Robotiikka ja tuotannon automatisointi valtaavat alaa teollisuudessa. The New York Times kirjoitti 18. elokuuta, että muiden muassa Nokialle, Applelle ja Sonylle tuotteita valmistava kiinalainen Foxconn siirtyy vähitellen käyttämään yhä enemmän robotteja.
Robottien näkö- ja kosketusteknologia alkaa olla niin edistynyttä, että ne pystyvät hoitamaan yhä monipuolisempia töitä laitteiden kokoamisesta kuljetukseen. Monimutkaiset ja vaihtelevat työt kannattaa edelleen teettää ihmisillä, mutta niiden töiden lista lyhenee.
Lehden mukaan Foxconn aikoo hankkia yli miljoona robottia lähivuosina ”täydentämään ihmistyövoimaa”. Tällä hetkellä Foxconnilla on reilu miljoona työntekijää. Yritys ei ole sanonut, kuinka monta työpaikkaa roboteilla aiotaan korvata.
”Tuotannon automatisointi voidaan nähdä tapana vähentää tarjolla olevien työpaikkojen määrää ja sitä kautta pyrkiä vaikuttamaan Kiinan nousevaan palkkatasoon ja työntekijöiden kasvavaan vaatimustasoon”, tulkitsee Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.
Taustalla saattaa myös olla huoli Kiinan heikkenevästä huoltosuhteesta: arvioiden mukaan Kiinan työväestö alkaa pienentyä jo ensi vuonna.
”Ihmiset aiheuttavat päänsärkyä”
Robotit ovat nopeita ja tehokkaita – yhdysvaltalaiset robottien valmistajat väittävät, että robotit ovat jo nyt kustannustehokkaampia kuin ihmiset. Ja koneiden uskotaan olevan hyviä alaisia.
Foxconnin puheenjohtaja luonnehti suhdettaan alaisiinsa Kiinan Xinhua-uutistoimistolle alkuvuodesta näin: ”Ihmiset ovat eläimiä, ja miljoonan eläimen johtaminen aiheuttaa minulle päänsärkyä.”
Sonja Vartiala pitää vertausta ala-arvoisena.
”Se on kyllä monilta osin linjassa sen kanssa, miten Foxconn on kohdellut työntekijöitä tehtaillaan”, Vartiala toteaa.
Foxconn herätti huomiota viime vuonna työntekijöidensä itsemurha-aallolla – ja myöhemmin sillä, että yritys vastasi itsemurhiin ylitöiden vähentämisen lisäksi asentamalla työntekijöiden asuntojen parvekkeille verkot hyppäämistä estämään.
Yrityksistä parempia veronmaksajia?
The New York Times muistuttaa, että automatisointi ja robotiikka voivat siirtää teollisuustuotantoa takaisin länsimaihin. Tämä lienee omiaan lisäämään painoa aiemmin tällä viikolla uutisoimaamme taloustieteilijä Dani Rodrikin analyysiin siitä, kuinka nopeaan teollistumiseen liittyviä kasvupyrähdyksiä on esimerkiksi Afrikan maiden turha odottaa.
Ei tosin ole sanottua, että Yhdysvallat ja Eurooppa hallitsevat tulevaisuuden robottiteollisuutta. Ainakin kiinalaiset ovat kovaa vauhtia sijoittamassa robotiikkaan. The New York Timesin tietojen mukaan Hyundai ja Beijing Motors avasivat juuri jättimäisen autotehtaan Pekingin lähelle. Siellä on enemmän robotteja ja vähemmän ihmisiä kuin kilpailijoiden suurilla tehtailla, ja se puskee ulos miljoona autoa vuodessa.
Sonja Vartiala toivoo, että teollisuuden kehitys johtaa parempaan yhteiskuntavastuuseen.
”Ulkomaisten yritysten investointien tärkeimpinä positiivisina vaikutuksina paikallisiin yhteisöihin on perinteisesti pidetty työpaikkojen luomista, ja yrityksille on tästä syystä esimerkiksi myönnetty merkittäviä verohelpotuksia”, Vartiala sanoo. ”Kun tuotannon automatisointi etenee, on entistä tärkeämpää varmistaa, että yritykset maksavat veroja tuotannostaan.”
NYT: Skilled Work, Without the Worker
Kepa.fi: Rodrik: Uusia kasvupyrähdyksiä on turha odottaa