2017-11-papratiisinpaperit
Kuva Finnwatchin ja Kepan Aggressiivinen verosuunnittelu ja kuinka siitä päästään eroon -esitteestä Kuva: Kuva Finnwatchin ja Kepan Aggressiivinen verosuunnittelu ja kuinka siitä päästään eroon -esitteestä

Paratiisin paperit – mitä nyt pitää tehdä?

Veroparatiisit eivät ole hallitsematon luonnonvoima, vaan ne voidaan pysäyttää. Se ei vaadi kuin poliittista tahtoa.

Teksti: Lyydia Kilpi Kuva: Nici Lönnberg

Juuri esiin tulleessa uudessa veroparatiisivuodossa  ovat mukana niin Trumpin ja Putinin hallinnot kuin Nike ja Uberkin. Paratiisin papereiden  miljoonat dokumentit kertovat karua kieltä siitä, miten monikansalliset suuryritykset välttelevät veroja ja valtaapitävät piilottavat omistuksiaan.

Vuosi vuodelta pienempi joukko rikkaita miehiä omistaa enemmän kuin maailman väestön köyhin puolikas. Kehitysmaat menettävät monikansallisten yritysten aggressiivisen verosuunnittelun takia yli 100 miljardia dollaria vuodessa. Summalla saisi kustannettua terveydenhoidon kaikille köyhimmissä maissa.

Tässä Kepan korjauslista Suomen hallitukselle:

Julkinen maakohtainen raportointi. Monikansallisten yritysten verojärjestelyistä saadaan yhä tietoa vain satunnaisten tietovuotojen kautta. Euroopan unionissa käsitellään parhaillaan esitystä julkisesta maakohtaisesta veroraportoinnista. Suomen hallitus tukee mallia, jossa monikansallisten suuryritysten ei tarvitsisi julkistaa maakohtaisia tietoja kaikista toimintamaistaan. Näin aggressiivinen verosuunnittelu jäisi piiloon. Neuvottelut EU-maiden kesken jatkuvat, ja Suomella on nyt tilaisuus korjata kantaansa. Lue lisää Kepan Yritysten verotiedot julkisiksi -tietoiskusta.

 

Omistusten avoimuus. Paratiisin paperit osoittavat, että trusteja käytetään veronkiertoon ja omaisuuden piilotteluun. EU neuvottelee parhaillaan rahanpesudirektiivin uudistuksesta, ja pöydällä on myös trustijärjestelyiden läpinäkyvyyden lisääminen. Suomella ei ole asiaan lainkaan kantaa, vaikka on selvää, että trustien avoimuus on välttämätöntä veroparatiisitalouden kitkemiseksi. Lue lisää Kepan Yritysten todelliset edunsaajat päivänvaloon -tietoiskusta.

 

Tehokkaampi lainsäädäntö. Suomessa on alkamassa EU:n veronkiertodirektiivin toimeenpano. Direktiivi on löyhä minimistandardi, jonka ovat hyväksyneet myös EU:n veroparatiisit. Suomen tulee asettaa kansallisessa lainsäädännössään riittävän tiukat säännöt muun muassa korkomenojen vähennysoikeudelle ja ulkomaisille väliyhteisöille, jotta aggressiivinen verosuunnittelu saadaan kuriin. Lue lisää Finnwatchin raportista Suositukset yritysten aggressiivisen verosuunnittelun torjumiseksi.

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu