YK:n päärakennus New Yorkissa, kuvassa etualalla maiden lippuja.
Kuva: samdiesel / iStock

YK:n verouudistus etenee rohkaisevasti – “Kansainvälinen veronkierto maksaa meille satoja miljardeja joka vuosi”

Neuvottelut YK:n verosopimuksesta saivat rohkaisevan alun viime viikolla New Yorkissa, vaikka lähtökohdat eivät olleet helpot. Kansainvälisistä verokysymyksistä on vuosikymmeniä neuvoteltu teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:ssa – matalan tulotason mailla ei ole ollut yhtä vahvaa neuvotteluasemaa kuin länsimailla.

Teksti: Mika Niskanen

YK:ssa käynnistettiin viime viikolla työ kansainvälisen verosopimuksen parissa, kun jäsenmaat neuvottelivat sopimuksen tiimoilta yhteisistä askelmerkeistä tälle vuodelle. Neuvottelut voi nähdä virallisena lähtölaukauksena YK:n alaisen verosopimuksen laatimiselle.

Seuraavaksi 20 maata ryhtyy laatimaan sopimukselle toimeksiannon ehtoja (terms of reference). Toimeksiannon ehdot julkaistaan elokuussa, ja niitä käsitellään YK:n yleiskokouksessa syksyllä.

Lähtökohdat neuvottelujen aloitukselle eivät olleet helpoimmasta päästä. Viime syksyllä 48 maata äänesti verosopimusta vastaan YK:n yleiskokouksessa. Loput YK:n jäsenmaat painoivat kuitenkin päätöksen läpi.

Perusasetelma neuvotteluille on, että teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:n jäsenmaat vastustavat YK:n alaista verosopimusta ja muut maat tukevat sitä. Kansainvälisistä verokysymyksistä on vuosikymmeniä neuvoteltu OECD:ssa. Täten matalan tulotason mailla ei ole ollut neuvotteluissa yhtä vahvaa neuvotteluasemaa kuin länsimailla.

Kahtiajaosta huolimatta valtiot saivat viime viikolla sovittua seuraavat askelmerkit rohkaisevassa hengessä. Tämän osoitti sekin, että kokoushuone oli täynnä – kaikki jäsenmaat olivat tervetulleita kansainvälistä verosopimusta koskeviin aloitusneuvotteluihin. Esimerkiksi Yhdysvaltojen delegaatiolla oli paikalla jopa kolme edustajaa.

”Kansainvälisen verosopimuksen eteneminen laajan konsensuksen turvin on rohkaisevaa. Nyt, kun EU:n yritysvastuudirektiivin tilanne on Suomen, Saksan ja muutaman muun maan takia vaakalaudalla, niin on huojentavaa nähdä, että kansainvälinen yhteisö pystyy etenemään tärkeissä kysymyksissä, vaikka näkemykset ovatkin erilaisia. Tämä on osoitus siitä, että monenkeskinen, sääntöperustainen järjestelmä voi toimia hyvin”, sanoo Fingon kestävän talouden asiantuntija Outi Hakkarainen, joka seurasi keskusteluja etäyhteydellä UNTV:n kautta

”Kansainvälisen verosopimuksen osalta on tärkeä muistaa nostaa hattua YK:n Afrikka-maiden ryhmälle. YK:n afrikkalaiset jäsenmaat ovat olleet prosessissa vahvasti vetovastuussa”, Hakkarainen sanoo.

Kansainvälisiin verokysymyksiin keskittyneen Eurodad-järjestön verokoordinaattori Tove Maria Ryding oli niin ikään huojentunut neuvotteluiden hyvästä sujumisesta järjestön tiedotteessa. Ryding kuvaili tiedotteessa viimeviikkoisia neuvotteluja historialliseksi hetkeksi: veroista neuvoteltiin nyt maailman valtioiden näkökulmasta ensimmäistä kertaa tasavertaisessa tilanteessa.

”Kansainvälinen veronkierto maksaa maille satoja miljardeja dollareita menetettyjä verotuloja joka vuosi. Vaikka kehittyvät maat kärsivät veronkierrosta erityisen kovasti, se on ongelma, joka vahingoittaa kaikkia maita. YK:n verosopimus on keskeinen työkalu paikkaamaan aukot maailmanlaajuisessa verojärjestelmässä ja estämään taloudellisten resurssien vuotamisen. Näitä taloudellisia resursseja tarvitaan kiireellisesti koulutuksen, terveydenhuollon ja ympäristönsuojelun rahoittamiseksi”, Ryding sanoo tiedotteessa.

Nämä maat ryhtyvät neuvottelemaan kansainvälisen verosopimuksen luonnoksesta:

Komitean puheenjohtaja Egypti. Yhteensä komiteassa on 20 maata, eli seuraavat kaikista viidestä maantieteellisestä alueesta:

Afrikka: Egypti, Ghana, Kenia, Marokko

Aasia: Intia, Kiina, Korea, Singapore

Itä-Eurooppa: Valko-Venäjä, Venäjä, Viro, Puola

Latinalainen Amerikka ja Karibia: Brasilia, Bahama, Kolumbia, Meksiko

Länsi-Eurooppa ja muut: Espanja, Italia, Norja, Saksa

Lisätiedot:

Eurodadin tiedote: UN reaches global consensus on the road ahead towards a Tax Convention

Civil Society Financing for Development Mechanism -verkoston uutiskirje koskien neuvotteluja

Fingon tiedote marraskuulta: Jännitysnäytelmä YK:ssa: Historiallinen verosopimus nytkähti eteenpäin – näin Suomi ja muut länsimaat äänestivät

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu