Videoiden katselu jatkaa kasvuaan globaalisti, ja monet nuoret kertovat videoiden jopa muuttaneen heidän maailmankuvaansa. Siksi videoiden tekeminen on tullut jäädäkseen myös kansalaisjärjestöjen työntekijöiden osaamisrepertuaariin.
Videoiden tekeminen voi olla lisäksi hauskaa ja nopeaa. Ennen kuin ryhdyt kuvaamaan videota, tutustu kuitenkin näihin kymmeneen mobiilikuvaamisen käytännön neuvoon, jotka Turun ammattikorkeakoulun media-alan lehtori Johanna Ailio vinkkasi Fingon järjestämässä Vaikuttava kampanja- tai opetusvideo mobiililaitteella -koulutuksessa viime keväänä.
Tiesitkö esimerkiksi, että kuudella kuvalla voi jo kertoa tarinan?
Kymmenen vinkkiä mobiilikuvaamiseen
1. Kuvaa puhelin vaakatasossa ja laita kännykän lentotila päälle rauhoittaaksesi kuvaustilanteen. Tällä tavalla saapuvat puhelut, viestit tai ilmoitukset eivät häiritse tilannetta ja keskittymistäsi.
2. Ota tukeva asento. Tue puhelin vartaloa vasten, jottei se heilu ja vaapu. Kuvittele, että vartalo toimii ikään kuin kameran jalustana.
3. Hyödynnä kännykän mukana tulleissa kuulokkeissa olevaa mikrofonia äänen taltioimiseen. Mikrofonin olisi hyvä olla 30 senttimetrin päässä puhujasta. Älä pidä kiinni mikrofonista, vaan johdosta. Suojaa mikrofoni aina ulkona tuulelta.
4. Älä zoomaa kohdetta – kävele lähemmäksi, jotta kuva ei pikselöidy. Klikkaamalla kännykän ruutua sormella saat säädettyä puolestaan valotuksen oikeaksi. Vältä valotuksessa kuvan palamista puhki ja toisaalta kuvan jäämistä liian pimeäksi.
,
Esimerkiksi tämän valokuvan sommittelussa on hyödynnetty kultaista leikkausta.
Kuva:
Fingo
,
5. Kultainen leikkaus tarkoittaa sitä, että kolmanneksen kuvasta täyttää kohde ja kaksi kolmannesta täyttää tausta. Tällä tavalla rajattua kuvaa voi hyödyntää esimerkiksi haastattelutilanteissa, mutta myös muita tilanteita kuvatessa. Kuvauskohde asetetaan usein joko kuvan vasempaan tai oikeaan reunaan siten, että hän on kuvassa joko ensimmäisen ja toisen kolmanneksen tai toisen ja kolmannen kolmanneksen rajakohdassa.
6. Tarkista, että kuvattava tausta on rauhallinen. Liian hälyinen tai aiheeseen sopimaton tausta voi viedä huomion haastateltavan sanomalta. Muista tarkistaa, ettet rajaa kuvaa henkilön nivelien kohdalta.
7. Ajattele, että jokainen uusi aika ja paikka on aina yksi kohtaus. Hahmota kohtaus kuvien sarjana, jotka ovat eri tavalla rajattuja. Muista, että kuudella kuvalla voi aina kertoa tarinan. Kelvollinen tarina syntyy jo seuraavilla kuvilla: kasvot, kädet, olan yli, neutraali, esittely ja jotakin luovaa.
8. Kuvaa aina vähintään seitsemän sekunnin klippejä, jotta niitä on mahdollista leikata jälkikäteen.
9. Valmistele ja mieti kuvakäsikirjoitus ennen kuin ryhdyt kuvaamaan. Harjoittele myös kuvaamista – se säästää lopussa aikaa leikkaamiselta.
10. Lyhyetkin videot kannattaa tekstittää, koska ihmiset katsovat videoiden ensi sekunteja usein ilman ääniä ja ensimmäisten sekuntien pitää koukuttaa heidät.
Kiinnostuitko? Tutustu vielä näihin linkkeihin:
Puhelimen sovelluskaupasta löytyy videoeditoreja kuten iMovie (IOS) tai Power Director (Android).
Jos haluat editoida tietokoneella, lataa siihen joko yksinkertaisempi OpenShot -editori tai vaativampaan makuun sopiva Resolve DaVinci.
Tutustu myös näihin inspiroiviin 60 sekunnin videodokumenttentteihin eri teemoista.
Edullisia nettikursseja mobiilivideoiden tekoon.
Blogi ja vinkit on koottu Fingon järjestämästä toteuta vaikuttava kampanja- tai opetusvideo mobiililaitteella -koulutuksesta 2019. Kouluttajana toimi media-alan lehtori Johanna Ailio Turun ammattikorkeakoulusta.