Taitelija Jani Leinosen kanssa yhteistyössä tehdyssä House of Democracyssä festivaalikävijät pääsevät äänestämään olosuhteissa, jotka ovat todellisuutta eri puolilla maailmaa. Arvioiden mukaan vain alle puolet maailman ihmisistä saa äänestää rehellisissä, demokraattisissa vaaleissa. Rautatientorille nouseva osallistava äänestysinstallaatio rikkoo rajoja ja mielikuvia äänestämisen demokraattisuudesta.
Uutuutena elokuvia Lavaklubilla
House of Democracyn ohella toinen uutuus on elokuvaohjelmisto Kansallisteatterin Lavaklubilla. Demokratiaan painottuvia dokumentteja ja elokuvia esitetään kumpanakin päivänä kello 11–15, jonka jälkeen klubi muuttuu Metro-loungeksi. Loungen päätähtenä soittaa Dj Jori Hulkkonen.
Elokuvaohjelmistossa nähdään muun muassa kreikkalainen Attenberg, joka on voittanut Kultainen leijona -palkinnon ja kilpaillut LUX-elokuvapalkinnosta vuonna 2011. Tänä vuonna ilmestynyt ruotsalainen dokumentti Love During Wartime pureutuu Israelin ja Palestiinan väliseen konfliktiin palestiinalaisen Osaman ja israelilaisen Yasminin tarinan kautta.
Presidentti Tarja Halonen, ministereitä ja kansanedustajia
Festivaalin asiaohjelma painottuu demokratiateemaan. Presidentti Tarja Halonen osallistuu Eduskunnan Globaaliryhmän järjestämään keskusteluun aiheesta Kansallinen vs. globaali köyhyys. Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki puolestaan puhuu kulttuurin demokratiasta.
Kehitysministeri Heidi Hautala on mukana keskusteluissa Nicaraguan kehitysavusta ja demokratian roolista kehityksessä. Ohjelmassa ääneen pääsevät myös ympäristöministeri Ville Niinistö, ulkoministeri Erkki Tuomioja sekä useat kansanedustajat ja europarlamentaarikot.
Kirjailijoita Boualem Sansalista Sofi Oksaseen
Kansainväliset esiintyjät ovat olennainen osa festivaalin asiaohjelmaa. Laajasti ylistetty algerialaiskirjailija Boualem Sansal on saanut useita arvostettuja kirjallisuuspalkintoja. Algeriassa julkaisukiellossa oleva kirjailija vertaa ääri-islamilaisuutta ja natsismia. Ranskalainen kirjailija Jean-Pierre Tuquoi kertoo festivaalilla teoksestaan Ranska ja Marokko – ikuinen avioliitto, joka paljastaa maiden keskinäiset suhteet uudessa valossa.
Lontoossa vaikuttava kolmannen polven palestiinalaispakolainen, ihmisoikeusaktivisti ja runoilija Rafeef Ziadah esittää runojaan hiphop-rytmien säestämänä. Kotimaisista kirjailijoista festivaalilla esiintyy muun muassa Sofi Oksanen, joka kertoo kustantamastaan Aleksander Solženitsyn kirjasta Gulag.
Kaiken maailman ruokaa entistä monipuolisemmin
Ruoka on yksi Maailma kylässä -festivaalin vetonauloista. Aasialaista, afrikkalaista, eteläamerikkalaista, lähi- ja luomuruokaa on saatavilla tänä vuonna entistä monipuolisemmin. Rautatientorille nousee lähi- ja luomuruuan keidas Herkkukylä ja Kaisaniemen puistossa on uusi ruokailualue. Ruoka tulee esille myös asiaohjelmassa, jossa keskustellaan muun muassa lähiruuasta, EU:n maatalouspolitiikasta ja Itämerestä.
Kolmastoista Maailma kylässä -festivaali järjestetään Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla lauantaina 26.5. kello 11–20 ja sunnuntaina 27.5. kello 11–18. Päivätapahtumaan on vapaa pääsy, iltaklubien liput maksavat 8–14 euroa. Festivaalin pääjärjestäjä on Kepa ry. Festivaalin Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-itään painottuva kulttuuriohjelma julkaistiin 11.4. Lue lisää tiedotteesta.
Lisätiedot
Promoottori Nelli Korpi
nelli.korpi@kepa.fi
puh 09 5842 3273 / 041 5494 524
Koko ohjelma: www.maailmakylassa.fi/ohjelma Painolaatuiset kuvat median käyttöön: www.maailmakylassa.fi/media
www.facebook.com/maailmakylassa
Spotify
Youtube
Maailma kylässä -festivaali / Kepa ry pidättää oikeudet ohjelmamuutoksiin.