Pakolaisleirin tyttöjä Nigerissä
Kansalaisjärjestöt ovat vuosikymmeniä ajaneet ihmisoikeuksien ja tasa-arvon toteutumista. Kuvassa pakolaisleirin tyttöjä Nigerissä. Kuva: Kansalaisjärjestöt ovat vuosikymmeniä ajaneet ihmisoikeuksien ja tasa-arvon toteutumista. Kuvassa pakolaisleirin tyttöjä Nigerissä.

Järjestö 100 -kampanja esittelee järjestöjen saavutuksia

Monet nykyään tavallisilta tuntuvat palvelut, asiat ja innovaatiot eivät olisi arkipäivää Suomessa ilman järjestöjen pitkäjänteistä työtä. Tällaisia ovat esimerkiksi äitiyspakkaus, vauvauinti, kohdunkaulansyöpäseulonnat ja kehitysyhteistyö. Taiteilija Meeri Koutaniemen valokuvanäyttely sekä tänään avattu verkkosivusto valottavat suomalaisten järjestöjen historiaa, saavutuksia ja merkitystä.

Teksti: Kepan tiedote Kuva: Meeri Koutaniemi

Kansalaisjärjestöt ovat olleet tärkeitä yhteiskunnallisen kehityksen vauhdittajia ja innovaattoreita koko Suomen itsenäisyyden ajan. Kansalaisjärjestöt ovat edistäneet laajasti terveyttä ja hyvinvointia, kehittäneet nuorisotyötä, tukeneet syrjäytyneitä, puolustaneet vähemmistöjen oikeuksia sekä tukeneet kehitystä ja hyvinvointia myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kansalaisjärjestöjen kattojärjestöt SOSTE, Kepa ja Allianssi ovat koonneet yhteen suomalaisten järjestöjen saavutuksia. Suuresta määrästä merkittäviä nuoriso-, sosiaali- ja terveysalan sekä kehitysyhteistyön saavutuksia on koostettu valokuvanäyttely, jossa on esillä taiteilija Meeri Koutaniemen valokuvia.

Valokuvanäyttely on nyt ensi kertaa nähtävillä Tampere-talossa 27.-29.3. NUORI2017-tapahtuman yhteydessä. Valokuvanäyttelyn lisäksi järjestöjen saavutuksiin voi tutustua Järjestö 100 -verkkosivustolla, jolla esitellään työn tuloksia valokuvien ja tarinoiden kautta.

”Kuvien henkilöt ja saavutusten takana olevat tarinat kertovat paljon siitä voimasta, joka suomalaisilla kansalaistoimijoilla on hyvinvoinnin rakentajina”, sanoo Suomen nuorisoyhteistyö Allianssin viestinnästä ja koulutuksista vastaava johtaja Reija Salovaara.

Moni julkinen palvelu on saanut alkunsa järjestötoiminnasta

Monet nykyään tavallisilta tuntuvat palvelut ja innovaatiot ovat arkipäivää Suomessa järjestöjen ansiosta. Mukana kampanjassa on järjestöjen omia innovaatioita sekä keksintöjä, joita järjestöt ovat tuoneet Suomeen.

Järjestö 100 -kampanjassa esitellään sellaisia saavutuksia kuin neuvolatoiminta, aivoinfarktien hoito, vanhusten kuntoutustoiminta, luontotiedonkeruu ja ilmastolaki. Myös Suomen kehitysyhteistyö on alkujaan järjestöjen aloittamaa ja suomalaiset ovat järjestöjen kautta osallistuneet laajasti köyhempien maiden tukemiseen.

Järjestötyön myötä Ugandan lapset ovat saaneet kouluruokaa, tyttöjä on säästynyt silpomiselta ja kaupoistamme löytyy reilun kaupan tuotteita.

”Järjestöjen työn merkityksestä kertoo se, että nykyään monet järjestöjen aloittamat toimintamuodot on otettu osaksi valtion ja kuntien toimintaa ja julkisista rahoista on myös alettu tukea tärkeäksi koettua työtä. Järjestöt ovat olleet ratkaisemassa monia yhteiskunnallisia ongelmia, kanavoivat suomalaisten vapaaehtoistyötä ja osaamista, ja tavoittavat myös paljon ihmisiä, jotka muuten olisivat vaarassa pudota hyvinvointivaltion turvaverkon läpi”, sanoo viestinnän ja vaikuttamistyön johtaja Laura Häkli kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepasta.

”Järjestöjen tekemä työ on ollut yhteiskunnallisesti ja inhimillisesti arvokasta. Siksi pitää varmistaa, että jatkossakin pidetään huolta järjestöjen toimintaedellytyksistä, kuten toiminta-avustuksista ja tiloista”, painottaa järjestöpäällikkö Kiril Häyrinen SOSTEsta.

Valokuvanäyttely kiertää Suomea

Meeri Koutaniemen ja järjestöjen valokuvat kiertävät näyttelynä Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ajan erilaisissa tapahtumissa, Tampereen lisäksi muun muassa Helsingissä, Oulussa ja Porissa SuomiAreenan aikana.

Verkkosivustolla on esitelty nyt jo noin 50 järjestötyön saavutusta ja kokonaisuutta täydennetään jatkuvasti niin, että toukokuun loppuun mennessä järjestöjen työstä on sivustolla esillä sata esimerkkiä. Tervetuloa mukaan seuraamaan järjestöjen työn tuloksia.

Media on lämpimästi tervetullut NUORI2017-tapahtumaan. Akkreditointi tapahtuu tapahtumapaikalla ilmoittautumispisteessä ja edellyttää pressikorttia.
Tutustu valokuvanäyttelyn näyttelykalenteriin kampanjan verkkosivuilla. Näyttelyssä esillä olevat kuvat myydään vuoden lopussa eniten tarjoavalle. Verkkosivulta löydät myös ohjeet, miten tehdä tarjouksia kuvista. Ostamalla kuvan tuet kampanjaa ja sitä kautta kansalaisjärjestöjen toiminnan näkyvyyttä.

Lisätietoja

Allianssi
Reija Salovaara, johtaja, viestintä ja koulutus
040 508 8249, reija.salovaara@alli.fi

Kepa
Laura Häkli, johtaja, viestintä ja vaikuttamistyö
050 317 6710, laura.hakli@kepa.fi

SOSTE
Kiril Häyrinen, järjestöpäällikkö
040 051 6163, kiril.hayrinen@soste.fi

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu