1. Ruotsi omistautuu parhaiten kehitykselle
Tuore ”Commitment to Development Index” laittaa teollisuusmaat järjestykseen sen mukaan, miten ne omistautuvat köyhän Etelän kehittämiselle. Parhaita nousijoita olivat Sveitsi, Suomi ja Yhdysvallat.
blogs.cgdev.org/globaldevelopment/2011/11/2011-commitment-to-development-index-is-out.php
2. Afrikka paransi kaupankäynnin edellytyksiä
Maailmanpankin ”Doing Business Report 2012” mittaa 183 maan bisnesympäristöä. Raportissa todetaan muun muassa, että maailman hankalimmalla kaupankäyntialueella eli Saharan eteläpuolisessa Afrikassa peräti 36 maata paransi talouden sääntelyä niin, että sisäinen kaupankäynti helpottui.
www.doingbusiness.org/?cid=EXT_WBPubsAnnounce_BW_EXT
3. Lattarit kärsivät demokratiavajeesta
Vastikään ilmestynyt Latinobarometro 2011 perustuu yli 20 000 haastatteluun ja kaikuluotaa kokonaisen mantereen mielialoja. Tutkimuksen mukaan vain niukka enemmistö latinalaisamerikkalaisista on vakuuttunut demokratian toimivuudesta ylipäänsä. Vain 39 prosenttia vastaajista piti oman maansa demokraattisia käytäntöjä tyydyttävinä.
www.latinobarometro.org/latino/latinobarometro.jsp
4. Kiinalaista korruptiota
Lahjusten antaminen kansainvälisen liiketoiminnan yhteydessä on Transparency Internationalin ”Bribe Payers Indexin” mukaan yleisintä venäläisissä ja kiinalaisissa yrityksissä, harvinaisinta hollantilaisissa ja sveitsiläisissä firmoissa.
www.ht.ly/7fQA2
5. Muunnellut hyttyset tulevat
Malariaa ja dengue-kuumetta vastaan taistellaan nyt myös geenimuuntelurintamalla. Monelle on tullut yllätyksenä, että muunneltuja dengue-hyttysiä tehtaileva yritys on jo laskenut tuotteitaan luontoon. ”Field performance of engineered male mosquitoes” -tutkimuksessa arvoidaan, miten muuntogeeniset hyttyset onnistuvat pienentämään tautia levittäviä kantoja.
www.nytimes.com/2011/10/31/science/concerns-raised-about-genetically-engineered-mosquitoes.html