Intia aikoo nostaa uusiutuvilla energiamuodoilla tuotetun sähkön määrän 40 gigawattiin kymmenessä vuodessa. Kuva: Intia aikoo nostaa uusiutuvilla energiamuodoilla tuotetun sähkön määrän 40 gigawattiin kymmenessä vuodessa.

Uusiutuvan energian käyttö Aasiassa lisääntyy nopeasti

Vaikka maailman hiilidioksidipäästöt kasvavat rajusti, Aasiassa on meneillään hiljainen energiavallankumous: uusiutuvan energian osuus sähköntuotannossa nousee vauhdilla.

Teksti: Timo Kuronen Kuva: Timo Kuronen

Viime päivinä maailmalta on kiirinyt hälyttäviä ilmastouutisia. Yhdysvaltain energiaministeriön mukaan maailman hiilidioksidipäästöjen määrä kasvoi viime vuonna ennätysvauhtia: kasvua päästöissä oli edellisvuoteen kuusi prosenttia, eli yli 560 miljoonaa tonnia.
Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n pääekonomisti Fatih Birol puolestaan varoittaa, että jollei fossiilisten polttoaineiden käytön lisääntymistä rajoiteta viiden vuoden kuluessa, mahdollisuus pysäyttää ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen menetetään lopullisesti.
Aasiaa pidetään suurena syntipukkina: viime vuoden hiilidioksidipäästöjen kasvusta valtaosa tuli Yhdysvaltain ohella Kiinasta ja Intiasta. Samaan aikaan Aasia kasvaa nopeiten myös puhtaan energian käytön alalla.
Kiina on pannut tuulemaan muun muassa tuulivoiman rakentamisessa. Toissa vuonna maassa oli tuulisähkön tuotantokapasiteettia jo 25 gigawatin eli 25 000 megawatin edestä. Kiina johtaa myös aurinkopaneeleiden ja sähköautojen markkinoita. Intia puolestaan aikoo nostaa uusiutuvilla energiamuodoilla tuotetun sähkön määrän 40 gigawattiin kymmenessä vuodessa.
Poliittista tahtoa tarvitaan
Marraskuun alussa Singaporen ympäristöministeri Vivian Balakrishnan kertoi saarivaltiossa järjestetyillä Aasian puhtaan energian messuilla, että viime vuonna jo puolet Aasiaan rakennetusta uudesta sähköntuotantokapasiteetista tuli uusiutuvista energiamuodoista. Investoinnit puhtaaseen energiaan lisääntyivät vuodessa kolmanneksella ja olivat lähes 83 miljardia Yhdysvaltain dollaria.
Asiat voisivat olla paremminkin, jos fossiilisten polttoaineiden hinta olisi kohdallaan. ”Viime vuonna hallitukset ja veronmaksajat ympäri maailman käyttivät 500 miljardia dollaria polttoainetukiaisiin. Tukiaiset vääristävät taloutta ja kulutusta, mikä pitkällä aikavälillä ei ole oikein”, Balakrishnan sanoi.
Esimerkiksi Thaimaassa nestekaasun kuluttajahinta on ollut jäissä yli kymmenen vuotta ja viime vuoden lopulla dieselin kuluttajahintaa alennettiin polttoaineveroista kerätyin varoin. Vuodessa Thaimaan valtio on menettänyt noin miljardi euroa, mikä olisi voitu käyttää uusiutuvan energian tukemiseen.
Aasian kehityspankki vaatii Aasian poliittisilta johtajilta visiota ja konkreettisia lainsäädännöllisiä ja rahoituksellisia toimia puhtaan energian tukemiseen. Se ehdottaa muualle maailmaan sijoitettujen rahastovarojen käyttämistä investointeihin Aasiassa.
Kehityspankin rahoitus puhtaaseen energiaan on nousemassa kahteen miljardiin dollariin vuodessa. Pankin aurinkoenergia-aloitteella tuetaan 3000 megawatin rakentamista vuoteen 2013 mennessä ja tuulienergian rakentamista tuetaan muun muassa Filippiineillä, Mongoliassa, Sri Lankassa ja Vietnamissa.
Thaimaa ja Laos eri linjoilla
Thaimaan tuore uusiutuvan energian suunnitelma lupailee uusiutuvan energian osuuden nostamista maan koko energiankäytöstä 25 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Osuus on tällä hetkellä vain viitisen prosenttia. Liikenteessä aiotaan suosia raideliikennettä ja biopolttoaineiden käyttöönottoa. Sähköntuotannossa valtion syöttötukea saavat biomassa ja aurinkovoima saavat enemmän jalansijaa.
Eri kokoisia aurinkosähköfarmeja on rakenteilla varsinkin Koillis-Thaimaahan, jossa on eniten aurinkoisia päiviä myös sadekaudella. Kaakkois-Aasian suurimmalla aurinkoyrityksellä Solar Power Companylla (SPCL) on rakenteilla ja suunnitteilla 34 kuuden megawatin farmia yhteensä 200 megawatin edestä.
Thaimaalaiset ja kansainväliset öljy-yhtiöt suunnittelevat maahan jopa 100 megawatin kokoisia aurinkofarmeja. Suurissa yksiköissä aurinkosähkön hinta halpenee ja jos hiilivero olisi Thaimaassa käytössä, aurinkosähkö olisi SPCL:n mukaan kilpailukykyistä jo nyt.
Laosissa sähköntuotanto on jakautumassa kahtaalle. Isoja vesivoimapatoja suunnitellaan ja rakennetaan lähinnä Kiinaan, Thaimaahan ja Vietnamiin vietävää sähköä varten. Syrjäisten alueiden sähköhuoltoa varten asennetaan puolestaan talokohtaisia aurinkosähkölaitteistoja ja lähivuosina aiotaan rakentaa entistä enemmän pienvesivoimaa.
Paikallisen Sunlabob-yrityksen mukaan jo 20 000 kotitaloutta Laosissa saa sähkönsä auringosta. Maan kotitalouksista on sähkön piirissä jo 70 prosenttia, vaikka maa on muutoin varsin köyhä.

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu