Kolmisenkymmentä ympäristö- ja kehitysjärjestöä sai yllättävän kirjeen viime viikolla: ne oli aiemmin jo hyväksytty tuttuun tapaan Maailman kauppajärjestön WTO:n kokoukseen, mutta nyt isäntämaa Argentiina oli päättänyt, että turvallisuussyistä osallistumislupa vedetään pois.
Joukossa on suuria järjestöjä, jotka ovat osallistuneet WTO-kokouksiin tarkkailijoina vuosikausia. Esimerkiksi kansainvälinen Maan ystävät ja brittiläinen Global Justice Now ovat kertoneet, että heidän osallistumisensa on evätty.
Samanlaisen kirjeen sai suomalainen Siemenpuu-säätiö, joka tukee ympäristöhankkeita kehitysmaissa.
Säätiön ohjelmakoordinaattori Kirsi Chavda oli määrä lähteä seuraavana päivänä São Pauloon, kun järjestö sai kuulla asiasta. Chavdan suunnitelmissa oli tavata säätiön yhteistyökumppaneita Brasiliassa ja matkata sitten Pohjois-Brasilian Manauksesta Buenos Airesiin.
WTO kehottaa järjestöjä säästämään vaivaa ja jättämään matkan Argentiinaan väliin.
”Menen kuitenkin kolkuttelemaan ovia, katsotaan pääsenkö sisään”, Chavda kertoo Kepalle puhelimitse. Hän oli jutuntekohetkellä juuri nousemassa pikkukoneeseen, joka kuljettaa hänet reservaattiin tapaamaan alkuperäiskansoja.
”Hämärät diilit syntyvät pimeässä”
Maan ystävät ja monet muut järjestöt kritisoivat Argentiinaa ja WTO:ta siitä, että kauppasopimuksia halutaan ilmeisesti solmia suljettujen ovien – ja rajojen – takana.
”Salaiset diilit ovat huonoja diilejä”, Maan ystävät twiittasi.
”Me olemme osallistuneet WTO-kokouksiin yli vuosikymmenen ajan”, sanoo puolestaan Global Justice Now’n toiminnanjohtaja Nick Dearden.
”Kansalaisyhteiskunnan läsnäolo on ensiarvoista, jotta niiden kymmenien miljoonien ihmisten ääni pääsee kuuluviin, joiden elämään WTO:n päätökset vaikuttavat. Yksikään toinen isäntämaa ei ole kohdellut meitä näin – että peruu koko delegaation akkreditoinnit viime hetkellä ilman mitään syytä.”
Dearden toivoo, että WTO siirtäisi kokouksensa johonkin toiseen maahan, ja että teollisuusmaiden ryhmä G20 myös harkitsee, onko Argentiina sopiva isäntämaa sen kokoukselle ensi vuonna.
”Presidentti Mauricio Macri on selvästi osoittanut, ettei hänen hallituksensa piittaa demokratiasta tai moniäänisyydestä.”
Ruokakysymykset vaikeita Argentiinalle
Siemenpuu tukee Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa ruokasuvereniteettiin liittyviä teemoja, ja yhtenä sen tärkeänä yhteistyökumppanina on kansainvälinen pienviljelijöiden ja alkuperäiskansojen Via Campesina -liike. Sen toimintaa Chavda ja Siemenpuu olisivat Buenos Airesissakin tukeneet.
”Ruokasuvereniteetti” on Via Campesinan lanseeraama termi, jolla ajetaan sitä, että ruokaa tuottavat ihmiset saisivat päättää ruokaan liittyvästä politiikasta ja mekanismeista. Termillä viitataan esimerkiksi siihen, että paikallisyhteisöillä tulisi olla paremmat oikeudet käyttää maitaan ruoantuotantoon. Maakiistojen toisena osapuolena ovat tyypillisesti valtiot ja suuret yritykset.
”Olimme vuokranneet huoneen Via Campesinan käyttöön WTO:n virallisen kokouksen kansalaisjärjestötiloista, mutta senkin ne peruivat”, Chavda sanoo.
”Ruokasuvereniteetti ilmeisesti kiristää presidentti Macrin hammasta.”
Jos Chavda pääsee Argentiinaan, hän aikoo myös osallistua kansalaisyhteiskunnan ”Cumbre de los pueblos” -varjotapahtumaan, kansojen kongressiin, jossa puhutaan vaihtoehtoisesta politiikasta WTO:lle ja korostetaan kansojen itsemääräämisoikeutta.
Viesti Siemenpuulle ja muille mustalle listalle joutuneille järjestöille tuli WTO:lta, mutta argentiinalaislehden julkaiseman kirjeen mukaan kiellon takana ovat ”Argentiinan turvallisuusviranomaiset”.
WTO:n sallivammasta asenteesta kertoo sekin, että vaikka valtaosa”Our world is not for sale” -järjestöverkoston aktivisteista sai kieltokirjeen, verkoston julkilausuma löytyy edelleen WTO:n sivuilta. Sen ovat Suomesta allekirjoittaneet Eetti, Kehys, Kepa ja Reilu kauppa ry.
Mapuche-kansan mailla kadonnut aktivisti
Argentiina ei ole pahimmasta päästä, mitä tulee ihmisoikeusrikkomuksiin. Se on saanut kiitosta Human Rights Watchilta esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistämisestä ja siitä, että viime aikoina maassa on tuomittu diktatuurin aikaisen ”likaisen sodan” ihmisoikeusrikkojia.
Sen sijaan maakysymyksissä ja alkuperäiskansojen kohtelussa Argentiinalla on ollut vaikeampaa toimia puhtain paperein.
Elokuussa maassa katosi ihmisoikeuspuolustaja Santiago Maldonado, joka oli osallistunut mielenosoituksiin mapuche-alkuperäiskansan mailla. Mapucheilla on käynnissä kiista maankäytöstä vaatejätti Benettonin kanssa. Benetton pitää lampaita mailla, jotka mapuchet katsovat esi-isien alueikseen.
Kiistat ihmisten oikeudesta maahan lienevät välillisesti takana siinäkin, että Siemenpuu sai kylmää kättä Argentiinalta.
”Luulen, että jos olisin menossa yksin, olisin saattanut saadakin luvan”, Chavda sanoo.
”Meidän delegaatiossamme on kuitenkin kolme rouvaa Argentiinan Via campesinasta. Ehkä meitä pidetään niin vaarallisina, koska me tuemme paikallista kansalaisyhteiskuntaa.”
Siemenpuu-säätiö on käynyt keskusteluja ulkoministeriön ja suurlähetystöjen kanssa. Toiveita on, että maahantulokielto vielä perutaan.
Kun edellinen WTO:n kokous päättyi Marokon Marrakechissa lokakuussa, puheenjohtajana toiminut Argentiinan entinen ulkoministeri Susana Malcorra totesi, että ilmapiiri on ”positiivinen ja rakentava” menestyksekkäälle seuraavalle kokoukselle Buenos Airesissa.
Vaikuttaa siltä, että Argentiina aikoo pitää ilmapiirin positiivisena ja rakentavana – estämällä kriittisten äänten pääsyn koko maahan.
Päivitys 8.12.2017: Argentiina taipui – osa järjestöistä pääseekin WTO-kokoukseen