Tasavallan presidentin kanslia
Kepan puheenjohtaja Markku Niskala johdatteli kansalaisjärjestöjen delegaation presidentti Halosta tapaamaan.
Suomen virallisessa kehityspolitiikassa läpileikkaaviksi teemoiksi on valittu tasa-arvo, syrjityt ihmisryhmät ja hiv/aids.
Eduskunnan globaaliryhmä valitsee yhdeksi teemakseen läpileikkaavat teemat kehitysyhteistyössä. Ulkoasiainvaliokunta käsittelee toimeenpanoaloitetta. Presidentti kehuu järjestöjen tapaa tuoda tärkeitä teemoja valtavirtaan.
Nämä ovat saavutuksia, joihin kansalaisjärjestöjen Älä unohda maailman enemmistöä -kampanja on ollut osallisena. Kampanjan keskiössä ovat haavoittuvat ryhmät: naiset, lapset ja vammaiset. Heidän huomioimisensa on Suomen kehityspolitiikassa nostettu läpileikkaaviksi teemoiksi.
”Läpileikkaavat teemat ovat sellaisia teemoja, jotka on katsottu niin tärkeiksi, että ilman niitä kehitys ei voi tapahtua”, kuvaa kehityspoliittinen sihteeri Niina Pitkänen Kepasta.
Pitkäsen mukaan läpileikkaavuus on kuitenkin tehnyt karhunpalveluksen maailman enemmistölle, sillä heidän huomioimisensa on käytännössä helppo unohtaa yleisen hyväksynnän ja sanahelinän taakse. Viimeaikaiset evaluaatiot ovat osoittaneet, ettei läpileikkaavia teemoja ole tarpeeksi onnistuttu huomioimaan Suomen kehitysyhteistyön toteutuksessa.
”Näyttää siltä, että kun teemasta tehdään läpileikkaava, tuki sille itse asiassa vähenee”, Pitkänen pahoittelee.
Kansalaisjärjestöjen mielestä Suomen tulee luoda hallituskaudet ylittävä strategia, joka linjaa ja tarjoaa riittävät resurssit läpileikkaavien teemojen toteuttamiseen.
Älä unohda maailman enemmistöä on ollut niin sanottu hiljainen kampanja, ilman suuria mediatempauksia tai mielenosoituksia. Kampanjaväki on lähettänyt ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Väyryselle teemaan liittyviä aineellisia ja aineettomia lahjoja, ja tavannut ministerin lisäksi ulkoministeriön neuvonantajia ja kansanedustajia.
Presidentti Halonen pisteenä i:n päälle
Maaliskuun 25. päivänä kampanja sai eräänlaisen huipentuman, kun kampanjajärjestöjen edustajat tapasivat tasavallan presidentti Tarja Halosen Presidentinlinnassa.
”Me olemme joukko, joka ei usko siihen, että satsaukset kehitysyhteistyöhön ovat menneet Kankkulan kaivoon. Mutta aina voi kehitysyhteistyötäkin parantaa, ja siihen tämä kampanja tähtää”, viestitti Kepan puheenjohtaja Markku Niskala.
Järjestöjen mukaan on tärkeää, että presidentti maailmaa kiertäessään tietää, mikä maailman enemmistön tilanne oikeasti on. Haloselle naisten, lasten ja vammaisten asema on tunnetusti ollut tärkeä aihepiiri.
”Minulle ei ole mitenkään vaikeaa olla mukana tukemassa teitä tässä kampanjassa”, presidentti vakuutti. ”Puhuminen maailman enemmistön puolesta on rohkeutta vaativaa työtä. Tarvetta kuitenkin on.”
Presidentti Halonen sanoi, että hänellä on vahva käsitys siitä, että tasa-arvossa ollaan menossa hyvään suuntaan.
Kampanja päättyy, toiminta jatkuu
Vuosi sitten alkanut Älä unohda maailman enemmistöä -kampanja päättyy, mutta teemat pysyvät esillä sekä järjestöjen omassa työssä että laajemminkin.
Kampanjan pääkohderyhmä ovat olleet kansanedustajat, jotka ovat heränneet teeman tärkeyteen. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan käsittelyssä on läpileikkaavia teemoja koskeva toimenpidealoite ja eduskunnan globaaliryhmä harkitsee läpileikkaavien teemojen nostamista omaksi teemakseen vuonna 2010.
Kampanjassa ovat olleet mukana FinnWID – Naiset kehitystyössä, Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa, Kirkon Ulkomaanapu, Kuurojen Maailmanliitto, Pelastakaa Lapset, Plan Suomi Säätiö, Solidaarisuus, Suomen Lähetysseura, Suomen UNICEF, Suomen World Vision, Vammaisjärjestöjen kehitysyhteistyöyhdistys FIDIDA ja Väestöliitto.
Lisää tietoa aiheesta
Globbarit: Älä unohda maailman enemmistöä
-kampanjasivut.
Globbarit: Mikä läpileikkaava teema?