Vain kolme prosenttia maailman ihmisistä asuu valtioissa, joissa kansalaisten yhdistymis-, kokoontumis- ja sananvapaus toteutuvat. Toisin sanoen miljardien ihmisten kansalaisvapauksia rajoitetaan – myös eri puolilla Eurooppaa.
Suomi kuuluu harvinaiseen joukkoon, sillä se on yksi maista, joissa nämä oikeudet toteutuvat parhaiten. Kansainvälinen CIVICUS-verkosto luokittelee raportissaan Suomen osaksi 38 valtion ryhmää, joiden kansalaisyhteiskunnan tila on avoin. Raportti julkaistaan vuosittain.
Valtiot rajoittavat kansalaistensa toimintaa esimerkiksi pidättämällä ihmisoikeuspuolustajia, hyökkäämällä toimittajia vastaan ja estämällä mielenosoitusten järjestämisen.
Maailmanlaajuinen tilanne on heikentynyt 2000-luvun alusta lähtien. Tämä on huolestuttavaa, sillä kansalaisvaikuttaminen on olennainen keino rakentaa oikeudenmukaisempia yhteiskuntia: elinvoimainen kansalaisyhteiskunta on demokratian kivijalka. Venäjän yhteiskunnallinen kehitys on yksi esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, jos kansalaisyhteiskunnan toiminta estetään.
”Lukemattomat demokratiaa ja ihmisoikeuksia edistävät kansalaisvaikuttajat jatkavat työtään riskeistä huolimatta. Ilman toimivaa kansalaisyhteiskuntaa yhteiskunnat eivät voi kehittyä eikä ihmisten oikeudet ja hyvinvointi vahvistua”, sanoo Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiön KIOSin asiantuntija Katja Ilppola.
Kehitysjärjestöjen tänään käynnistyvä Toimi, koska voit -kampanja nostaa esiin globaalissa etelässä toimivia kansalaisvaikuttajia. He ovat myös median haastateltavissa – Suomesta käsin etänä. Haastateltavista on saatavilla valokuvia median käyttöön. Löydät tiedotteen lopusta kolmen kansalaisvaikuttajan esittelyn.
Suomi tukee globaalin etelän kansalaisyhteiskuntia ja kansalaisvaikuttajia erityisesti kehityspolitiikan keinoin. Toimi, koska voit -kampanja muistuttaa, että tätä tukea on tärkeä jatkaa. Kampanja käynnistyy 18. syyskuuta ja päättyy sunnuntaina 1. lokakuuta Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivänä. Kampanja järjestetään tänä syksynä kolmatta kertaa.
Kampanjan toteuttavat yhteistyössä Abilis-säätiö, Diakonissalaitos, Fingo, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS, Siemenpuu-säätiö, Suomen Lähetysseura, Taksvärkki ry ja Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes. Tutustu kampanjasivuihin: www.fingo.fi/toimi-koska-voit
Kolme kansalaisvaikuttajaa haastateltavaksi
Alla esittelemme kolme kampanjassa mukana olevaa kansalaisvaikuttajaa. Voit tutustua muihin kampanjassa esiintyviin kansalaisvaikuttajiin kampanjasivuilla: https://staging.fingo.fi/toimi-koska-voit/vaikuttajien-tarinoita/ . Olethan yhteydessä, jos toivot heidän kanssaan haastattelua.
Winnie Masai, kenialainen ihmisoikeuspuolustaja
Kenialainen Winnie Masai tukee maaseutuyhteisöjä vastustamaan ihmisoikeusloukkauksia, epäoikeudenmukaisuutta ja korruptiota Keniassa. Masain oma lapsuus oli väkivallan varjostama. Hän on kotoisin alueelta, jota leimasi Kenian vuoden 1992 vaalien jälkeinen väkivalta. Lapsena hän joutui todistamaan julmuuksia, joita harva meistä tuskin pystyy kuvittelemaan: ihmisten tappamista, pakolaisuutta, elinkeinojen täydellistä tuhoutumista. Hän itse joutui pakenemaan isoäitinsä luokse. Nämä kokemukset synnyttivät hänessä maailmanparantajan.
Nyt Masai johtaa kenialaista InformAction-järjestöä, joka antaa marginalisoiduille yhteisöille välineitä vaatia oikeuksiaan. Järjestö käyttää dokumenttielokuvia ja yhteisökeskusteluja saadakseen tavalliset ihmiset, maaseudun köyhät tai slummien asukkaat, puhumaan ja ryhtymään toimeen oikeuksiensa parantamiseksi. Järjestö ei pyri määräämään, mihin asioihin yhteisöt vaikuttavat. Tavoitteena on antaa välineet ja tiedot, joita ne tarvitsevat löytääkseen omat polkunsa.
InformAction on saanut satojatuhansia ihmisiä toimimaan paremman tulevaisuuden puolesta väkivallattomasti. Kun yhteisö tuntee oikeutensa, käynnistyy muutos.
Työ on sensitiivistä, koska siinä käsitellään ihmisoikeuksia ja joskus pitää haastaa vallanpitäjiä ja olla epämukava. Tarkkailu, puhelujen salakuuntelu, pelottelu ja uhkailu varjostavat työtä. Järjestön työntekijöitä on pidätetty tai haastettu oikeuteen siksi, että he ovat auttaneet yhteisöjä järjestäytymään.
”Kun kansalaiset tuntevat oikeutensa, he esittävät kysymyksiä, tutkivat ja valvovat poliitikkojen tekemisiä. Juuri sitä me haluamme, mutta poliitikot eivät”, Masai sanoo.
