Aukeama arvostetussa unkarilaisessa talouslehti Figyelőssa: mustalla pohjalla vilisee valkoisella kirjoitettuja henkilöiden nimiä, joiden sanotaan toimivan unkarilaislähtöisen miljardööri ja filantrooppi George Sorosin ”palkkasotureina”. Unkarin pääministeri Viktor Orbánin mukaan toiminnan tarkoituksena on kaataa Unkarin hallitus.
Nimiä on yli 200. Nimetyt ovat pääsääntöisesti ihmisoikeuspuolustajia, korruption vastaista työtä tekeviä, pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kanssa työskenteleviä, tutkivia toimittajia sekä Sorosin perustaman Central European Universityn (CEU) henkilökuntaa.
Listalle on nostettu myös Climate Action Network Europen (CAN-E) unkarilaisen jäsenjärjestön Clean Air Action Groupin toimija, professori Diana Ürge-Vorsatz. Hän on CEU:n ilmastonmuutoksen ja kestävän energiapolitiikan keskuksen johtaja ja hallitustenvälisessä ilmastonmuutospaneeli IPCC:ssä vaikuttaja tutkija. CAN-E osoittaa solidaarisuutta Unkarin järjestöille parhaillaan menossa olevassa yleiskokouksessaan Brysselissä. Kepa on CAN-E:n jäsen, ja paikalla kokouksessa.
* * *
Orbánin hallitus on jo aiemmin yrittänyt vaikeuttaa CEU:n toimintaa lainsäädäntöuudistuksilla. Tuolloin muun muassa Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi otti huolestuneena kantaa Unkarin tilanteeseen. Unkarissa kansalaisyhteiskunnan painostustoimet ovat osa pidempää jatkumoa, jolla pyritään vaientamaan kriittiset äänet. Kansalaisyhteiskunnan tilaa seuraava Civicus Monitor määrittelee Unkarin toimintatilan estetyksi.
Tilanteeseen vaikuttaa myös valtataistelu: Orbánille Soros on punainen vaate. Nykyään Yhdysvalloissa vaikuttavan Sorosin Open Society Foundations rahoittaa muun muassa kansalaisjärjestöjä, jotka edistävät koulutuksen saavutettavuutta, julkista terveydenhuoltoa, demokratiaa, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja riippumatonta mediaa.
Huhtikuun aluissa käydyissä eduskuntavaaleissa, joissa Orbánin oikeistokonservatiivinen Fidezs-puolue marssi voittoon, Sorosin säätiö nostettiin tikunnokkaan. Orbánin mukaan Sorosin toiminta uhkaa Unkarin ”turvallisuutta ja kristillistä identiteettiä”.
Talouslehti Figyelőn lista on vain yksi esimerkki siitä, miten Unkarissa hallitusta lähellä olevat henkilöt ovat ottaneet tehtäväkseen toimia hallituksen äänitorvina – totuusperästä viis. Figyelőssa linja muuttui vuoden 2016 lopussa, kun sen osti pääministerin liittolainen Maria Schmidt.
* * *
Sekä Ruotsin että Kanadan Unkarin suurlähettiläät ovat julkisesti osoittaneet huolensa viime aikaisten toimien johdosta. Suomessa korkean tason kannanotot loistavat poissaolollaan. Keskustelu on pyörinyt pitkälti maahanmuuttopolitiikassa ja se on jättänyt varjoonsa kansalaisyhteiskunnan – demokratian kivijalan – ja kriittisten äänenpainojen tukahduttamiseen liittyvät toimet.
Esimerkiksi niin kutsuttu ”Stop Soros” -lainsäädäntöpaketti on lähipäivinä käsittelyssä. Jos esitys menee läpi, se vaikeuttaa erityisesti pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kanssa työskentelevien kansalaisjärjestöjen toimintaa entisestään. YK on tyrmistynyt lakiesityksestä.
Unkari on EU:n jäsenenä sitoutunut EU:n yhteisiin tavoitteisiin ja arvoihin, jotka on vahvistettu Lissabonin sopimuksessa ja EU:n perusoikeuskirjassa. EU:n arvoihin kuuluvat ihmisarvo, vapaus, demokratia, tasa-arvo, oikeusvaltioperiaate sekä ihmisoikeudet.
On korkea aika, että Unkari kunnioittaa niitä perusarvoja, joihin se on sopimuksissa vapaaehtoisesti sitoutunut. On myös korkea aika, että Suomi ottaa poliittisella tasolla kantaa asioihin, joihin se on sitoutunut: demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen edistämiseen.
Kepa on allekirjoittanut Amnestyn vetoomuksen Unkarin kansalaisyhteiskunnan puolesta. Voit allekirjoittaa sen Amnestyn sivuilla.