos neuvotteluista juuri siitä syystä, että EU ei suostunut neuvottelemaan rahastosta. Nyt teema on nostettu neuvottelupöydälle.
Mikäli neuvottelut viedään päätökseen Brysselissä, seuraavaksi sopimus menee niin Keski-Amerikan kuin Euroopan kansallisten parlamenttien sekä Euroopan parlamentin ratifioitavaksi.
Lisää tietoa aiheesta
Kepa.fi 15.10.2008: Keski-Amerikka: EU tahtoo pelkkää vapaakauppaa.
Kepa.fi 3.4.2009: Nicaragua käänsi selkänsä EU:n kauppaneuvotteluille.