Ulkoministeriö asetti huhtikuussa 2010 työryhmän pohtimaan kehitysrahoituksen pohjan laajentamista ja eri tahojen yhteistyön lisäämistä.
Työ on nyt saatu päätökseen ja ryhmän puheenjohtaja, kehityspoliittinen alivaltiosihteeri Ritva Koukku-Ronde, luovutti raportin ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyryselle 14. joulukuuta.
Työryhmän kahdeksan suositusta liittyvät esimerkiksi yksityisen ja julkisen sektorin sekä kansalaisyhteiskunnan toimijoiden välisiin kumppanuuksiin, yritysten yhteiskuntavastuun edistämiseen, yritysten kehitysmaissa tapahtuvan koulutustoiminnan verovähennysoikeuteen ja kehityspoliittisiin instrumentteihin.
”Raportti on varovainen, mutta usein kuiskaus on tehokkaampi keino kommunikoida kuin huutaminen. Uusista avauksista ja ajatuksista tulee nyt käydä rohkeasti ja avoimesti keskustelua”, Väyrynen kommentoi.
”Lisää yritysyhteistyötä”
Ministeri Väyrynen toivoo, että yritykset osallistuisivat entistä enemmän kehitysyhteistyöhön.
”Yritysten ja kansalaisjärjestöjen yhteistyötä tulisi lisätä, jotta kaikkien asiantuntijuus saataisiin käyttöön. Tällaiseen kansalaisjärjestötoimintaan olisi myös tarjolla tuntuvaa rahoitusta.”
”Tästä on hyvä jatkaa kohti 0,7 prosenttia ja vuotta 2015. Prosentin tulee tosin olla suurempi, koska mukaan tulee ilmastorahoitus”, Väyrynen muistuttaa.
Myös Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Tytti Nahi on tyytyväinen raporttiin.
”Pelkkä virallinen kehitysapu ei riitä poistamaan köyhyyttä, joten innovatiivisten rahoituslähteiden kuten rahoitusmarkkinaveron sekä yritysten yhteiskuntavastuun arviointi on äärimmäisen tervetullutta.”
”Kiitokset myös, että raportissa huomioidaan etteivät kansalaisjärjestöt ole aivan yksimielisiä siitä, olisiko lahjoitusten verovähennysoikeus hyvä vai huono asia.”
Ulkoministeriön uutinen: Kehitysrahoituksen pohjaa halutaan vahvistaa
Ulkoministeriön raportti: Laaja kehitysrahoitus – Kehitysyhteistyörahoituksen lisääminen julkisen ja yksityisen sektorin sekä kansalaisyhteiskunnan yhteistyönä