Alavilla mailla kannattaa varautua nykyoletuksia merkittävästi suurempiin riskeihin Kuva: Alavilla mailla kannattaa varautua nykyoletuksia merkittävästi suurempiin riskeihin

Tutkimus: Maailma matkalla kuuden asteen lämpenemiseen

PricewaterhouseCoopersin tuoreen tutkimuksen mukaan päästöjä tulisi vähentää yli seitsenkertaisesti nykytahtiin nähden. Muuten ilmasto uhkaa lämmetä ainakin kuusi astetta vuoteen 2100 mennessä.

Teksti: Esa Salminen

Konsulttijätti PricewaterhouseCoopers (PwC) varoittaa, että nykymenolla ilmasto lämpenee ainakin kuudella asteella vuosisadan loppuun mennessä.
Vaikka päästöjen intensiteetti kääntyi globaalisti laskuun vuonna 2010, ei viime vuoden 0,7 prosentin lasku riitä alkuunkaan poliitikkojen haikailemaan ilmaston kahden asteen lämpenemiskattoon. PwC:n tutkimuksen mukaan kahden asteen lämpenemistä varten maailman hiili-intensiteettiä tulisi laskea 5,1 prosentilla vuosittain. Tällaiseen vähennykseen ei olla toistaiseksi koskaan päästy.
Viime vuonna nousevien talouksien päästöt kasvoivat, ja esimerkiksi Britannian, Ranskan ja Saksan päästöt laskivat — mutta raportissa muistutetaan, että lauhat talvet auttoivat niitä.
Päättäjien ja teollisuuden tulisikin PwC:n mukaan myöntää, ettei kahden asteen lämpeneminen enää ole todennäköinen skenaario. Konsulttijätti ennustaa merkittäviä haasteita seuraavalle YK:n ilmastokokoukselle, joka järjestetään Qatarin Dohassa marras—joulukuun vaihteessa.
”Vaikka vuosittainen hiilestä luopumisen tahti kaksinkertaistettaisiin joka vuosi vuoteen 2050 saakka, silti ilmasto lämpenisi kuudella asteella”, toteaa PwC:n kestävyyden ja ilmastonmuutoksen johtaja Jonathan Grant yhtiön tiedotteessa. ”Hallitusten kunnianhimo rajoittaa ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen vaikuttaa siis erittäin epärealistiselta.”
Raportin mukaan kaikissa pitkän aikavälin sijoituksissa ja infrastruktuurin rakentamisessa erityisesti alavilla mailla ja rannikoilla tulee ottaa huomioon nykyisiä oletuksia paljon pessimistisemmät tulevaisuuskuvat.
”Nykymeno ei ole vaihtoehto”
”Haasteena on nyt saada aikaan gigatonnien päästövähennykset talouden joka alalla, energiantuotannossa, energiatehokkuudessa, kuljetuksissa ja teollisuudessa sekä metsäisissä valtioissa REDD+-ohjelman keinoin”, Grant sanoo.
”Ei ole tarkoitus shokeerata, tämä on vain matematiikkaa”, kommentoi PwC:n osakas Leo Johnson yhtiön tiedotteessa. ”Olemme menossa tuntemattomille vesille sen suhteen, kuinka suuri muutos tulee olemaan ja millaisia innovaatioita tarvitsemme. Mihin tahansa ratkaisuihin päädymmekin, nykymeno ei ole vaihtoehto.”
Raportissa todetaan, että jos kymmenen prosenttia maailman öljyn ja hiilen käytöstä korvattaisiin maakaasulla, päästöt vähenisivät noin kolmella prosentilla vuodessa. Se kuitenkin ostaisi PwC:n mukaan vain vähän lisäaikaa, sillä kaasuun siirtyminen vähentäisi kannustimia sijoittaa matalahiiliseen teknologiaan kuten ydinvoimaan tai uusiutuviin energianlähteisiin, mikä puolestaan voisi lukita nousevat taloudet riippuvaisiksi fossiilisista polttoaineista.
PwC pitää hiili-intensiteettiä parhaana ja vertailukelpoisimpana tapana laskea päästöjä, sillä siinä otetaan huomioon talouskasvu, energianlähteet, energiatehokkuus sekä teollisuuden ja palvelusektorin osuudet maan taloudessa.

PwC: Current Rates of Decarbonisation Pointing to 6C of Warming
Kepan Doha-kokoussivut

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu