Unicef ja Maailman terveysjärjestö WHO ilmoittivat 6. maaliskuuta, että vuosituhattavoite puhtaan veden saattamisesta 88 prosentille ihmisistä on saavutettu etuajassa. YK-järjestöjen mukaan vuoden 2010 lopussa 89 prosentilla maailman ihmisistä oli pääsy puhtaaseen juomaveteen — tarkkaan ottaen ”parannettuun” vesilähteeseen eli vesihanoihin tai suojattuihin kaivoihin.
Vuosien 1990 ja 2010 välillä yli kaksi miljardia ihmistä on saatettu puhtaan veden pariin ja 1,8 miljardia on saanut paremman sanitaation. Paremmalle sanitaatiolle asetettu 75 prosentin tavoite vuoteen 2015 mennessä näyttää kuitenkin jäävän saavuttamatta: nykyisestä 63 prosentista osuuden arvellaan nousevan 67 prosenttiin määräaikaan mennessä.
Haasteena vesihuollossa YK-järjestöjen mukaan on varmistaa, että loputkin ihmiset saadaan puhtaan veden piiriin, ja erityisesti se, että vesivaroja hallinnoidaan avoimesti, tasa-arvoisesti ja niiden pitkän ajan kestävyyttä arvostaen.
Järjestö: Numerot puhuvat väärää kieltä
Kansainvälisen Water for People -järjestön johtajan Neo Breslinin mielestä vielä ei ole aplodien aika, sillä vesi ei oikeasti virtaa kaikissa niissä hanoissa, joissa sen annetaan ymmärtää virtaavan.
Breslin valaisee Huffington Postin blogissa, kuinka virallisten lukujen ja toimivien hanojen välillä vallitsee suuri kuilu ympäri kehittyvää maailmaan. YK on hänestä oikeassa siinä, että kahdelle miljoonalle ihmiselle on kyllä tarjottu pääsy vesipisteelle — mutta turhan usein kyseiset hanat ovat sittemmin lakanneet toimimasta.
Pohjois-Mosambikin Sangan kunnassa virallisten lukujen ilmoittama 72,9 prosentin puhtaan veden saanti kapeni 21,91 prosenttiin, kun hanojen toimivuus tarkastettiin. Liberian maaseudulla osuus putosi noin 60 prosentista 38,4 prosenttiin ja Malawin urbaanin väestön arvioitu 95 prosentin kattavuus osoittautui Blantyren köyhemmillä alueilla optimistiseksi: 67,7 prosenttia sai edes kohtuullista vesipalvelua.
IIED-ajatushautomon tutkimuksen mukaan 30—40 prosenttia afrikkalaisista käsipumpuista on epäkunnossa, ja pumppujen esiintymistiheyden sijasta köyhyysmittarin olisi parempi tarkastella sitä, kuinka moni oikeasti saa puhdasta vettä juodakseen.
Breslinin mukaan onkin tervetullutta, että vesihuollon toimivuus on nousemassa etusijalle nyt, kun suunnitellaan köyhyystavoitteiden mittaamista vuoden 2015 jälkeen kun vuositavoitteet umpeutuvat.
WHO: Millennium Development Goal drinking water target met
Huffington Post: Few Celebrating MDG Success in Water
Guardian: Clean drinking water is about people, not pipes
Tänään vietetään maailman vesipäivää.