YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö UNCTADin entiset työntekijät julkaisivat 11. huhtikuuta kirjeen, jonka mukaan rikkaat OECD-maat haluavat estää UNCTADia jatkamasta maailmantaloutta ja rahoitusjärjestelmää koskevaa tutkimustyötä.
UNCTADin kolmastoista ministerikokous järjestetään 21.—26. huhtikuuta Qatarin Dohassa. Neljän vuoden välein järjestettävä ministerikokous on vuonna 1964 perustetun järjestön ylin päätöksentekoelin.
Tutkimustyölle halutaan suitset
”UNCTADin ministerikokoukset ovat vain varjo aiemmasta, sillä niissä päätetään lähinnä sihteeristön seuraavan neljän vuoden työsuunnitelmasta. Juuri tämä toiminta on kuitenkin nyt uhattuna”, kirjeen allekirjoittajat varoittavat.
Noin 50 allekirjoittajan joukossa ovat muiden muassa Harvardin yliopiston poliittisen taloustieteen professori Dani Rodrik ja Brasilian entinen valtiovarainministeri Robens Ricuperio.
”UNCTADilta halutaan viedä oikeus jatkaa — painotan, siis jatkaa — globaalien makrotalouskysymysten analysointia ja tutkimusta, kuten kansainvälisen rahoitusmarkkinajärjestelmän vaikutuksia kehitysmaille”, taustoitti kirjeen kokoamisesta vastannut John Burley tilannetta esityksessään Genevessä 11. huhtikuuta.
Entisten työntekijöiden kirje ei yksilöi tarkkaan UNCTADia vastustavia maita. Syyttävä sormi osoittaa kuitenkin rikkaisiin OECD-maihin.
G77-maat raivostuivat
Kehitysmaiden G77-ryhmä julkaisi asiasta poikkeuksellisen suorasukaisen kannanoton kaksi päivää UNCTADin entisten työntekijöiden kirjeen jälkeen.
”Osa kumppaneistamme on taantunut UNCTADin perustamisaikojen tasolle, jolloin rikkaat maat ajattelivat, että ne voivat sivuuttaa ja marginalisoida kehitysmaat päätöksenteossa”, G77-ryhmän suulla puhunut suurlähettiläs Pisanu Chanvitan luonnehti tilannetta lausunnossaan.
G77-maat syyttivät kannanotossaan rikkaita maita halusta palauttaa siirtomaavallan aika. Tilanne muistuttaa niiden mukaan ”Pohjoinen-Etelä -jaon synkimpiä päiviä”.
UNCTAD on onnistanut ennustamaan kriisejä
UNCTADin tekemä tutkimus on täydentänyt monelta osin esimerkiksi Maailmanpankin, IMF:n ja OECD:n tekemää tutkimustyötä.
”Yksikään järjestö ei ole täydellinen, mutta UNCTADin ansioluettelo globaalien kehityskulkujen analysoinnissa ja ongelmista varoittamista kestää selvästi vertailun muihin järjestöihin”, työntekijöiden kirje linjaa.
UNCTAD on onnistunut varoittamaan etukäteen Meksikon vuosien 1994—1995 velkakriisistä, Kaakkois-Aasian vuoden 1997 kriisistä ja Argentiinan vuoden 2001 velkakriisistä. IMF:lle nämä kriisit tulivat enemmän tai vähemmän yllätyksinä.
Vuoden 2009 kauppa- ja kehitysraportti erottui myös muiden kansainvälisten järjestöjen analyysien joukosta, kun se varoitti finanssikriisin jälkeisen elpymisen olevan hyvin hauras. Euroopan velkakriisin jatkuminen osoitti UNCTADin huolen aiheelliseksi.
Taxresearch: UNCTAD’s future threatened for dissenting against financial orthodoxy
Statement by former staff members of UNCTAD (pdf)
Statement by H.E. Ambassador Pisanu Chanvitan on behalf of the G77 and China Preparatory Committee (pdf)