Fund for Peace -järjestön ja Foreign Policy -lehden listaus on tavallisen surullista luettavaa: kaikki Top-20 maata ovat peräsijojen vanhoja tuttuja, ja heikkouden voittaja on viidettä vuotta peräkkäin Somalia.
Tämän vuoden listaussivuilla on paljon mielenkiintoista luettavaa. Kehutun Why Nations Fail -kirjan kirjoittajat Daron Acemoglu ja James A. Robinson esimerkiksi ovat laatineet kymmenen kohdan listan siitä, miksi valtiot epäonnistuvat — maaoikeuksista korruptioon ja turvattomuuteen.
Kehitystaloustieteilijä Paul Collier on kutsuttu kirjoittamaan Somaliasta: onko maalla mitään toivoa? Valoa on, kuten Somalimaa ja Puntmaa osoittavat, mutta Collierin mukaan ei kannata odottaa, että maa ponkaisee nollasta Tanskaksi yön yli. Kestää todennäköisesti vuosikymmeniä, ennen kuin Somaliaa hallitsee kaikki kansalaisensa huomioon ottava keskushallinto.
”Euroopalta kesti vuosisatoja nousta valtiottomasta sotkusta Rooman valtakunnan jälkeen. Somalia saattaa vakiintua paljon nopeammin, koska toisin kuin keskiaikaisessa Euroopassa, Somalialla on moderni maailma, joka sitä voi tukea, ja tiekartta, jota seurata”, Collier kirjoittaa.
Yhdysvaltalais-libanonilainen tutkija Hussein Ibish puolestaan pohtii maakohtaisesti sitä, oliko arabikevät loppujen lopuksi vaivan arvoinen: 20 miljardia dollaria bruttokansantuotetta katosi, 50 000 ihmistä kuoli, eikä vakaus palaa moneen maahan vielä vähään aikaan. Lopulta — Ibish sanoo — suurin osa alueen asukkaista on todennäköisesti silti sitä mieltä, että parempi näin.
Epäonnistuneet valtiot 2012
Somalia, Kongo-Kinshasa, Sudan, Tshad ja Zimbabwe ovat viiden ”kärki” maailman epäonnistuneiden valtioiden listalla vuonna 2012.
Teksti: Esa Salminen