Verojen välttelyyn kannustavia sopimuksia monikansallisten yritysten ja Euroopan valtioiden välillä solmitaan nykyään ennätysmäärin, selviää Eurodad-järjestön 7. joulukuuta julkaisemasta tutkimuksesta.
Eurodad puhuu salaisista sopimuksista, joilla suuria yrityksiä houkutellaan maahan tarjoamalla esimerkiksi hyvin alhaista verotusta.
Eurodad pitää ”yllättävänä ja huolestuttavana”, että vaikka Luxleaks-tietovuodot toivat tällaiset kassakaappisopimukset päivänvaloon vuonna 2014, paljastuksia seurannut kohu ei ole saanut verojen välttelyyn houkuttelevia käytäntöjä edes vähenemään.
Vuonna 2013 tällaisia verodiilejä oli 547, vuotovuonna 2014 niitä oli 972 ja vuoden 2015 lopussa jo 1444. Niiden tarkkaa sisältöä ei tiedetä. Eniten kassakaappisopimuksia monikansallisten yhtiöiden kanssa ovat tehneet Belgia ja – Eurodadin mielestä uskomattomasti – kohun keskellä ollut Luxemburg.
Eurodad ja monet kansalaisliikkeet ovat kritisoineet verosopimuksia siitä, että niiden avulla on helppoa vältellä verojen maksua siirtämällä voitot alhaisen verotuksen maahan laillisin tai laittomin keinoin. Usein häviäjiä ovat köyhät maat.
Valtiot valmiimpia avoimuuteen, mutteivät YK:n verojärjestöön
Eurodad kiittää monia valtioita, myös Suomea, siitä, että poliittinen tahto veronmaksun ja yritysten omistusten avaamiseksi on kasvanut. Kirittävää kuitenkin riittää.
Kehitysmaiden ryhmä ja monet kansalaisliikkeet ovat esittäneet, että YK:n alle perustettaisiin kansainvälinen veroista päättävä toimielin. Tämä antaisi myös kehitysmaille suuremman sananvallan kansainvälisissä verokysymyksissä.
Toive vaikuttaa Eurodadin raportin mukaan turhalta: yksikään Euroopan maa ei kannata sitä. Asiaa aiemmin ajanut Norjakin on ollut nyttemmin hiljaa.
Kehitysmaat tuskin luovuttavat, vaikka tie näyttää kiviseltä. Heinäkuussa YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö Unctadin kokouksessa verojärjestö tai vastaava toimielin nousi keskeiseksi aiheeksi, ja Ecuador on ilmoittanut, että se aikoo ajaa asiaa voimakkaasti, kun se ottaa kehitysmaiden G77-ryhmän puheenjohtajuuden vuodenvaihteessa.
YK:n verojärjestöä tai vastaavaa elintä ajaa myös Euroopan parlamentti.