”Useimmat ihmiset ovat ajatelleet veroparatiiseja vähäpätöisinä ja triviaaleina juttuina, joita käyttävät vain kuuluisuudet tai hyvin rikkaat ja itsekkäät ihmiset”, sanoo kansainvälisen Tax Justice Networkin johtaja John Christensen.
”Ihmiset eivät ole käsittäneet, kuinka veroparatiisit ovat vaikuttaneet globaalin talouden täydelliseen uudelleenmuotoiluun.”
Veroparatiisit ovat maailmantalouden ytimessä. Arvioiden mukaan yli puolet maailmankaupasta ja suurin osa rahoituslaitosten rahaliikenteestä kulkee niiden kautta.
”Luulen, että monet yllättyisivät, jos tietäisivät, missä määrin veroparatiisit ovat olleet mukana luomassa nykyistä taloudellista ja poliittista kriisiä”, Christensen sanoo.
Tuomioja ja Christensen eri mieltä OECD:n painosta
Erkki Tuomioja sanoi 13. kesäkuuta veronkiertoa käsittelevässä asiantuntijatapaamisessa, että teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD on osoittanut vahvaa kiinnostusta veroparatiisien suitsimiseen ja että Suomi kannattaa sen työtä.
Veroparatiisityötä 35 vuotta tehneen Christensenin mielestä OECD on viimeinen järjestö maailmassa, joka ottaa veroparatiisit vakavissaan.
”Melkein kaikilla veroparatiiseilla Cayman-saarilta Bermudaan on erittäin tiiviit poliittiset suhteet Britanniaan, muuhun Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin”, Christensen muistuttaa. Lista Euroopassa sijaitsevista veroparatiiseista on myös hyvin pitkä: Lontoon City, Hollanti, Irlanti, Luxemburg, Sveitsi ja niin edelleen.
”Tästä seuraa perustavanlaatuinen kysymys”, Christensen sanoo.
”G20-ryhmä pyysi OECD:ta laittamaan veroparatiisit kuriin. Mutta ketkä ovat päätoimijat OECD:ssa? Britannia, Sveitsi, Yhdysvallat, Luxemburg, Hollanti, Irlanti… eivät nämä maat aio puuttua tähän ongelmaan millään perustavanlaatuisella tavalla.”
Länsi ei pääse irti veroparatiiseista
Christensenin mukaan OECD:n puuttuminen veroparatiiseihin on pinnallista ja tehotonta, koska vaikutusvaltaiset OECD-maat ovat veroparatiisien avulla antaneet omille ylikansallisille yrityksilleen merkittäviä etuja maailmantaloudessa.
”Britannian ja koko Euroopan kehitysstrategia nojaa veroparatiiseihin.”
Entä mitä sanoo Erkki Tuomioja Christensenin OECD-kritiikkiin?
”Ei se ehkä paras toimija ole, mutta on se sentään jotain tehnyt”, Tuomioja kuittaa.
Christensenin mielestä parempi taho puuttumaan veronkiertoon olisi YK:n verokomitea, jos sen painoarvoa kasvatettaisiin. Tällä hetkellä komiteassa työskentelee kaksi henkilöä.
Kaikessa vastuullisessa yritystoiminnassa on Christensenin mukaan käynnissä kiivas kilpajuoksu pohjalle: Kiina, Intia ja Brasilia ovat yhä merkittävämpiä toimijoita, ja ne käyttävät muun muassa veroparatiiseja yhä enemmän — ja härskimmin kuin perinteiset pelurit.
”Käynnissä on sekopäinen peli, jossa talouden järjestelmää ei voida muuttaa. G20-maiden intressissä on säilyttää status quo, vaikka ne tietävät, että se vaikeuttaa kriisejä.”
Asiantuntija: OECD:tä ei kiinnosta veroparatiisien suitsiminen
Suuret taloudet nojaavat veroparatiiseihin — tai ovat niitä —, joten niiden yhteistyöjärjestö OECD on viimeinen taho, joka asiaan kunnolla puuttuu, sanoo Tax Justice Networkin johtaja John Christensen.
Teksti: Esa Salminen