Opetus- ja kulttuuriministeriö leikkaa suomalaisten rauhanjärjestöjen tuesta ensi vuonna lähes 40 prosenttia kuluvaan vuoteen verrattuna, kertoo kestävän kehityksen uutissivusto Maailma.net.
Valtakunnalliset rauhanjärjestöt saavat ensi vuonna enää 250 000 euroa toiminta-avustusta, kun tänä vuonna niitä tuetaan vielä 412 000 eurolla. Leikkaus ei ole ensimmäinen, sillä rauhanjärjestöiltä vähennettiin rahoitusta myös vuosina 2015 ja 2016.
Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Leena Laaksonen kertoi Maailma.netille, että ministeriö ajoi järjestöille 500 000 euron pottia, mutta esitys ei mennyt valtiovarainministeriössä läpi.
Laaksosen mukaan leikkauksia on tällä hallituskaudella tehty koko valtiontalouteen. Kyse ei ole siitä, etteikö rauhantyötä arvostettaisi, hän vakuuttaa.
”Vapaaehtoisvoimin ei tehdä asiantuntijatyötä”
Rauhanliitto on ollut eniten opetusministeriön avustusta saava rauhanjärjestö. Sen saama tuki on vuoteen 2014 verrattuna pudonnut noin viidenneksen ja oli tänä vuonna 143 000 euroa. Summa vastaa noin kahta kolmasosaa koko järjestön rahoituksesta.
Maailma.netin haastatteleman Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtajan Laura Lodeniuksen mukaan leikkausten suurin ongelma on, että ne vievät varoja työltä, jota vapaaehtoiset eivät voi hoitaa.
”Vapaaehtoiset voivat tehdä paljon asioita, kuten vaikkapa pitää infopistettä Maailma kylässä -festareilla ja järjestää Hiroshima-iltoja. Mutta vapaaehtoisvoimin ei voi tehdä asekauppasopimukseen tai ydinaseisiin liittyviä lausuntoja tai asiantuntijatyötä”, hän muistuttaa.
Maailma.net: Rauhantyöstä leikataan taas – ”pelkällä pyhällä hengellä ei voi toimia”