Talouslehti The Economist kirjoitti 21. huhtikuuta, että Kiinan hedelmällisyys on pudonnut 30 vuodessa 2,6 lapsesta naista kohden 1,56:een. Se tarkoittaa sitä, että maan väestönkasvu on lähes varmasti negatiivista tulevina vuosikymmeninä. Vuonna 2050 yli puolet kiinalaisista on yli 49-vuotiaita vaikka väestönkasvu elpyisikin. Kiinan vuonna 2000 perustama eläkejärjestelmä ei tästä välttämättä selviä, eivätkä lapset ehkä kykene tai halua huolehtia yhä suuremmasta joukosta vanhenevia sukulaisia.
Lehden mukaan tämä enteilee loppua Kiinan asemalle maailman tehtaana. Loputtomalta näyttävät työntekijöiden virrat alkavat jo nyt tyrehtyä: työväestö alkaa pienentyä jo ensi vuonna, ja joillain aloilla kärsitään jo työvoimapulasta.
Ei ole mahdotonta kuvitella, että Kiina tekee rohkeita ratkaisuja uhan edessä — siirtyy vaikka useamman lapsen politiikkaan tai houkuttelee köyhemmistä lähimaista joukoittain työntekijöitä tehtaisiinsa.
Se ei välttämättä ole helppoa. The Economistin mukaan yksilapsisuus jää helposti päälle: ainoat lapset hankkivat mielellään vain yhden lapsen riippumatta valtioiden politiikoista. Yhdysvallat taas on ainoita esimerkkejä maailmassa siitä, kuinka massiivisella maahanmuutolla on rakennettu maahan osaava työväestö. Mutta Yhdysvallat on jo pitkään ollut avoin ja monietninen valtio, Kiina ei.
Eli jos huolestuttaa, että kiinalaiset valtaavat hiljalleen koko maailman, niin pelko pois: lähitulevaisuudessa näyttää siltä, ettei kiinalaisia ole riittävästi edes oman maan tarpeisiin.
The Economist: Vanheneva Kiina tuskin valtaa maailmaa
Kiina ohittanee Yhdysvallat maailman suurimpana taloutena vuonna 2017, mutta sen ikääntyvä väestö ja huolestuttava huoltosuhde tulevat aiheuttamaan merkittäviä rajoja Kiinan kasvulle.
Teksti: Esa Salminen