EU:n jäsenmaat eivät hyväksyneet yritysvastuudirektiiviä keskiviikkona järjestetyssä kokouksessa. Direktiiviesitys ei saanut taakseen riittävää määrää EU:n jäsenmaita.
”Tämä on suuri takaisku niin ihmisoikeuksien, ympäristön kuin myös vastuullisesti toimivien suomalaisten yritysten näkökulmasta. Yritysvastuudirektiivi tarkoittaisi käytännössä puuttumista niin lapsityövoimaan, työntekijöiden hyväksikäyttöön kuin ekosysteemien vahingoittamiseen. Yhdellä sanalla kuvattuna olemme pettyneitä”, sanoo Fingon vaikuttamistyön johtaja Ilmari Nalbantoglu.
Belgian edustaja totesi tuoreeltaan viestipalvelu X:ssä, että tilannetta arvioidaan – tarkoituksena on katsoa, olisiko ratkaisua vielä mahdollista löytää. Direktiivin hyväksyminen olisi periaatteessa mahdollista tämän kevään aikana, mutta kiire ennen Euroopan parlamenttivaaleja on kova. EU:n puheenjohtajamaan Belgian tuleekin nyt Fingon mukaan viedä direktiivi nopeasti takaisin jäsenmaiden välisiin neuvotteluihin.
Helsingin Sanomien tietojen mukaan Suomi oli valmis hyväksymään pöydällä olleen esityksen. Suomi linjasi aiemmin helmikuussa, että voi pidättäytyä äänestämästä direktiivin puolesta osana isompaa maiden joukkoa. Suuren valiokunnan helmikuisessa tiedotteessa todettiin, että Suomen kanta on sinänsä myönteinen EU:n yritysvastuudirektiiviä kohtaan.
”Kannustamme Suomea edistämään mahdollisimman nopealla aikataululla EU:n yritysvastuudirektiivin saamista maaliin. Kuten aina, me järjestöt olemme valmiita tukemaan asiantuntemuksellamme Suomen valtionjohtoa tässä tärkeässä työssä. Tiedämme kaikki, että direktiiville on suuri tarve”, Nalbantoglu sanoo.
Yritysvastuudirektiivi keräsi helmikuun aikana taakseen laajan tuen Suomessa. Direktiivin puolesta äänestämisen taakse asettautuivat esimerkiksi Teknologiateollisuus, monet suuret yritykset kuin järjestötkin.
Kansalaisjärjestö Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér muistutti tänään järjestön tiedotteessa, että direktiivin vaaranteneiden EU-maiden hallitusten lyhytnäköisyys aiheuttaa epävarmuutta kaikille vastuullisuuteen pyrkiville yrityksille.
”Maiden lyhytnäköisellä toiminnalla aiheutetaan mittavaa vahinkoa sääntely-ympäristön ennakoitavuudelle. Ihmisoikeus- ja ympäristöasiansa kunnolla hoitaneille yrityksille tämä on märkä rätti kasvoille. Vastuuttomuudella kilpailuetua etsivät yritykset taas kiittävät näitä maita”, Finér toteaa.
Lisätietoja:
Finnwatchin tiedote: Yritysvastuudirektiiviä ei hyväksytty, neuvottelut jatkuvat
Yhteystiedot:
Ilmari Nalbantoglu, vaikuttamistyön johtaja, Fingo
050 574 1112 | ilmari.nalbantoglu@fingo.fi