Panamahattuja Panamassa.
Panaman papereiden paljastamissa tiedoissa ja verovälttelyssä yleisesti riittää tutkittavaa Kuva: Panaman papereiden paljastamissa tiedoissa ja verovälttelyssä yleisesti riittää tutkittavaa

Panaman paperit oli vasta alkua – toimittaja, näin tutkit verovälttelyä

Lue raportteja, tee yhteistyötä muiden toimittajien kanssa, käytä hyväksi julkisia viranomaistietoja. Panaman paperien kaltaiset tietovuodot ovat vain jäävuoren huippu, joissa riittää tutkittavaa.

Teksti: Mimosa Hedberg Kuva: Dennis Tang

Vuosi sitten keväällä argentiinalaisanomalehti Pagina12:n toimittajaa Tomas Lukinia harmitti ja paljon. Kilpaileva lehti La Nacion oli juuri ollut mukana maailmanlaajuisessa toimittajien yhteistyössä tutkimassa niin sanottuja Panaman papereita, valtavaa määrää vuodettuja luottamuksellisia asiakirjoja.

Ja kun La Nacion alkoi julkaista uutista toisen perään paljastuneista verovälttelytapauksista, joutuivat muut mediat vikisemään vieressä. Kunnes Lukin ja muut toimittajat heräsivät siihen, että Panaman paperit oli vain jäävuoren huippu, jossa riittäisi kaiveltavaa vuosiksi eteenpäin. Ja niin onkin riittänyt, kun esimerkiksi loppukesästä Pakistanin pääministeri joutui eroamaan korruptiotutkinnan takia.

Myös Lukin pääsi pian harmituksensa yli ja alkoi hyödyntää muiden lehtien julkaisemia tietoja Argentiinan presidentti Mauricio Macrin kytköksistä veroparatiisiyhtiöihin. Hän aloitti googlettamalla, ja jatkoi tutkimuksiaan muun muassa Brasilian julkisia viranomaistietoja hyödyntäen. Tapaus on vieläkin auki.

”Mitä Panaman paperit opetti minulle, oli, että jatka aina tutkintaa vuodon ulkopuolelle”, Lukin neuvoi maanantaina journalistiseminaarissa Helsingissä.

Seminaarin järjesti maailman johtava laittoman pääomapaon vastainen verkosto Financial Transparency Coalition, kooten ympäri maailmaa – muun muassa Chilestä, Brasiliasta, Intiasta, Suomesta, Egyptistä ja Tansaniasta – journalisteja keskustelemaan veroparatiiseista ja korruptiosta.

* * *

”Tee tietopyyntöjä viranomaisille jatkuvasti, vaikka välillä joutuisitkin pettymään.”

Toimittajille korruptiotapaukset ja verovälttelyyn liittyvät aiheet eivät todellakaan ole aina helppoja. Päinvastoin, ne voivat pelottaa kokeneempaakin toimitusjyrää.

Aiheet ovatkin monimutkaisia, mutta niihin sisälle hyppääminen ei vaadi Panaman papereiden kaltaisissa valtavissa vuotoprojekteissa mukanaoloa. Pienillä kikoilla voi päästä jo pitkälle.

Mitä paikalla olevat toimittajat sitten kertoivat oppineensa Panaman papereista – vuodosta, joka paljasti globaalin verovälttelyn laajuuden, pakotti useita valtionpäämiehiä eroamaan ja nosti aiheen vahvasti julkisuuteen ja politiikan agendalle?

Pengo julkisia tietoja ja asiakirjoja. Monissa maissa, myös Suomessa, on voimassa julkisuusperiaate, joka tekee viranomaisten toiminnasta julkista, ellei toisin ole päätetty. Panaman papereiden parissa Suomessa työskennellyt Ylen journalisti Minna Knus-Galan kehotti toimittajia tekemään tietopyyntöjä viranomaisille jatkuvasti, vaikka välillä joutuisikin pettymään. Hän muistutti, että vuotoskuuppi tarvitsee kylkeensä aina julkisia lähteitä ja muita tietoja. Pistä asia kontekstiin.

Knus-Galan painotti myös rajat rikkovan yhteistyön tärkeyttä. Journalistit ovat aina vahvemmassa asemassa, kun heillä on takanaan tukiverkosto. Paikallisilla toimittajilla on usein paras tieto paikallisista käytännöistä.

Järjestöjen ja toimittajien välinen yhteistyö sekä tiedonvaihto on myös enemmän kuin järkevää, koska tietyn asian parissa toimivat järjestöt ovat saattaneet syventyä aiheeseen jo vuosia, kun toimittajalla kokemusta saattaa olla vähimmillään vain yhden jutun verran.

* * *

”Kun huomaa poikkeaman – esimerkiksi jos yritys on maksanut pari vuotta veroja, ja yhtäkkiä maksaminen lakkaa – voi olla skuupin jäljillä.”

Välillä kyse voi olla silkasta tuurista. Kun aktiivisesti penkoo, saattaa vahingossa tulla kompastuneeksi asiakirjaan, joka johtaa uutisen jäljille.

Global Witness -järjestön Dominic Eagleton kannusti toimittajia lukemaan yritysten vuosiraportteja ja muita julkaisuja. Kun huomaa poikkeaman – esimerkiksi jos yritys on maksanut pari vuotta veroja, ja yhtäkkiä maksaminen lakkaa – voi olla skuupin jäljillä.

Afrikkaa tutkinut OCCRP-järjestön Khadija Sharif kehotti kysymään: mikä on tämän yrityksen tarkoitus? Missä maassa se toimii? Ketkä toiminnasta oikein hyötyvät?

Toimittajien ja asiantuntijoiden viesti tuntui olevan sama – Panaman paperit ovat vasta alkua. Kun jaksaa kaivella raportteja ja vuotojen tietoja pidemmälle, vaikka aluksi pelkästään googlettamalla, voi löytää itsensä yllättäen tärkeän skuupin ääreltä.

Kepa järjestää FTC:n kanssa yhteistyössä Transparency’s Tipping Point: The 7th Financial Transparency Conference -tapahtuman Helsingissä 24-25.11.

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu