Vielä muutama vuosi sitten Ouarzazaten kaupunki tunnettiin ennen kaikkea valtavista elokuvastudioistaan. Arabian Lawrence, Gladiaattori, Babel ja Game of Thrones. Sijainti aavikon laidalla luo vaikuttavat puitteet.
Tänä päivänä Ouarzazate on enemmän kuin elokuvastudiot. Kaupungista rakennetaan Marokon uusiutuvan energian näyteikkunaa, ja Marrakechin ilmastoneuvotteluiden välipäivänä sain mahdollisuuden vierailla kaupungin laitamille rakennetussa aurinkovoimalassa.
Unohtakaa Gladiaattori, tämä oli Paluu tulevaisuuteen.
* * *
Ouarzazaten Noor-voimalan on valmistuessaan määrä olla maailman suurin keskittävä aurinkovoimala (CSP, concentrating solar power). Sen on tulevaisuudessa tarkoitus tuottaa energiaa yli miljoonalle marokkolaiselle. Marokon aurinkoenergiavirasto Masenin työntekijät olivat silminnähden innostuneita projektista. Vieraita kierrätettiin tutustumassa tuhansiin ja taas tuhansiin aurinkopaneeleihin pikkubussilla. Alueen valtavasta koosta sai käsityksen sen reunalle rakennetusta tornista käsin.
Marokon uusiutuvan energian suunnitelma on kunnianhimoinen. Panostukset tuulivoimaan, aurinkoenergiaan ja vesivoimaan ovat mittakaavaltaan huomattavia. Tarkoituksena on parantaa Marokon energiaomavaraisuutta, kattaa 42 prosenttia sähköntuotannostaan uusiutuvilla vuoteen 2020 mennessä ja tuoda maahan uusia investointeja ja työpaikkoja.
* * *
Kaikkea tätä kaivataan ja kipeästi. Toisin kuin muissa kaupungeissa, joissa olen osallistunut ilmastokokouksiin, Marrakechissa köyhyys näkyy katukuvassa selvästi. Etelä-Afrikan Durbanissa ja Perun Limassa sosiaaliset epäkohdat oli piilotettu kokousvierailta, mutta Marokossa tilanne on toinen.
Paikalliset opettajat jatkavat syömälakkoaan kaupungin keskustorin nurkalla päivästä toiseen, taipumatta. Köyhät perheet, pienet lapset ja vanhukset valvovat kujien varsilla ja toivovat kokousvierailta rahaa tai ruokaa.
Marokkoa on kuluvan vuoden aikana kohdannut poikkeuksellisen vakava kuivuus, ja jopa puolet maan mittavat vehnäsadosta on vaarassa tuhoutua. Lähes viidennes maaseudun väestöstä elää Maailmanpankin mukaan köyhyydessä. Ei ole ihme, että ihmiset muuttavat maalta kaupunkiin. Samalla he siirtyvät omien turvaverkkojensa ulottumattomiin. Jos työtä ei ole, on leipä saatava kaduilta. Juuri näin ilmastonmuutos vaikuttaa. Ihmiset, jotka ovat saaneet riittävän toimeentulon kotiseuduillaan ja nousseet köyhyydestä, vajoavat siihen helposti takaisin kun luonnonkatastrofi iskee.
* * *
Ilmastokokouksen puheenjohtajamaa Marokko ei ole erityisesti loistanut kokousjärjestelyissä. Tekniikassa, aikatauluissa ja yleisessä kunnianhimossa on parantamisen varaa. Tänään perjantaina, viimeisenä kokouspäivänä nähdään, miten taidokkaasti kokouksen puheenjohtaja Salaheddine Mezouar luotsaa neuvottelut maaliin.
Kritiikkiä on saanut myös tapa, jolla Marokon aurinkoenergiavirasto Masen lunasti Ouarzazaten aurinkovoimalan tarvitseman maan paikallisilta. Uusiutuvan energian hankkeet eivät saa ylimääräisiä hyväpisteitä, joilla ne voisivat oikeuttaa huonot käytännöt paikallisyhteisöjen äänen kuulemisessa. On äärimmäisen tärkeää, että FPIC-periaate (free, prior and informed consent) toteutuu kaikissa hankkeissa, myös aurinkoenergian parissa.
Vielä on mahdotonta lähettää Marty McFlyta korjaamaan tilannetta jälkikäteen.