Viisi tuoretta tutkimusta

Sarjassa esitellään globaaleja kehitysteemoja käsitteleviä ajankohtaisia tutkimuksia ja raportteja. Tällä kertaa tutkitaan korruptiota, ekonomistien blogeja, pörssikauppaa, varastettuja miljardeja ja brittien maailmankuvaa.

Teksti: Esa Salminen Kuva: London Stock Exchange

1. Corruption in Developing Countries
Yhdysvaltain taloustutkimuslaitos NBERin selvityksessä mitataan korruption laajuutta ja vaikutuksia. Johtopäätöksissä on muiden muassa, että korruption vastaisten toimien tehokkuus laimenee sen tähden, että korruptioon taipuvaiset viranomaiset löytävät muita väyliä laittomaan tulonhankintaan.

www.nber.org/papers/w17398

2. The Impact of Economics Blogs
Tutkimuslaitos CEPR julkaisi kahden Maailmanpankin tutkijan selvityksen taloustieteilijöiden blogien vaikutuksista. Blogeihin linkitetty tutkimus nostaa merkittävästi tutkimusten tiivistelemien lukemista. Bloggaaminen myös nostaa taloustieteilijän ja tämän edustaman instituution mainetta yli toisten vastaavien tutkijoiden. Blogi voi myös vaikuttaa yleisesti asenteisiin, joita blogi käsittelee.

www.cepr.org/pubs/dps/DP8558.asp

3. Financial Crisis 2: The Rise of the Machines
Tietokoneet hoitavat automaattisesti jopa 77 prosenttia Brittien pörssikaupasta. Koneet ostavat ja myyvät osakkeita satoja kertoja sekunnissa, ja uhkaavat selvityksen mukaan markkinoiden vakautta. Kansainvälisten kehitysjärjestöjen rahoitusmarkkinaveroa ajavan The Robin Hood Tax -kampanjan tuoreen raportin mukaan verotus voisi pysäyttää koneiden pauhun.

robinhoodtax.org/latest/new-report-explosion-high-frequency-trading-threatens-financial-stability

4. Barriers to Asset Recovery
Maailmanpankin raportissa peräänkuulutetaan sitä, että maat julkaisisivat ja vaihtaisivat avoimesti tietoa siitä kuka omistaa yritykset, pankkitilit ja finanssipääoman. Tämä auttaisi palauttamaan kehitysmaihin varastettua omaisuutta, jonka määrä on huikeat 20–40 miljardia dollaria vuosittain. Viimeisen viidentoista vuoden aikana on saatu palautettua vain 5 miljardia dollaria.

Barriers to Asset Recovery (pdf)

5. The Live Aid Legacy: The developing world through British eyes
Kun nälänhätäkuvat taas jylläävät mediassa, voi olla hyvä palauttaa mieleen kymmenen vuotta vanha VSO:n tutkimus brittien maailmankuvasta. Johtopäätös: mielikuvat vastasivat vieläkin niitä kärpäset silmissä -kuvia, joihin maailma tutustui kuusitoista vuotta aiemmin Live aidin ja Etiopian nälänhädän myötä. 80 prosenttia briteistä yhdisti kehitysmaat nälänhätään ja katastrofeihin ja 74 prosenttia uskoi, että köyhät maat ovat riippuvaisia Lännen rahasta ja tiedoista. Synnytämmekö nyt samanlaisia visioita maailmasta?

www.eldis.org/vfile/upload/1/document/0708/DOC1830.pdf (pdf)

 

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu