Helsingin Sanomien (28.10.) mukaan Suomi pidättäytyi perjantaina äänestämästä YK:n yleiskokouksessa välitöntä humanitaarista aselepoa Gazaan vaatineen päätöslauselman puolesta. Tämä oli Suomelta ja muilta päätöslauselmaa tukemattomilta mailta epäonnistuminen. Päätöslauselmaa tuki 120 valtiota. Suomi äänesti tyhjää HS:lle kommentoineiden pääministeri Petteri Orpon ja ulkoministeri Elina Valtosen mukaan siksi, että päätöslauselmassa ei tuomittu Hamasin iskua.
– On selvää, että Suomi itsenäisesti ja osana Euroopan unionia tuomitsee Hamasin iskun. Mikään ei kuitenkaan olisi estänyt tämän pitämistä tarvittaessa erillisenä humanitaarisen aselevon vaatimuksesta. Päätöslauselmassa tuomitaan kaikki siviileihin kohdistuva väkivalta, mukaan lukien terroriteot, Nalbantoglu sanoo.
Hallitus kertoi yhdeksi perusteeksi äänestyspäätöksen taustalla, että kaikki muutkaan EU-maat eivät puoltaneet päätöslauselmaa.
– Myös tämä on hatara peruste. Ensinnäkin Norja ja EU-maista esimerkiksi Ranska, Espanja, Portugali, Belgia ja Irlanti äänestivät päätöslauselman puolesta. Toiseksi Suomen tulisi harkita äänestyskäyttäytymistään peilaten ihmisoikeuksiin ja siviilien suojelun tarpeeseen sekä maamme ulkopolitiikan arvoihin, erityisesti kun EU-mailla ei ole yhtenäistä linjaa, Nalbantoglu muistuttaa.
Fingon asiantuntijan Eppu Mikkosen mukaan Suomi ja EU voivat vielä toimia ponnekkaasti siviilien suojelun, humanitaarisen avun ja panttivankien vapauttamisen puolesta.
– Inhimillisen hädän kasvaessa Suomen ja EU:n tulisi edistää kaikin keinoin humanitaarista aselepoa taisteluihin, panttivankien vapauttamista ja humanitaarisen avun perille pääsyä sitä tarvitseville. Osapuolilta tulee vaatia kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamista sekä lisätä humanitaarista apua alueelle, Mikkonen toteaa.
Lisätiedot:
Ilmari Nalbantoglu, johtaja, vaikuttaminen | ilmari.nalbantoglu@fingo.fi | 050 317 6693
Eppu Mikkonen, asiantuntija, kehityspolitiikka | eppu.mikkonen@fingo.fi | 050 317 6726