Alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuus Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on laskenut merkittävästi, selviää Maailmanpankin tuoreesta tutkimuksesta. Keskimäärin alueen maiden lapsikuolleisuus on laskenut 5,9 prosentilla vuosittain vuodesta 2005 alkaen.
Centre for Global Development -ajatushautomon tutkija Michael Clemens kutsuu Maailmanpankin tutkimustulosta tyrmääväksi: hän huomauttaa blogissaan, että suunta ei ole vain tasaisen hyvä, vaan muutoksen tahti on kiihtynyt huomattavasti. Vielä vuosikymmenen alussa, kun vuosituhattavoitteita muotoiltiin, tavoiteltiin 4,3 prosentin vuosittaista laskua lapsikuolleisuuteen.
Joissain tavoitteissa oltiin liian optimistisia, mutta lapsikuolleisuuden osalta Saharan eteläpuolinen Afrikka on yllättänyt.
”Tämä tulos ei välttämättä tarkoita, että yksittäiset maat saavuttavat vuosituhattavoitteen”, kirjoittavat Gabriel Demombynes ja Ritva Reinikka Maailmanpankin blogissa. ”Mutta se tarkoittaa, että Afrikan renessanssi tuo konkreettisia hyötyjä mantereen asukkaille. Tämän ihmeen tähden sadattuhannet vanhemmat välttyvät lapsen menettämisen tuskalta.”
Nopeinta lapsikuolleisuuden kitkeminen on ollut Keniassa, jossa viidessä vuodessa luvut ovat romahtaneet alle puoleen: tuhannesta lapsesta kuolee enää 22 aiempaan 47:ään nähden.
Tutkijoiden mukaan reilu puolet vältetyistä kuolemista on johtunut hyönteismyrkyllä käsiteltyjen hyttysverkkojen yleistymisestä malaria-alueilla. Lopun selittävät muut vaurastumiseen ja elinolojen paranemiseen liittyvät tekijät.
World Bank Blog: Africa’s success story: Infant mortality down
CGD: Africa’s Child Health Miracle: The Biggest, Best Story in Development