Apple maksoi vuonna 2014 jokaisesta voittomiljoonastaan vain 50 euroa veroa ja sai näin ollen epäreilua kilpailuetua. Irlantiin kanavoitiin myyntituotot paitsi Euroopasta myös Afrikasta, Intiasta ja Lähi-idästä. Komissio tutkii parhaillaan myös Luxemburgin verkkokauppa Amazonille ja McDonald’sille myöntämiä veroetuja.
Applen kokoiselle yhtiölle 13 miljardia euroa on taskurahaa. Maailman muuttamisessa summalla pääsisi kuitenkin pitkälle.
Applen maksamattomilla veroilla saisi
puhtaan veden kaikille maailman ihmisille yli vuodeksi
Mosambikiin terveydenhuollon 26 vuodeksi
Tansanian koulutuskulut katettua 8,5 vuodeksi
suomalaisille perheille lapsilisät kymmeneksi vuodeksi.
Applen esimerkki osoittaa, kuinka kehnosti kansainvälinen verojärjestelmä toimii ja kuinka tärkeää sen korjaaminen on. Suuryritykset käyttävät hyväkseen eri maiden verojärjestelmien eroja, ja valtiot johdattavat verotulonsa syöksykierteeseen epäterveellä kilpailulla. Yritykset pitävät matalaa profiilia verovälttelystään, eivätkä ajoittaiset skandaalit tuo esiin ilmiön kokonaiskuvaa.
Verojärjestelmän korjaaminen vaatii reippaampaa porsaanreikien tukkimista kuin mihin EU ja teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD ovat tähän mennessä pystyneet. Suuryritysten verojärjestelyistä tarvitaan enemmän julkista tietoa, jotta voidaan arvioida, maksavatko ne asiaankuuluvat verot siinä valtiossa, jossane myös voittonsa tienaavat.
EU:ssa käsitellään parhaillaan julkisen maakohtaisen veroraportoinnin vaatimista suuryrityksiltä. Mikäli Suomi ja muut jäsenmaat parantavat pöydällä olevaa ehdotusta kattamaan myös EU:n ulkopuoliset maat eritellysti, saamme tietää, minkälaista toimintaa esimerkiksi Applella ja Starbucksilla on kussakin maassa, sekä paljonko ne maksavat veroja. Tämä parantaisi mahdollisuuksia puuttua verovälttelyyn niin Euroopassa kuin kehitysmaissa.
Blogiteksiä päivitetty 6.9. lisäämällä, että puhdasta vettä saisi yli vuodeksi. Alun perin aikamääre puuttui.