IPS — Maailman köyhimpiin ja lukutaidottomimpiin maihin kuuluva Bangladesh on onnistunut pitämään hi-viruksen kurissa paljon paremmin kuin moni aasialainen naapurinsa.
Bangladeshin aidsohjelman johtaja Muhammad Abdur Rahman myöntää, että maa olisi monin tavoin otollinen laajalle aidsepidemialle, eikä vähiten siksi, että sieltä on lähtenyt runsaasti väkeä ulkomaille töihin.
Rahmanin mukaan epidemian torjuntaa on kuitenkin auttanut se, että maan hallitus ymmärsi kansalaisjärjestöjen keskeisen roolin aidstyössä.
Virallisten tilastojen mukaan Bangladeshin ensimmäinen hiv-tartunta todettiin 1989. Nyt niitä on kirjattu noin 1 750 ja todelliseksi luvuksi arvioidaan 7 500. Määrä on puolisen promillea 164 miljoonan asukasluvusta.
Intiassa virusta kantaa 2,3 miljoonaa ja toisessa naapurissa Burmassa 240 000.
Varhainen aloitus auttoi
Asiantuntijoiden mukaan naapurimaat heräsivät aidsin torjuntaan liian myöhään, mutta Bangladesh aloitti ajoissa.
”Monet järjestöt ovat täydentäneet valtion toimintaa varsinkin haavoittuvimpien ryhmien parissa”, Ashar Alo -järjestön johtaja Habiba Akter selittää.
Rahmanin mukaan tiedotusvälineet ovat välittäneet aktiivisesti aidsvalistusta ja hallitus on määrännyt yläkoulut käsittelemään aihetta oppitunneilla.
”Väestö on yleisesti tietoinen sairaudesta. Se pätee erityisesti nuoriin, jotka ovat altteimpia tartunnalle”, toimittaja ja aidsaktivisti Mustafiz Shafi kertoo.
Riskiryhmiä tarkkaillaan
”Erityisen alttiita aidsille ovat suonensisäisten huumeiden käyttäjät sekä seksityöläiset ja heidän asiakkaansa. Rahmanin mukaan näitä ryhmiä seurataan tarkkaan.
”Meillä on tehokas järjestelmä sairauksien raportoimiseksi varsinkin nuoria työllistävissä vaate- ja muissa tehtaissa”, hän kertoo.
”Sairastuneille on erityisiä klinikoita, joiden tehtävänä on suositella potilaille aidstestiä ja välittää eteenpäin tietoa riskikäyttäytymisestä”, hän jatkaa.
Bangladeshin aidstyöhön osallistuu noin 150 järjestöä eri puolilla maata. Ne auttavat potilaita ja raportoivat uudet tartunnat pääkaupunkiin.
Tuki tuntui äidin syliltä
”Tuntui kuin olisi päässyt äidin syliin”, Ashar Alo -järjestöltä apua saanut hiv-positiivinen katukauppias kertoo.
”Ensimmäiset neuvontatilaisuudet olivat suureksi avuksi, sillä olin kerta kaikkiaan hukassa”, hän muistelee.
Kauppias sai tartunnan huumeruiskusta, kuten moni muukin. Aids leviää Bangladeshissa nopeimmin huumeidenkäyttäjien parissa.
Mikään hiv-positiivisten paratiisi Bangladesh ei ole. Tietämättömyyden aiheuttamiin ennakkoluuloihin törmää sekä kadulla että terveydenhuollossa.
”Moni klinikka ja sairaala torjuu yhä hivin kantajat, ja varsinkin leikkaushoitoa tarvitsevat”, valittaa Tasnim Azim Kansainvälisestä terveystutkimusinstituutista.
Bangladesh on onnistunut pitämään aidsin aisoissa
Järjestöjen panos ratkaiseva valistuksessa ja seurannassa.
Teksti: Naimul Haq Kuva: Shafiqul Alam Kiron