Lue Winnie Masain koko haastattelu kampanjan sivuilla.
Winnie Masai on käytettävissä median haastatteluihin 21.9.
Haastattelupyynnöt:
Ylva Asp, KIOS
ylva@kios.fi
+358 40 952 7923
Rowda Olad – somalialainen psykoterapeutti ja aktivisti
Psykoterapeutti ja aktivisti Rowda Olad kehittää mielenterveystyötä Somaliassa. Maassa vuosia jatkunut sisällissota ja muut konfliktit ovat traumatisoineet valtavasti ihmisiä.
Rowda kiinnostui kansalaisvaikuttamisesta vapaaehtoistyön kautta. Somalian sisällissodan alkaessa 7-vuotias Rowda oli paennut setänsä perheen kanssa Yhdysvaltoihin. Lukion jälkeen Rowda ei ollut varma, mitä haluaisi opiskella, joten hän omisti aikansa vapaaehtoistyölle. Rowda perusti naisten verkoston, joka kannusti Somaliasta kotoisin olevia äänestämään ja vaikuttamaan yhteisöihinsä.
”Nuorten naisten ryhmää vetäessäni kiinnostuin psykologiasta ja päätin opiskella psykoterapeutiksi. Kun Somalian tilanne alkoi rauhoittua vuonna 2016, palasin Mogadishuun”, Rowda kertoo.
Somaliaa vuosikymmeniä piinanneet väkivaltaisuudet eivät kuitenkaan loppuneet, vaan taistelut ääri-islamistista Al-Shabaabia vastaan jatkuvat edelleen. Rowdan mielestä rauhaa ja sovintoa ei voida saavuttaa, jos rauhanprosesseihin ei oteta mielenterveystyötä kiinteästi mukaan. Myös sovinnontyötä itse tekevät tarvitsevat psykologista tukea.
Rowdan perustaman Maandeeq Mental Health and Peace Institute -järjestön on täytynyt Somaliassa aloittaa mielenterveystyön edistäminen asenteisiin vaikuttamisesta, sanaston luomisesta ja perustiedon tarjoamisesta.
“Järjestömme tavoitteena on kehittää mielenterveystyötä Somaliassa ja linkittää se osaksi eri alojen toimintaa. Alkuvaiheessa monien viranomaisten oli vaikea käsittää, miksi esimerkiksi sotilaiden mielenterveydestä on syytä pitää huolta,” Rowda kertoo.
Lue Rowda Oladin koko haastattelu kampanjan sivuilla.
Rowda Oladin haastattelupyynnöt:
Laura Järvilehto, Diakonissalaitos
laura.jarvilehto@hdl.fi
+358 50 350 9180
Annie Geron – filippiiniläinen ammattiliittojohtaja
Annie Geron on vastustanut itsevaltaisia hallitsijoita teini-ikäisestä saakka ja noussut Filippiinien suurimman julkisen alan työntekijäjärjestön johtoon.
Geronin ollessa lukiolainen diktaattori Ferdinand Marcosin hallinto julisti sotatilalain. Geron pidätettiin ensimmäisen kerran jo tällöin ulkonaliikkumiskiellon rikkomisesta, mutta hän vapautui isoäitinsä aneltua vapautusta poliisilta. Geron kertoo, kuinka samaan aikaan monia muita opiskelijoita pidätettiin, pahoinpideltiin ja jopa tapettiin.
Marcosin 20-vuotisen diktatuurin päättyi kansannousuun vuonna 1986. Geron oli seuraavana vuonna perustamassa maan nykyisin suurinta julkisen alan ammattiliittoa ja hänet valittiin sen pääsihteeriksi. Hän neuvotteli vuonna 1991 demokraattisen hallinnon kanssa maan siihenastisen historian laajimman kansallisen työehtosopimuksen julkiselle sektorille, joka johti merkittäviin työntekijöiden hyvinvointia ja toimeentuloa parantaneisiin lakiuudistuksiin.
Filippiineillä kansalaisvaikuttaminen on vaikeaa ja vaarallista. Uhkailu ja häirintä, syrjintä työmarkkinoilla sekä tekaistut syytteet kuuluvat keinovalikoimaan, joilla hallinnon kriitikot pyritään hiljentämään. Vaikeinta Geronille on aina ollut perheenjäseniin kohdistuvat mahdolliset uhat.
”Työ korruptiota vastaan ja ihmisoikeuksien puolesta vaatii sekä henkilökohtaista että moraalista rohkeutta”, Geron sanoo.
Nyt kuusikymppisenä Geron haluaa edelleen jatkaa työtä työntekijöiden aseman parantamiseksi. Kansalaisvaikuttamisen avulla välitetään kansalaisten toiveita ja tarpeita päättäjien tietoon ja annetaan ääni niille, joilla ei ole valtaa.
Lue Annie Geronin koko haastattelu kampanjan sivuilla.
Annie Geronin haastattelupyynnöt:
Juhani Turunen, JHL
juhani.turunen@jhl.fi
050 9178 118
Lisätietoja:
Saana Yrjönen
Vaikuttamisen asiantuntija, Fingo,
saana.yrjonen@fingo.fi
+358 50 317 6705
Katja Ilppola
Puheenjohtaja, Fingon kansalaisyhteiskunta-työryhmä
Asiantuntija, Kansainvälinen ihmisoikeussäätiö KIOS
040 952 7920
Katja@kios.fi