”Covid on kuin komeetta, se on iskenyt koko maapalloon ja Afrikka ei ole siinä säästynyt”, sanoo Reinikka uudessa podcastissa.
Reinikka on seurannut Afrikkaa lähes koko uransa: ensin UNICEF:ssa ja ulkoministeriön kehitysyhteistyöosastolla, ja yli 20 vuotta Maailmanpankissa, muun muassa inhimillisen kehityksen osaston johtajana ja maajohtajana Etelä-Afrikassa. Tällä hetkellä hän toimii työelämäprofessorina Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa ja Helsinki Graduate School of Economics’issa.
Koronaviruspandemian seurauksena Afrikkaan ennustetaan ensimmäistä talouslamaa 25 vuoteen, mikä uhkaa syödä saavutetut tulokset.
Aiemmin makrotalouspolitiikka oli ollut Afrikan kasvun ja vaurauden kannalta este, mutta sen reformit paransivat yksityissektorin toimintaympäristöä ja mahdollistivat talouskasvun, ja sittemmin yksityissektori on kasvanut ja luonut työpaikkoja, Reinikka taustoittaa.
”Kehitysavulla on ollut merkittävä rooli, mutta haluaisin korostaa, että se kasvu-ura ja talouskasvu, joka on nähty, on mantereen omien toimien ja ponnistusten ansiota.”
Hän kiittelee Afrikan maita sekä kansainvälisiä rahoituslaitoksia nopeasta reagoinnista pandemian talousvaikeuksien lieventämiseen. ”Pandemia paljastaa maiden hyvät ja huonot piirteet”, Reinikka toteaa ja nostaa esiin sosiaaliturvan, käteisavustukset, jota on rakennettu monissa maissa latinalaisen Amerikan innoittamana.
”Esimerkiksi Senegalissa ohjelman parissa on ollut 300 000 kotitaloutta, joka on laajennettu pandemian aikana miljoonaan kotitalouteen.”
Entä mitä mieltä Reinikka on Afrikan koulutuskriisistä tai kansalaisyhteiskunnan roolista eri maiden kriisinsietokestokyvyn kannalta? Kuuntele podcast niin tiedät.
Fingo – Suomalaiset kehitysjärjestöt · Ritva Reinikka
Kestävä talous -podcast-sarjaa on tuotettu Euroopan unionin tuella. Sarjan sisällöstä vastaa Fingo, eikä se välttämättä heijasta Euroopan unionin kantoja.