Yksikään Pakistanin pääministereistä ei ole ehtinyt istua täyttä kautta vallassa sitten maan itsenäistymisen 70 vuotta sitten. Nawaz Sharif oli vuoden päässä tästä maalista, kun perjantaina Pakistanin korkein oikeus päätti erottaa pääministerin tehtävästään korruptiotutkinnan takia.
Viidestä henkilöstä koostuva tuomaristo ilmoitti yksimielisestä päätöksestään täydelle salille Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa. Kyseessä oli historiallinen virstanpylväs, eikä Sharif saa enää ikinä edustaa poliittisessa virassa, tuomarit linjasivat.
Tämä oli jo kolmas kerta, kun Sharifin kausi jäi kesken. Sharif kiisti syytteet, mutta jätti tehtävänsä siitä huolimatta heti.
Viime vuonna julki tulleet Panaman paperit paljastivat korruptiosyytöksiä, joihin kytkeytyi Sharifin lähipiiriä. Tietovuoto linkitti Sharifin kolme lasta veroparatiisien käyttöön, mitä Al Jazeeran grafiikka havainnollistaa selkeästi.
Panaman paperit ovat viime vuoden keväällä julkisuuteen vuodettuja luottamuksellisia asiakirjoja, jotka sisältävät valtavan määrän yksityiskohtaisia tietoja offshore-yrityksistä ja niiden veroparatiiseihin sijoittamista varoista. Tiedot ovat johtaneet useissa maissa erilaisiin korruptiotutkintoihin. Aiemmin Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugssonon joutui jättämään tehtävänsä Panaman papereiden takia.
Korruptiota ei kitketä yhdellä päätöksellä
Eri medioissa arvioidaan, että vaikka korkeimman oikeuden päätös olikin tärkeä ennakkotapaus, korruption kitkemisen eteen joudutaan tekemään vielä paljon työtä niin Pakistanissa kuin muualla maailmassakin.
Brittiläisen laatulehti The Guardianin tuore pääkirjoitus kiteyttää Panaman papereiden ja Pakistanin oikeuden päätöksen merkitystä:
”Vuodot osoittivat silmiä avaavalla tavalla, että poliittisen eliitin edustajat eivät ole pelanneet niillä säännöillä, joita heidän kansalaisensa itse noudattavat.”
Cambridgen yliopiston apulaisprofessori Kamal Munir kirjoittaa The Conversation -blogissa, että vaikka Sharifin potkuja saa toki juhlia merkittävänä tapauksena korruption vastaisessa työssä, isompaa kuvaa ei saisi silti unohtaa. Pakistanin demokratiassa on edelleen syviä ongelmia, ja korruptio tulee olemaan jatkossakin iso osa Pakistanin politiikkaa.
Politiikan toimittaja Tom Rogan niinikään kirjoittaa The Washington Examinerin mielipidekirjoituksessaan, että vaikka korkeimman oikeuden päätös on merkittävä kansalaisyhteiskunnan voitto, Pakistanin korruptio-ongelma tulee säilymään syvällä rakenteissa ja kulttuurissa. Lahjusten ottaminen on normi, jota harjoitetaan jatkuvasti Pakistanissa eri tasoilla.
Rogan kirjoittaa etenkin Nawaz Sharifin tyttären Maryamin vuodatuksista sosiaalisessa mediassa perjantain oikeuden päätöksen jälkeen. Nainen on uhonnut, että hänen isänsä tulee pääsemään vielä neljännelle pääministerikaudelle tuomiosta huolimatta.
”Hän ei tunne häpeää. Ja miksi tuntisikaan? Hän tietää, kuinka valtaapitävät aina lopulta pääsevät pakenemaan lain kourasta”, Rogan kiteyttää maan korruptio-ongelman.