Kuvassa Britannian pääministeri Theresa May.
Theresa May vastasi viimein spekulaatioihin ja totesi Kuva: Theresa May vastasi viimein spekulaatioihin ja totesi

Britannian pääministeri lupasi: 0,7 prosentin kehitysapu säilyy

Pääministeri Theresa May päätti päiväkausia kestäneet spekulaatiot siitä, että Britannian kehitysapurahat olisivat joutumassa leikkausten kohteeksi.

Teksti: Mimosa Hedberg Kuva: Jay Allen

Britanniassa ilmoitettiin viime viikolla yllätysvaaleista ja samalla ilmoitus käynnisti saarivaltiossa voimakkaat spekulaatiot mahdollisista kehitysapurahojen leikkauksista.

Britannia on ollut kehitysavun mallimaita. Se on sitoutunut YK:n asettamaan kehitystavoitteeseen poikkeuksellisella lailla, jonka avulla taataan, että maan bruttokansantulosta 0,7 prosenttia suunnataan kehitystyöhön. Avustusyhteisö nousikin nopeasti varpailleen, kun huhut mahdollisista leikkauksista ja lain kumoamisesta alkoivat velloa viime viikolla.

Perjantaina pääministeri Theresa May kuitenkin katkaisi viimein huhuilta siivet luvatessaan, että 0,7 prosentin kehitysapu ”säilyy ja tulee säilymään”. May kommentoi asiaa vaalikiertueellaan Maidenheadin kaupungissa, kirjoittaa The Guardian.

Kehitysavun uusi suunta

”Meidän pitää kuitenkin katsoa, miten tuota rahaa käytetään ja pitää huoli siitä, että käytämme rahat mahdollisimman tehokkaasti”, May sanoi myös perjantaina.

Toteamus on kaikuja Britanniassa viime kuukausina velloneesta keskustelusta, jossa etenkin konservatiivilehdistö on kilvan soimannut kehitysavun tehottomuutta. Kun muualta on leikattu kovasti, on Britannian runsaskätinen kehitysapu herättänyt isojakin kysymysmerkkejä, kirjoitti vastikään The Economist -lehti.

Britannian kehitysministeri, oikeistolaidan konservatiivi Priti Patel esittelikin tammikuussa ensimmäisen taloudellisen kehitysavun strategian, joka The Economistin mukaan yrittää oikeuttaa Britannian kehitysapurahojen jakamisen Brexitin jälkeisessä maailmassa.

Köyhyyttähän vastaan voidaan taistella monella tapaa – lasten madottamisesta maiden verojärjestelmien kehittämiseen. Nyt Britannia aikoo Patelin johdolla ohjata yhä enemmän kehitysrahoja talouskasvun tukemiseen köyhissä maissa. Patel toivoo, että tämän päivän kehitysavun vastaanottajat ovat Britannian huomisen kukoistavia kauppakumppaneita, arvioi The Economist. 

Tämä tarkoittaa Britannian kehityspolitiikassa selvää painopisteen muutosta.

Avustusjärjestöt kiittivät

May myös totesi perjantaina olevansa ylpeä maansa antamasta kehitysavusta, etenkin lasten koulutuksen tukemisesta.

Vielä keskiviikkona pääministerin kyselytunnilla May ei suostunut takaamaan, että 0,7 prosentin tavoitteessa pysytään. Asiasta ehtivät älähtämään muun muassa Microsoftin perustaja, hyväntekijä Bill Gates ja Maailmanpankin johtaja Jim Kim.

Guardianin tietojen mukaan Mayn tiimi pohtikin kantaansa asiaan vielä niinkin myöhään kuin torstai-iltana. Perjantaina Downing Streetin lähteet jo painottivat, että pääministeri pääsi ratkaisuun asiassa yksin.

Suuret avustusjärjestöt Save the Children, Oxfam, Christian Aid ja Comic Relief kiittivät Mayn kannanottoa tuoreeltaan.

Mayn ulostulo voi kauhistuttaa joitakin Britannian oikeistolaidan konservatiiveja, jotka uskovat, että kehitysavun puolustaminen sysää epävarmoja äänestäjiä kohti EU-kriittistä Ukip-puoluetta. Ukipin johtaja Paul Nuttall ehtikin nopeasti tyrmätä Mayn kommentit. Hän sanoi, että on ”totaalisen tyrmistyttävää” ettei Britannian kehitysapurahoja käytetä Britannian omien rajojen sisällä.

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu