Kiinan munuaisbasaari toimii netissä

Elinkaupan rajoitukset eivät suitsineet vaan päin vastoin kasvattivat mustaa pörssiä.

Teksti: Mitch Moxley

IPS — Kasvava elinsiirtojen tarve ja pula luovuttajista on kiihdyttänyt pimeää munuaiskauppaa Kiinassa. Ostaja löytyy netistä yhdellä klikkauksella.
Kiinalainen nettisivusto ilmoittaa välittävänsä munuaisia. Eräs nuori nainen soitti IPS:n pyynnöstä netissä annettuun numeroon ja kertoi olevansa maalta tullut siirtotyöläinen. Puhelimeen vastasi herra He.
”Tarvitsen rahaa. Haluatteko naisen munuaisen?”, nainen tiedusteli ja kertoi kysyttäessä iäkseen 25 vuotta.
”Tietenkin haluamme sinun munuaisesi”, He sanoi.
Hän neuvoi naista matkustamaan Xuzhoun kaupunkiin Jiangsun maakunnassa. Hen mukaan naista ollaan vastassa asemalla ja hänet viedään terveystarkastukseen. Jos kunto osoittautuu hyväksi, He lupaa etsiä sopivan tarvitsijan munuaiselle ja maksaa naiselle 35 000 euroa, kun operaatio on tehty.
Summa on epäilyttävä, sillä Kiinan pimeässä munuaiskaupassa hinta liikkuu korkeintaan 10 000 eurossa.
Teloitetut tärkein lähde
Elinsiirron tarvitsijoita on Kiinassa 1,5 miljoonaa, mutta virallista tietä sen saa vain 10 000 ihmistä vuodessa. Suurin osa elimistä tulee yhä kuolemaantuomituilta vangeilta. Hallitus on yrittänyt suitsia elinkauppaa, ja vapaaehtoiset luovuttajat ovat vähissä.
Kun kysyntä ylittää tarjonnan, pimeä kauppa kukoistaa. Guangzhoussa ilmestyvä lehti kertoi keväällä Hu Jie -nimisestä siirtotyöläisestä, joka päätti myydä munuaisensa maksaakseen velkansa.
Hu tuli katumapäälle juuri ennen leikkausta, mutta sai huomata, että kaikki hänen tavaransa henkilöpapereita ja kännykkää myöten oli takavarikoitu. Elinkauppiaat ilmoittivat, etteivät päästä häntä kaupungista ennen kuin operaatio on tehty.
”Laiton elinkauppa on levinnyt laajalle Kiinassa, ja sitä pyörittää mittava välitysverkosto”, Sichuanissa toimiva lakimies Zheng Xiaojun vahvistaa.
Sääntöjä kierretään
Kiina teloittaa maailmassa eniten ihmisiä ja ottaa teloitetuilta käyttökelpoiset ”varaosat”. Maailmalla arvostelua herättäneet kuolemantuomiot määrättiin vuonna 2007 korkeimman oikeuden syyniin, mikä rajoitti niiden määrää.
Samana vuonna kiellettiin elinten luovutus elävänä muilta kuin potilaan puolisolta, verisukulaisilta sekä avioliiton tai adoption kautta perheeseen tulleilta.
Sääntöä rikkovia terveydenhuollon ammattilaisia uhkaa rangaistus, mutta lehtitietojen mukaan elinkauppa jatkuu silti. Moni elinluovuttaja esiintyy potilaan omaisena esittämällä väärennetyt paperit.
Terveysministeriö uhkasi tänä keväänä kiristää elinsiirtojen valvontaa ja viedä toimiluvat sääntöjä rikkovilta.
Elintestamentti olisi kirous
Kiinan hallitus koettaa helpottaa elinpulaa. Vuonna 2009 alkoi osassa maata kokeilu, jossa rohkaistaan elintestamenttien tekemistä. Samana vuonna 65 prosenttia siirrännäisistä saatiin yhä teloitetuilta, Kiinan päivälehti kertoo.
Tämän vuoden lopulla kiinalaisille aiotaan avata mahdollisuus rekisteröityä elinluovuttajaksi ajokorttia hakiessa. Hallitus harkitsee myös rahallisia kannustimia vapaaehtoiselle luovutukselle.
Hankkeiden onnistuminen epäilyttää monia. ”Useimmat kiinalaiset kokisivat kirouksen langenneen ylleen, jos he testamenttaisivat ruumiinsa ajokorttia hakiessaan”, Shanghain Punaisen Ristin tiedottaja Yang Junyi arvioi.

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu