Kirja: Taloustieteessä on kyse hyvästä ja pahasta

Tshekkiläisen huippuekonomistin mukaan nykyajan taloustiede muistuttaa zombeja.

Teksti: Esa Salminen

Joosef osasi keynesiläisesti neuvoa laihoista ja lihavista lehmistä uneksinutta faaraota, että hyvinä vuosina kannattaa säästää, jotta laihoina vuosina olisi mitä syödä. Sittemmin tämä unohdettiin, ja nyt ollaan pulassa.
Tässä yksi lukuisista esimerkeistä, joita Tomáš Sedlácek pudotteli vierailuluennollaan Aalto-yliopistossa 8. toukokuuta. Sedlácek (jota Yale Economic Review -lehti on kutsunut yhdeksi taloustieteen viidestä nerosta) piipahti Suomessa markkinoimassa uutta kirjaansa ”Economics of Good and Evil”.
Yllä olevalla videolla vastaavalta luennolta Lontoosta Sedlácek kertoo, miksi kansalaisia tulisi verottaa roimasti silloin, kun valtiolla menee hyvin ja kuinka yhteiskunta kärsii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Hänestä poliitikot eivät myöskään saisi nostaa valtiolle velkaa.
Runoutta, myyttejä ja numeroita yhdistelevässä kirjassaan Sedlácek haluaa tuoda etiikan takaisin taloustieteeseen ja tutustuttaa lukijaa taloustieteelliseen ajatteluun Gilgamesh-eepoksesta Matrixiin.
Helsingin-luennollaan Sedlácek ihmetteli, miksi taloustiede poikkeaa muista yhteiskuntatieteistä siinä, että ensimmäiset vuodet opiskelijoille alleviivataan vain nykyisen valtavirran tutkimusta totuutena eikä kannusteta kriittiseen ajatteluun. Halutaan uskoa, että taloustiede olisi jollain tavalla puhdasta ja vapaata yhteiskunnasta ja kulttuurista. Sedlácekin mukaan moderni valtavirran taloustiede on sen sijaan täynnä kulttuuria, myyttejä ja uskomuksia.
Kirja on saanut ylistäviä arvioita. Alaa tuntematta on vaikeaa sanoa, kuinka mullistavaa taloustiedettä se on — ei Václav Havelin entinen neuvonantaja selvästi mikään turha kaveri ole. Valaisevaa luettavaa kirja maallikolle on, ja kirjailijan esiintymiset ovat viihdyttäviä: aika harvoin taloustieteilijä vertaa alaansa vaikkapa zombielokuviin.

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu