Henkilö lukee tabletista riippumatosssa
Näillä vinkeillä yhdistät riipppumatossa loikoilun oppimiseen ja inspiroitumiseen. Kuvituskuva. Kuva: swissmediavision iStockphoto

4+1 tulevaisuusvinkkiä riippumattoon ja sadepäivän varalle

Poimi nämä materiaalit kesän luku- ja katselulistalle ja häikäiset kollegasi tulevaisuustietämykselläsi lomien jälkeen.

Teksti: Terhi Ylikoski Kuva: swissmediavision iStockphoto

Mitä tarkoittaa uusi normaali? Minkälaisessa maailmassa elämme koronakriisin jälkeen? Minkälaisessa maailmassa haluamme elää?  

Kesä on hyvä hetki syventyä opiskelemaan ja pohtia kuluneen kevään vaikutuksia järjestöjen työhön Suomessa ja globaalisti.

Tutustu näihin materiaaleihin ja palaat töihin inspiroituneena elokuussa. 

1.  Lue järjestöjohtajien tuoreita näkökulmia koronanjälkeiseen tulevaisuuteen 

International Civil Society Centren tuore julkaisu The Future of Civil Society Organisations on kiinnostava kokoelma erilaisia näkökulmia kansalaisyhteiskunnan tulevaisuudesta ja todellisuudesta koronanjälkeisessä maailmassa.

Raportista voit lukea järjestöjohtajien näkökulmia siihen, miten meidän tulee muokata työtämme ja organisoitumisen tapoja, jotta järjestöt pysyvät relevantteina toimijoina nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä, jonka muutoksia koronakriisi osaltaan kiihdyttää.

Mukana on kirjoituksia kansainvälisiltä verkostoilta kuten CONCORD Europelta, CIVICUS:lta, Forukselta ja Climate Action Networkilta.

Ison-Britannian kehitysjärjestöjen kattojärjestön BOND:in johtaja Stephanie Draper kuvaa kirjoituksessaan pandemian avaamia mahdollisuuksia, joiden toteutumisessa järjestöillä voi olla merkittävä rooli.

Hän haastaa pohjoisen järjestöjä solidaarisuuteen etelän järjestöjä kohtaan. Keinoiksi hän mainitsee muun muassa uusien saavutettavampien rahoituslähteiden lobbaamisen ja poliittisten allianssien muodostamisen uuden, kestävän talousjärjestelmän luomiseksi. 

2. Ota haltuun globaalien trendien kytkökset 

Saksan kehitysyhteistyöministeriön julkaisema trendityökalu Interconnections of global trends – Analysis tool luo hengästyttävän hienon katsauksen globaalien trendien linkityksiin. Voit etsiä dokumentista helposti juuri oman järjestösi työn kannalta relevantteja trendejä ja niiden linkityksiä muihin trendeihin. Tämä auttaa hahmottamaan maailmaa ja sen muutoksia yksittäisiä trendejä kokonaisvaltaisemmin.

Dokumenttia klikkailemalla voit tutkia esimerkiksi ilmastonmuutosta ja sen linkityksiä vaikkapa valtioiden sisäiseen eriarvoisuuden kehittymiseen (joka osaltaan linkittyy esimerkiksi lisääntyvään nationalismin nousuun ja kasvavaan digikuiluun) tai monenkeskisten instituutioiden heikkenemisen linkityksiä esimerkiksi Kiinan vaikutusvallan kasvuun tai monikansallisten yritysten vallan lisääntymiseen.

Lisäksi dokumentti tarkastelee eri trendien välisiä yhteyksiä muun muassa niiden keskinäisvaikutuksen voimakkuuden perusteella (vahvoja linkkejä löytyy muun muassa automaation ja työttömyyden kasvun välillä sekä digitalisaation ja uusien intressiryhmien syntymisen välillä).

3. Virtuaalivieraile tulevaisuuspuheenvuorojen irtokarkkikaupassa

Huhtikuussa järjestetty Global Foresight Summit toi yhteen tulevaisuusajattelun kirkkaimpia nimiä keskustelemaan maailmasta koronan jälkeen. Nyt kolmipäiväisen tapahtuman puheenvuorot ovat katsottavissa tapahtuman verkkosivuilla.

Suomalaisista futuristeista mukana ovat Elina Hiltunen ja Sitran Mikko Dufva. Humanitääristä työtä tekevien järjestöjen näkökulmasta kiinnostava katseluvinkki on Aarathi Krishnanin Humanitarian Futures, Post-Covid and mass Flourishing.

Mukana on myös henkilökohtaisen futuristi-idolini Leah Zaidin puheenvuoro dystopioista.

Hän muistuttaa, että koronakriisi on tyypillinen dystopia; se on epäreilu ja epätasainen. Toisille se tuo tervetulleen tauon hektisesti elämästä, toisille se tarkoittaa rakkaiden ihmisten ja toimeentulon menettämistä.

Zaidin mukaan dystopiat ovat hyvä työkalu, koska ne antavat äänen marginalisoiduille ihmisille; systeemitason romahduksia kuvaavat dystopiatarinat nostavat esiin myös ne ihmiset, joihin dystopiat vaikuttavat kaikkein eniten.

Tämä tarjoaa osaltaan mahdollisuuksia miettiä systemaattisesti sitä, mitä me voimme tehdä näiden vaikutusten minimoimiseksi. 

4. Pelaa skenaarioiden maailma tutuksi lautapelillä

Jos lukeminen alkaa puuduttaa ja haluat sateisena päivänä vaihtaa lautapelin äärelle, harkitse Carcassonnen ja Menolipun sijaan Nestan uutta Our Futures -lautapeliä.

Pelin tarkoituksena on tarjota uusi keino tuoda ihmisiä tulevaisuusajattelun äärelle ja haastaa näkemään uusia, vaihtoehtoisia tulevaisuuksia.

Pelaajat kisaavat luomillaan skenaarioilla, jotka pyrkivät ratkomaan viheliäisiä ongelmia. Parhaan skenaarion rakentaja voittaa pelin.

Peli kannattaa tulostaa valmiiksi ennen mökkitielle suuntaamista. Kuka rakentaa parhaat lomaskenaariot?

Bonus: Stimuloi keskushermoston välittäjäaineita Youtubessa tai Netflixissä

Haluatko unohtaa hetkeksi järjestöjen tulevaisuuden ja vaihtaa oikeasti vapaalle? Kaipaatko energiaa tuovia endorfiineja vai kenties rauhoittavaa gamma-aminovoihappoa?

Moodrise 1000 ehdottaa sinulle internetin suoratoistopalveluista sopivaa katsottavaa kaipaamasi mielenmaiseman mukaan.

Moodrisen mukaan nämä kuratoidut filmit vaikuttavat spesifeihin keskushermoston välittäjäaineisiin. Sulan laavan katselun pitäisi rauhoittaa, Adelen Hellon pitäisi motivoida.

Itse ajattelin aloittaa loman katselemalla asetyylikoliinia ja serotoniinia eli fokusta ja onnellisuutta lupailevaa videota Ai Weiwein teoksesta Sunflower seeds.

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu