Kärkikolmikko Vuoden 2021 maailmanparantajaksi on nyt julkaistu. Saapuneiden ehdotusten joukosta tuomaristo valitsi kisassa jatkoon Kapua-hankkeen sekä sen perustajan Suvi Aarnion, vammaisten oikeuksia kehittyvissä maissa edistävän Abilis-säätiön sekä Suomessa eritaustaisten nuorten koulutusmahdollisuuksia edistävän Salaado Qasimin.
”Ihan mahtava tunnustus Kapualle ja meidän kaikille vapaaehtoisille, joita on kaikkiaan noin kolmesataa. Vaikka järjestö on perustamani ja kehittämäni, vapaaehtoiset on tehneet siitä sen mikä se nyt on. Tämä on siis kunnianosoitus heille. Tämä palkinto on kaiken kaikkiaan hieno idea: Suomessa on valtavasti yksilöitä ja järjestöjä, jotka tekevät jatkuvasti työtä, että maailma olisi oikeudenmukaisempi”, kommentoi valintaansa Suvi Aarnio.
”Ehdokkuus tuntuu kyllä hienolta ja häkellyttävältä. Tällaisena poikkeuksellisena vuonna on ilo kuulla, että oma toiminta on ollut jollain tavalla vaikuttavaa. On hienoa, että myös nuorten aktiivisuus nostetaan esille, sillä usein nuoria pidetään vähäpätöisempinä ihmisinä, joille tärkeintä on oppiminen, ei vaikuttaminen”, Salaado Qasim sanoo.
”Kun puhutaan marginalisoiduista ja köyhistä ihmisistä, kehittyvien maiden vammaiset ovat tämä ryhmä: ei toimeentuloa, apuvälineitä, eläkkeitä. Pandemioiden ja luonnonkatastrofien aikana tämä on ryhmä, joka on vaarassa jäädä kaiken avun ulkopuolelle. Abilis kanavoi tukea näille ihmisille, yhdessä heidän kanssaan, heidän tarpeistaan käsin”, kommentoi puolestaan Abilis-säätiön toiminnanjohtaja Marjo Heinonen.
Palkinto jaossa ensimmäisen kerran – keräsi 127 ehdotusta
Vuoden maailmanparantaja -palkinto jaetaan tänä vuonna historiallisesti ensimmäistä kertaa.
Tunnustus on tarkoitettu henkilölle, yhteisölle tai organisaatiolle, jonka toiminta on ollut merkittävää, epäitsekästä ja aktiivisesti maailmaa parantavaa. Palkinnon arvo on tuhat euroa ja sen myöntää suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo.
Kuka tahansa saattoi ehdottaa palkittavia henkilöitä tai tahoja 16.5.2021 asti. Ehdotuksia tuli määräaikaan mennessä yhteensä 127.
Sekä kärkikolmikon että lopullisen palkinnon saajan valitsee tuomaristo, johon kuuluvat presidentti Tarja Halonen, toimittaja Wali Hashi, järjestöaktiivi Tuomas Tuure, toimittaja Heikki Aittokoski ja kustantaja Jaana Airaksinen. Tuomariston puheenjohtaja on Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen. Tuomas Tuure jääväsi itsensä Abilista käsitelleessä keskustelussa, koska hänellä on vahva yhteys järjestöön.
”Ehdotusten määrä yllätti meidät positiivisesti. Vaikka käsillä ovat vaikeat ajat, on upeaa, että saamme tämän uuden palkinnon myötä syyn juhlia paremman maailman eteen tehtävää työtä”, Valtonen sanoo.
Vuoden maailmanparantaja selviää Maailma kylässä -festivaalilla lauantaina 29. toukokuuta klo 20:30.
Näin raati perusteli esivalintaansa:
Suvi Aarnio on ainutlaatuisella Kapua-hankkeellaan tehnyt pitkäaikaista, omaehtoista kehitysyhteistyötä. Hän on innostanut suuren määrän suomalaisia mukaan kiipeämään vuorille ja auttamaan. Kapua tukee kestävää kehitystä ruohonjuuritasolla ja toteuttaa samalla hienolla tavalla globaalikasvatusta ja eettistä matkailua.
Abilis-säätiö tekee työtä kehittyvissä maissa kaikkein hauraimmassa asemassa olevien ihmisten kanssa. Abilis edistää vammaisten ihmisten oikeuksia, osallistumista, itsenäistä elämää, järjestötoimintaa, koulutusta ja työllistymistä. Erityistä huomiota Abilis kiinnittää vammaisten tyttöjen ja naisten asemaan.
Salaado Qasim tekee arvokasta työtä, jotta kaikentaustaiset nuoret Suomessa olisivat tietoisia koulutusmahdollisuuksistaan ja pääsisivät jatko-opiskelemaan. Qasim edistää yhteisöjen välistä vuoropuhelua.
Lisätiedot:
Anni Valtonen
anni.valtonen(a)fingo.fi
+358 50 317 6717
Festivaalin järjestää Suomalaiset kehitysjärjestöt – Finnish Development NGOs Fingo, joka on noin 300 kehitysjärjestön kattojärjestö. Pääyhteistyökumppanit ovat Helsingin seurakuntayhtymä, ympäristöministeriö, ulkoministeriö, Euroopan komission Suomen edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto sekä Maailman Kuvalehti.