Lähes viidennes kuubalaisista on jo yli 60-vuotiata Kuva: Lähes viidennes kuubalaisista on jo yli 60-vuotiata

Laadukas vanhuus askarruttaa Kuubassakin

Kuuba vanhenee ja huoltosuhde heikkenee, mikä saa hallituksen nostamaan eläkeikää. Palkaton hoivatyö jää naisten kontolle ja apuvälineistä on kova pula.

Teksti: Patricia Grogg Kuva: Jorge Luis Baños

IPS — ”Ikäännymme paljon nopeammin kuin opimme olemaan vanhoja”, Kuuban tilastoviraston osastopäällikkö Carlos Alfonso sanoo.
Hän johtaa syyskuista väestönlaskentaa, jossa selvitetään yksin asuvien vanhusten määrä ja asuinolot, peruspalveluiden saanti sekä taloudellinen tilanne.
”Ennen meillä vilisi lapsenlapsia, jotka saattoivat huolehtia isovanhemmista, nyt isovanhempien määrä ylittää lastenlasten määrän”, Alfonso lisää.
Syntyvyyden aleneminen 11 miljoonan asukkaan Kuubassa heikentää samalla huoltosuhdetta. Maata johtava kommunistipuolue tunnusti kevään 2011 kokouksessaan, että väestön vanhenemisesta aiheutuvat ongelmat vaativat poliittisia ratkaisuja.
Työvoima alkaa pian kutistua
Kuuban tilastoviraston mukaan liki 18 prosenttia asukkaista oli vuonna 2010 yli 60-vuotiaita. Osuuden ennakoidaan nousevan 26 prosenttiin 2025. Samalla väestön keski-ikä kohoaa 38:sta 44 vuoteen ja yli 80-vuotiaiden määrä kasvaa.
Taloudellisesti aktiivisen väestön osuus alkaa kutistua vuonna 2018 ja yhä useampi työntekijä on yli 60-vuotias. Tilastoviraston mukaan yli 60-vuotiaiden määrä nousee nykyisestä 2 miljoonasta 3,3 miljoonaan vuonna 2030.
Kuuba nosti vuonna 2008 naisten eläkeiän 55:stä 60 vuoteen ja miesten 60:stä 65 vuoteen. Korotuksen ei uskota jäävän viimeiseksi.
Nyt mietitään, millä resursseilla asukkaille pystyttään takaamaan laadukas vanhuus asianmukaisin palveluin ja hoidoin.
Huutava pula vaipoista
”Lopetin työnteon kolme vuotta sitten hoitaakseni vakavasti sairasta isääni. Kertakäyttövaippojen, makuuhaavoja torjuvan patjan ja lääkkeiden hankkiminen on ollut työtä ja tuskaa”, 51-vuotias havannalainen Niuris García kertoo.
Hänen mukaansa valtio on luvannut järjestää vaippoja tarvitseville, mutta käytännössä niitä on tarjolla harvoin ja kalliilla.
Vuosina 2010—2011 tehty kysely paljasti, että 40—80 prosenttia Kuuban ikäihmisistä ei ole saanut tarvitsemiaan apuneuvoja, kuten silmälaseja, tekohampaita, kuulolaitetta, proteesia, kyynärsauvoja tai rollaattoria.
Tutkimusten mukaan vanhusten hoitamisesta koituu perheille paljon kuluja ja tulot vähenevät, kun moni nainen jää tekemään palkatonta hoivatyötä kotiin.
”Näen näitä tapauksia päivittäin. Hoivaajan rooli kuuluu yhä naiselle. Hän jättää työnsä ja kaiken muun omistautuakseen sairaiden tai vanhusten hoidolle”, havannalainen lääkäri Dunia Marrero vahvistaa.
Kymmenes kerros, hissi ei toimi
Ikääntyminen haastaa myös rakentamisen kahden miljoonan asukkaan Havannassa. Rakennusten ohella jalkakäytävät ja hissit kaipaavat pikaista kohennusta.
”Asun yksin kymmenennessä kerroksessa, ja hissi on usein epäkunnossa. Joskus en pääse ulos viikkokausiin”, havannalainen Aurelia García valittaa.
Aina kun pystyy, hän viettää aikaa vanhusten päiväkeskuksessa, jossa on tarjolla ruokaa ja seuraa.
Isovanhempien taloiksi kutsutut keskukset tuntuvat väestötutkija Alfonson mielestä parhaalta vanhustenhuollon ratkaisulta. Kuubassa yleinen mielipide karsastaa laitoshoitoa muissa kuin ääritapauksissa.
”On etsittävä edullisia, mutta asianmukaisia ja tehokkaita ratkaisuja”, Alfonso pohtii. Hänen mukaansa se vaatii viranomaistoiminnan ohella asukkaiden solidaarisuutta ja vanhusten omaa aktiivisuutta.

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu