Mitä on saatu aikaan?
Vuonna 2021 yli 1 200 noin 10–12-vuotiasta koululaista sai yrittäjyyskoulutusta Länsi-Keniassa Migorin kunnassa osana Kestävän kehityksen kulttuurien synnyttäminen kouluissa -hanketta.
Kyseessä on ulkoministeriön tukema ADRA Finlandin hanke yhteistyössä COMID Kenian kanssa (Community Initiative for Development Kenya). COMIDin työntekijät työskentelevät 35 koulussa reilun 1000 oppilaan ja heidän vanhempiensa kanssa.
Mitä hyötyä tästä tuloksesta on ollut – niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä?
Koulutuksen tuloksena vajaa tuhat lasta ja heidän vanhempaansa harjoittavat muun muassa viljelyä kodeissaan. Tämä vahvistaa perheen ruokaturvaa sekä tuottaa myynnin kautta varoja lapselle ja perheelle.
Varoja käytetään lapsen koulutukseen sekä lapsen ja perheen muihin tarpeisiin (terveydenhuolto, ruoka jne.) sekä yritystoiminnan kasvattamiseen (esimerkiksi uudet siemenet, puun taimet, kanat, vuohet).
Työn tuloksena yli 700 lapselle on avattu omat pankkitilit, joille he säästävät yhdessä vanhempiensa kanssa.
Mitä jos tätä tulosta ei olisi saatu aikaan?
Ilman tulosta perheiden ruokaturva ja hyvinvointi olisi heikompi. Monet pojat joutuisivat töihin sokeriruokopelloille ja kaivoksiin. Tytöt kotitöiden pariin sekä lapsi/teiniavioliittoihin ja -äideiksi.
Miksi tämä asia on merkittävä myös Suomen näkökulmasta?
Toiminnan kautta luodaan vakaampaa ja hyvinvoivempaa yhteiskuntaa Keniaan. Se heijastuu globaaliin kokonaisuuteen. Kenian kehittyminen luo myös mahdollisuuksia suomalaiselle yritystoiminnalle.
Vastaukset: Jani Virolainen, ADRA Finland