Senegalin väistyvä presidentti Wade valtiovierailulla Etelä-Koreassa vuonna 2009. Kuva: Senegalin väistyvä presidentti Wade valtiovierailulla Etelä-Koreassa vuonna 2009.

Afrikan vallanvaihdokset demokraattisia ja rauhallisia

Senegalissa opposition ehdokas nousee valtaan vaalien toisen kierroksen jälkeen. Eikä hän ole yksin.

Teksti: Esa Salminen

Viime viikolla Malissa oli hyvin julkisuutta saanut sotilasvallankaappaus. Eilen taas Senegalia 12 vuotta johtanut presidentti Abdoulaye Wade soitti vastaehdokkaalleen Macky Sallille onnitellakseen häntä voitosta. Wade oli voittanut vaalien ensimmäisen kierroksen, mutta oppositio yhdisti voimansa toisella kierroksella ja voitti. Istuva presidentti päätti taipua kansan tahtoon.
Foreign Policy -lehden blogistin Joshua Keatingin mukaan vallankaappaukset ovat nykyään yhä poikkeuksellisimpia, vaikka uutisoinnista voisi muuta päätellä. Ja toisin kuin kylmän sodan aikaan, nykyään vallankaappaus johtaa melko pian ainakin jotakuinkin vapaisiin vaaleihin. Taustalla on usein kansainvälinen painostus demokratiaa kohti. Kylmän sodan aikaan kansainvälinen painostus vielä tapasi pitää eri suurvalloille suopeita sotilasjunttia vallassa.
Ehkä vallankaappaukset ovatkin uutisia sen tähden, että ne ovat poikkeus normaaleista, demokraattisista vallan vaihtumisista.

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu