Erikoisenmuotoiset Pitonsit
Erikoisenmuotoiset Pitonsit ovat St.Lucian tunnetuin maamerkki ja UNICEF:in maailmanperintökohde. Kuva: Erikoisenmuotoiset Pitonsit ovat St.Lucian tunnetuin maamerkki ja UNICEF:in maailmanperintökohde.

Pienistä saarivaltioista ei löydy ymmärrystä Trumpin ilmastopolitiikalle

Olisi järkevämpää keskittyä kasvavaan uusiutuvan energian sektoriin kuolevan hiilialan sijaan, St. Luciasta linjataan.

Teksti: Kenton X. Chance

Kingstown,  St. Vincent IPS — ”Jos presidentti Trump tajuaisi hieman enemmän uusiutuvasta energiasta, hän ymmärtäisi, että hänen tulisi keskittää huomionsa siihen, eikä hiiliteollisuuteen, jolla ei ole tulevaisuutta työpaikkojen lisääjänä Yhdysvalloissa”, sanoo ilmastoaktivisti James Fletcher, pikkuruisen St. Lucian entinen kehitys- ja energiaministeri.

Fletcher edusti Karibian maita globaaleissa ilmastoneuvotteluissa, joiden tuloksena Pariisissa vuonna 2015 solmitusta ilmastosopimuksesta presidentti Donald Trump 1. kesäkuuta sanoutui irti.

Trump on sanonut, ettei hän aio hyväksyä edeltäjänsä Barack Obaman lupaamaa tukea Vihreälle ilmastorahastolle, joka rahoittaa ilmastonmuutoksen haittojen torjuntaa kehittyvissä maissa. Obama lupasi rahastolle 3 miljardia dollaria, joista yksi maksettiin jo hänen presidenttikautensa aikana.

”On presidentti Trumpin asia päättää, kunnioittaako hän sitoumusta”, Fletcher toteaa ja huomauttaa, ettei mikään varsinaisesti pakota Yhdysvaltoja maksamaan.

Vihreän ilmastorahaston tukeminen olisi kuitenkin viisasta myös Yhdysvaltojen itsensä kannalta, Fletcher painottaa.

”Presidentti Trump ei ymmärrä, eikä hänen hallintonsakaan ymmärrä sitä, että mitä enemmän sijoitetaan meidän kaltaistemme pienten maiden vahvistamiseen, sitä paremmin me voimme luopua fossiilisista polttoaineista. Se tarkoittaa vähemmän rasitteita heille.”

Fletcher perustelee näkemystään luonnonkatastrofeilla ja niiden seurauksilla. Kun Karibiaa kohtaa myrsky tai maanjäristys, apua haetaan luonnollisesti lähimmästä vauraasta maasta eli Yhdysvalloista. Saarivaltioiden turvallisuuden lisääminen vähentää avuntarvetta tulevien katastrofien jälkiseurausten hoitamisessa.

Pienellä saarella ei pakopaikkaa

Ilmastopakolaisuus on joka tapauksessa Karibian alueella jo tuttu ilmiö.

”Ihmiset menettävät elinkeinonsa, heidän kotinsa siirretään ja heidän elinympäristönsä tuhotaan. Heidän mahdollisuutensa ovat rajalliset, etenkin omamme kaltaisilla pienillä saarilla”, sanoo Fletcher, jonka kotimaan St. Lucian pinta-ala on vain 616 neliökilometriä.

Saari on vuoristoinen, joten asutus on keskittynyt rannikolle.

”Kun suuri osa maasta on rannikkoa, minne voit mennä?” Fletcher kysyy ja kertoo saman tien vastauksen: ihmiset ovat jo alkaneet muuttaa maasta.

Yhdysvaltojen nykyistä presidenttiä enemmän ymmärrystä ilmastonmuutoksen vaikutuksille ja myös siitä koituville taloudellisille mahdollisuuksille riitti Yhdysvaltain entisellä varapresidentillä Joe Bidenillä.

Fletcher selittää, miten Biden näki Karibian siirtymisessä kohti uusiutuvaa energiaa sekä mahdollisuuden vähentää saarien riippuvuutta Venezuelasta että yhdysvaltalaisyrityksille mahdollisuuden myydä aurinko- ja tuulivoimaloita.

Fletcherin mukaan Trump puhuu hiilikaivostyöpaikoista, vaikka tiedossa on, että Yhdysvaltain hiiliteollisuudessa on vähemmän kuin 75 000 työpaikkaa, eikä uutta nousua ole luvassa.

”Yhdysvaltojen uusiutuvan energian sektorilla on 650 000 työpaikka ja ala on kasvussa. Olisi siis järkevämpää keskittyä kasvavaan alaan kuolevan sijaan.”

(Inter Press Service)

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu