Fingon EU-puheenjohtajuuskauden tapahtuma
Fingon jäsenet starttasivat EU-puheenjohtajuuskauden kesäkuussa. Kuva: Fingon jäsenet starttasivat EU-puheenjohtajuuskauden kesäkuussa.

Järjestöillä runsaasti tapahtumia EU-puheenjohtajuuskaudella

EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen monia korkean tason EU-kokouksia. Heinäkuusta eteenpäin tapahtumakalenterit täyttyvät myös järjestökentän tapahtumista ja tempauksista, sillä kausi on järjestöille tärkeä vaikuttamisen paikka. Fingon EU-puheenjohtajuuskauden startissa pohdimme mahdollisuuksia yhdistää voimiamme vaikuttavamman puheenjohtajuuskauden luomiseksi.

Teksti: Enni Saikkonen Kuva: Tuomas Tiainen

Fingo avasi EU-puheenjohtajuuskauden jäsenjärjestöjen yhteisellä vaikuttamistapaamisella kesäkuun alussa. Yli 20 jäsenjärjestömme edustajaa kokoontui yhteen kuulemaan ulkoministeriön ja Fingon puheenjohtajuuskauden suunnitelmista ja kertomaan omista tapahtumistaan.

”Suomen puheenjohtajuuskaudella on käynnissä todella isoja prosesseja. Olemme itsekin yllättyneitä siitä, miten paljon tärkeitä asioita Suomen pöydällä kauden aikana on. Tämä on hieno tilaisuus ja otamme sen ilolla vastaan”, Mika Kukkonen ulkoministeriön yleisten EU-asioiden ja yhteensovittamisen yksikön yksikköpäällikkö sanoi.

Kukkonen kehotti eri toimijoita aktiiviseen yhteistyöhön kauden aikana. Järjestöjen tieto on tärkeää myös eri ministeriöille ja esimerkiksi uusien meppien ja kansanedustajien puoleen kannattaa olla aktiivisesti yhteydessä. Hän kannusti järjestöjä olemaan aktiivisia Suomen lisäksi myös Brysselissä toimivien kattojärjestöjen kautta.

”EU:n viisivuotisstrategiaan vaikuttaminen on pelin nimi Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella. Komission työohjelma ja kestävän kehityksen Agenda 2030:n linkitykset ovat tärkeät isot teemat kauden aikana. Niihin vaikuttamiseen tarvitaan meidän jokaisen tukea”, Kukkonen sanoi.

Fingon EU-puheenjohtajuuskauden verkkosivuille avataan kalenteri, johon kootaan Fingon jäsenjärjestöjen tapahtumia EU-puheenjohtajuuskaudella. Merkkaa kalenteriisi jo tässä vaiheessa ainakin nämä tapahtumat:

Eurooppa eriarvoisuutta vastaan
29.8. klo 17.30–18.30, Turun pääkirjaston Studio

Fingo ja SOSTE järjestävät Turun Eurooppa-foorumilla paneelikeskustelun, jossa pohditaan mistä eriarvoisuus kumpuaa ja miksi se on kasvanut EU-maiden sisällä. Kuinka EU voi vaikuttaa siihen, että tulevaisuuden Euroopassa kukaan ei jää kehityksestä jälkeen? Millainen rooli EU:lla on eriarvoisuuden kitkemisessä maailmanlaajuisesti?

Women human rights defenders under attack
29.8. klo 10–14.30, Eurooppasali

Amnestyn, Kiosin ja Euroopan parlamentin Suomen-toimiston asiantuntijaseminaari, jossa pohditaan, kuinka EU voi tukea ihmisoikeuspuolustajien työtä. Miten Euroopan unionin ihmisoikeuspuolustajia koskevia suuntaviivoja voitaisiin panna toimeen tehokkaammin, miten suuntaviivat voivat tukea ihmisoikeuspuolustajanaisten työtä sekä millaisia uhkia ihmisoikeuspuolustajanaiset kohtaavat ihmisoikeustyössään?

Building Social Europe
16.–18.9. Folkhälsan, Helsinki

Social Platformin yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa järjestämän konferenssin teemana on sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja osallistava demokratia. Konferenssista keskustellaan siitä, kuinka saada talous työskentelemään ihmisten eteen ja millainen rooli on kansalaisyhteiskunnalla ihmisten ja päättäjien välillä.

The role of Power, Poltics and Participation in eradicating poverty in Europe
16.9. klo 9–13.00, Oodi, Helsinki

European Anti-Poverty Networkin (EAPN), Finnish Anti-Poverty Network EAPN-Fin ja SOSTEn järjestämä kaikille avoin seminaari hyvinvointitaloudesta.

SOSTEtalk! – Hyvinvointitalouden aika
7.–8.10. Tampere-talo

SOSTEtalk!-tapahtuman ohjelman yhtenä teemana on hyvinvointitalous Suomessa, Euroopassa ja maailmalla. Hyvinvointitalous on myös yksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden teemoista. Tule kuuntelemaan miten hyvinvointitalous on otettu vastaan ja onko hyvinvointitaloudesta Euroopan tulevaisuuden visioksi.

Beyond Growth – Indicators for people and planet
28.–29.10. Helsinki

Fingon Beyond Growth -tapahtuma tuo Helsinkiin 150 kansainvälistä päättäjää, tutkijaa, virkamiestä ja kansalaisyhteiskunnan edustajaa keskustelemaan kestävän hyvinvoinnin vaihtoehtoisista mittareista. Kestävän hyvinvoinnin mittareita työstetään viidessä eri teemaryhmässä ja tapahtumassa tuotetaan Suomen pääministerille luovutettavat suositukset mittareiden käytöstä EU:n päätöksenteossa.

Global citizenship education
6.–7.11. Helsinki

Bridge47-verkosto järjestää Helsingissä monitoimijakonferenssin, jossa pohditaan globaalin kansalaiskasvatuksen tulevaisuutta Euroopassa.

Mitä jäi käteen EU-puheenjohtajuuskaudesta?
Tammikuu 2020, Helsinki

Fingon vaikuttamistapaaminen, jonka tavoitteena on käydä läpi, mitä Suomen kolmannesta EU-puheenjohtajuuskaudesta jäi käteen ja kuinka vaikuttaminen kauden jälkeen jatkuu.

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu