Ulkoministeriön Amerikan ja Aasian osaston apulaisosastopäällikkö Pekka Puustinen sanoo, että Nicaragua on edelleen Suomen kehitysavun piirissä. Jatkossa Suomi tukee Nicaraguaa muun muassa kansalaisjärjestöjen kautta.
”Suomen ja Nicaraguan yhteistyö jatkuu. Nyt etsimme vain työkaluja ja kanavia, joilla voimme jatkaa sitä”, Puustinen sanoi Solidaarisuuden ja Kalevi Sorsa -säätiön Ihmisoikeudet kehityspolitiikan keskiöön – Miten Nicaragua Putosi Kartalta -keskustelutilaisuudessa.
Hallitus linjasi helmikuun puolivälissä hyväksytyssä kehityspoliittisessa toimenpideohjelmassa, että Suomi lopettaa kahdenvälisen avun Nicaragualle. Jatkossa Suomi suuntaa apunsa kaikkein köyhimmille maille.
Puustinen myöntää, että ulkoministeriön päätös oli nopea. Hän sanoi, että ulkoministeriö jatkaa suomalaisten järjestöjen tukemista Nicaraguassa. Lisäksi Nicaragua kuuluu jatkossakin Keski-Amerikan maita koskevien kehitysyhteistyöhankkeiden piiriin. Parhaillaan käynnissä olevilla hankkeilla edistetään uusiutuvaa energiaa, kestävää metsien käyttöä ja ruokaturvaa.
Lisäksi Puustinen muistutti, että ulkoministeriöllä on useita rahoitusinstrumentteja, joista muun muassa suomalaiset yritykset ja korkeakoulut voivat hakea rahoitusta kahdenvälisille yhteistyöprojekteille.
”Näiden rahoitusinstrumenttien ajatus on, että suomalaiset toimijat tietävät niiden olemassaolosta liikkuessaan maailmalla. Ne voivat hakea rahoitusta, jos sopiva yhteistyökumppani löytyy.”
”Voi vaikuttaa turvaneuvostokampanjaan”
Ulkoministeriön tapa ilmoittaa kahdenvälisen kehitysavun lopettamisesta on saanut kritiikkiä Nicaraguassa toimivilta suomalaisjärjestöiltä. Yleisöstä huomautettiin, että tieto avun lopettamisesta tuli järjestöille Helsingin Sanomien kautta.
”Diplomaattisesti se oli aika huono veto. Nicaraguan kahdenvälisen avun lopettaminen voi vaikuttaa myös Suomen turvaneuvostokampanjaan, jos useat pienet Väli-Amerikan ja Karibian alueen maat eivät annakaan tukeaan Suomelle”, sanoi tilaisuuden alustuksia kommentoinut Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksen johtaja Jussi Pakkasvirta.
Ulkoministeriön Puustinen ei osannut kommentoida, vaikuttaako kahdenvälisen kehitysavun lopettaminen Suomen suurlähetystön toimintaan maan pääkaupungissa Managuassa.
Kepa.fi: Järjestöt pahoillaan Nicaraguan hylkäämisestä
Kepa.fi:n kolumni: Vielä kerran Nicaragua
Kepa.fi: Auttajat jättävät Nicaraguan