YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö Unctad kohdistaa katseensa tänään julkaistussa Kauppa ja ympäristö -raportissaan maatalouteen.Järjestön mukaan niin rikkaiden kuin köyhienkin maiden tulisi siirtyä yksipuolisesta viljelystä kohti eräänlaista mosaiikkia: pitäisi viljellä useampia lajikkeita, vähentää lannoitteiden, rehun ja kemikaalien käyttöä ja tukea enemmän pienviljelyä sekä lähituotantoa.Vallalla oleva tapa luottaa kansainvälisiin markkinoihin perusruoantuotannossa ja erikoistua myymään markkinoille jotain rahanarvoista ei Unctadin mukaan enää toimi niin kuin sen pitäisi. Strategian taustalla nimittäin on oletus ruoan alhaisesta hinnasta ja suuresta saatavuudesta, mikä ei ole raportin mukaan enää 2000-luvulla ollut totta.Unctadin mukaan teollinen ja yksipuolinen tuotanto eivät tuota riittävästi ruokaa siellä, missä sitä tarvitaan, ja samaan aikaan tuotannon kuormitus ympäristölle kasvaa kestämättömäksi. Samaan aikaan maataloustuotanto tuottaa riittävästi kaloreita 12—14 miljardille ihmiselle.Raportissa muistutetaan, että maailman vajaasta miljardista nälkäisestä ja toisesta miljardista aliravittuja jopa 70 prosenttia on maanviljelijöitä. Unctadin mukaan pitäisi varmistaa, että köyhät joko saavuttavat omavaraisuuden ruokansa suhteen tai riittävän suuret tulot, jotta he voivat ostaa ruokaa.Kansainvälisen kaupan sääntöjä tulisi järjestön mukaan viilata niin, että ruokaa voitaisiin tuottaa paikallisesti ja alueellisti niin paljon kuin mahdollista, ja sitä pitäisi pystyä kauppaamaan niin paljon kuin on tarpeen.Ruoka kallistuu, tuotannon kasvu hidastuuUnctad analysoi raportissaan lukuisia huolestuttavia trendejä ruoantuotannon tilasta. Ruoan hinta on esimerkiksi viime vuosina ollut melkein 80 prosenttia korkeampi kuin vuosina 2003–2008.Viimeisen neljänkymmenen vuoden aikana lannoitteiden käyttö on kasvanut kahdeksankertaiseksi, mutta globaali viljantuotanto on vain kaksinkertaistunut. Viime aikoina maatalouden tuottavuuden vuosikasvu on kutistunut kahdesta prosentista vajaaseen prosenttiin.Maatalous on jo aiheuttanut huomattavaa vahinkoa ympäristölle syytämällä typpeä maahan ja vesistöihin sekä tuhoamalla luonnon monimuotoisuutta. Globaalissa etelässä maatalous on suurin kasvihuonekaasujen aiheuttaja.Raportissa ennustetaan, että ilmastonmuutoksella tulee olemaan rajut vaikutukset maatalouteen etenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa, joissa väestönkasvukin on suurinta. Heikompi tuotanto näillä alueilla pahentaa Unctadin mukaan lähes varmasti nälkää, ruoan kallistumista ja maakiistoja. Paineet voivat helposti johtaa suureen ihmisten muuttoliikkeeseen ja konflikteihin resursseista kuten maasta ja vedestä.Siihen uhkaan Unctad vetoaakin raporttinsa alaotsikolla: ”Wake Up before It’s Too Late” – herätkää ennen kuin on liian myöhäistä.Unctad: Trade and Environment Review 2013
Unctad: Maataloutta on reivattava kohti pienviljelyn mosaiikkia
YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö kehottaa satsaamaan pienviljelijöihin ja ruoan lähituotantoon niin köyhissä kuin rikkaissa maissa. Teollinen ja yksipuolinen tuotanto ei järjestön mukaan enää vastaa tarpeisiin, sillä ruoka ei ole halpaa eivätkä sitä saa ne, joiden pitäisi.
Teksti: Esa Salminen