Eu-lippu salossa.
Kuva: Berlaymont, European Commission headquarters in Brussels, Belgium on 08.03.2015 by Wiktor Dabkowski

Kehitysyhteistyö on yksi EU-vaalien tärkeistä aiheista

Toukokuussa valittavalla Euroopan parlamentilla on paljon valtaa siihen, miten Eurooppa maailman köyhimpiin suhtautuu ja millaista kehitysyhteistyötä tehdään.

Teksti: Laura Häkli Kuva: Wiktor Dabkowski

Europarlamenttivaalien yhteydessä kehitysyhteistyö on harvoin suuri puheenaihe, vaikka siihen olisi monta syytä. Euroopan unioni on maailman suurin kehitysavunantaja, jonka politiikalla on iso merkitys maailman kaikkein köyhimmille maille. Muutokset EU:n kehityspolitiikassa heijastuvat nopeasti miljardien ihmisten elämään.

Toukokuussa valittavalla parlamentilla on paljon valtaa siihen, miten Eurooppa maailman köyhimpiin suhtautuu ja millaista kehitysyhteistyötä tehdään. EU:n kehitysyhteistyöllä on ollut kansan vahva tuki: vuoden 2018 Eurobarometrin mukaan peräti 89 prosenttia eurooppalaisista tukee kehitysmaiden ihmisten auttamista.

Myös suomalaisille EU:n kautta tehtävä kehitysyhteistyö on ulkoministeriön selvitysten mukaan kaikkein tärkeimpiä kehitysyhteistyön toimintamuotoja.

Jo tällä kaudella parlamentti on pyrkinyt ohjaamaan seuraajansa työtä ja luonut kannan EU:n ulkosuhderahoitukseen, jonka piiriin kehityspolitiikkakin kuuluu. Järjestöt ovat pitäneet kantaa hyvänä: kehityspolitiikassa korostetaan muun muassa ilmastokestävyyttä, kestävää kehitystä, ihmisoikeuksia – ja kaiken työn ytimessä on köyhyyden vähentäminen, kuten kehitysyhteistyössä pitääkin.

Seuraavan EU-parlamentin olisi tärkeää jatkaa edeltäjänsä työtä ja vahvistaa tällä kaudella painotettua Afrikan ja EU:n yhteistyötä, esimerkiksi laajemman yhteistyön avulla ja koulutusyhteistyötä lisäämällä.

Kauppasotien ja velkakriisien uhatessa, nationalististen liikkeiden voimistuessa, Kiinan vaikutusvallan kasvaessa Afrikassa ja kansalaisten toimintavapauksien kaventuessa ympäri maailmaa on äärimmäisen tärkeää, että EU:n ihmisoikeusperustainen, kestävää kehitystä ja demokratiaa painottava kehityspolitiikan linja jatkuu. Sen avulla luodaan kaikkien kannalta turvallisempaa, vakaampaa ja tasa-arvoisempaa maailmaa.

EU:n rooli globaalisti on merkittävä myös kestävän kehityksen, monenkeskisen yhteistyön ja vastuullisen kauppapolitiikan edistäjänä. Jotta EU pystyy toiminaan edistämiensä asioiden puolesta, tarvitaan sille vahva parlamentti – joka syntyy sillä, että ihmiset äänestävät.

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu